10/05/10 20:11
(http://delian.blogspot.com)

Социализмът настъпва, реформите си тръгват, иде синдикалната революция

Днес след преговори между синдикатите, едвам представляващи под 1.5% от работещите в държавата, правителството официално прекрати всички реформи и ги отложи за друго правителство. И аз казвам, колкото по бързо дойде то, толкова по-добре. Правителство дошло на власт с уж дясна програма, прави повече леви мерки отколкото всички леви правителства, които държавата е имала за последните 20 години.
Когато една държава едвам излиза от икономическата криза и все още има свиване на брутен вътрешен продукт, вдигането на данъци или бюджети на различните министерства е всичко друго но не и коректно. Защо обслужващата останалите граждани сфера трябва да получава повече пари взимани от тези граждани, които получават по-малко? Ако БВП-то се свие с 5% това означава, че работещите в реалната сфера изкарват поне 5% по-малко. Ако държавни служители или администрация поиска тогава 2% увеличение, това означава ,че гражданите, които носят реалните приходи в държавата ще получат между 7 и 9% по-малко (разликата се удвоява).
За работодателите това означава 10% съкращения на разходите и вероятно безработица.
Нашите синдикати са социалистически. И нямам в предвид това, че те са създадени по социалистическо време (което е факт). Или че управата и ръководителите им са от тогава (което също не е лъжа). Или че над 10-тократно намалелите им членове за последните 20 години са само работници в бивши социалистически мастодонти (което е факт). Нито факта, че повечето от членовете на синдикатите са в предпенсионна възраст (което обаче май има много голяма връзка с коментираната тема).
Имам в предвид това, че те разсъждават все още с икономически виждания, предполагащи над 90% от БВП-то да бъде преразпределяно от държавата (тоест държавата да е почти единствен работодател и създател на икономика). Това обаче не е вярно за България в момента (където 42.5% от БВП-то се преразпределя от държавата).
Ако държавата не е изключителен работодател, вдигането на данъците за пенсии означава увеличаване на безработицата. Вдигането с 3% на вноските (за което уж са се разбрали) означава намаляване на растежа на работна ръка с поне 1.5%. Ако икономическият растеж на държавата е по-малък от тази стойност, това означава увеличаване на безработицата, иначе ще е задържане. Това означава и намаляване на покупателната способност на населението. Защото сега ще давате повече за други дейности, за други хора, вместо за личният си интерес. Това означава и нарастване на емиграцията. Гарантира намаляването на икономическият растеж.
Звучи малко ненормално нали? Един синдикат с такова искане би нарушил интереса на работещите. Но не и ако неговите членове са малко на брой, почти изключително концентрирани в предпенсионна възраст служители на социалистически мастодонти.
Ако частен собственик на частно предприятие не изпълнява изискванията на служителите си, един нормален синдикат би протестирал пред частният собственик, нали?
Но един синдикат живеещ със спомени за социализма, чиито членове са изключително служители на бивши държавни фирми, би протестирал пред държавата (както забелязахме с Кремиковци, ТЕЦ Брикел, миньорите и т.н.). Тоест имаме социалистически синдикати, предлагащи социалистически мерки, горещо приети от уж прокламиращото се за дясно правителство.
Дали си струва? Придобите от увеличаването на вноската, отнети от населението и бизнеса 900 милиона лева (тоест по още 360 лева годишно на реален данъкоплатец) едвам покриват сегашната дупка в НОИ. Но демографията на населението се влошава драматично. Броят на вносителите на високи вноски от заплати пада, защото новите данъкоплатци (младежите) са с по-ниско образование (включително и заради малцинствените групи). Общият брой на данъкоплатците пада, заради емиграцията (в данъкоплатска възраст) и заради застаряването на населението (повече хора излизат в пенсия, отколкото нови постъпват на работа).
Тоест това вдигане на вноските не решава проблема, а го отлага. Без повишаване на пенсионната възраст, която единствена може да компенсира за по продължителен период от време застаряването на населението, България ще застане дори с тези 3% допълнителни вноски, в същата позиция където е в момента, след 5 години. И то ако имаме само положителен икономически растеж до тогава, и няма индексирания на пенсии. Ако тогава правителството вдигне вноските с още 3% отлага проблема за 4 години. След това за примерно още 4. След това за няколко пъти за по 3. След това за 2. Дори в един момент 100% от парите от данъци да отиват за пенсии след 50 години, няма да спасят никого. Държавата трябва да увеличи данъкоплатците, а единственият начин без внос от чужбина, е вдигането на пенсионната възраст.
Така тази тиктакаща бомба не се решава. Тя се отлага. За следващото правителство. Което да се надяваме ще има шанса, да работи без тези социалистически синдикати, чиито членове към този момент, вероятно всички ще са пенсионери. Което звучи малко парадоксално, защото изглежда синдикатите сега с това си искане извършват едно свое (а и за държавата) ритуално самоубийство. А прикритото под дясно, в действителност силно ляво, правителство е склонно да го подкрепи. И данъците дето уж нямаше да се пипат за догодина се увеличават с 3%.
Но не само. Вдигнатите с 2% миналата година здравни вноски бяха с идеята да създадат резерв за новите частни здравни фондове. Държавата успешно се справяше до сега с 6% вноска здраве. Бюджета не е намаляван, дори е увеличен спрямо предходни години, но парите вече не стигат. Сега обаче правителството реши - тези 2% няма да отиват за частните фондове, защото такива няма (и като вземем тези 2%, няма и да има), и няма и да отиват в резерва, а ще се връщат на 100% в нереформираните болници, които някак си лекуват по малко пациенти, но някак си за повече пари.
Извод - няма да има реформа в здравеопазването. Няма да има реформа в пенсионната система. Не и този мандат.
Да, това е въпрос и на манталитет. Но той в цялата държава е странен. Докторите искат да са под патронажа на вицепрезидента отговарящ за МВР?!?!?! Не защото са се загрижили за националната сигурност. А защото на него му е слаб ангела и избягва реформите, вместо което увеличава разходите чакайки от някъде да се спука икономическият балон.
Всички държави в Европа имат проблеми с бюджетите. Лондон съкращава социални разходи, разходи за военни, МВР и какво ли не. В Румъния протестиращите полицаи (2 пъти по-малко отколкото на глава население отколкото у нас) не можаха да прегънат желанието на правителството за реформи. В Гърция здравното и вътрешното министерство остро се реформират. Но въпреки огромната гръцка криза, правителството се бори и спира тютюнопушенето на публичните места (за разлика от нас). Дори в Еквадор, където ядосани от загубата на някой придобивки полицаи не успяха да направят държавен преврат, реформите продължават.
А у нас? Данъците се вдигат. Лекарите искат да стават полицаи. Разходите за държавната администрация се вдигат и те са на ниво, което изисква растежа на БВП-то на държавата да е 5% годишно при население от 1 милион души повече - тоест ние няма да можем да си позволим разходите, които от сега плащаме за държавни дейности до чак след 15 години, но го правим от сега, а заемите по въпроса ще изплащаме 30 години поне. Децата ни се натоварват с непосилни заеми, за да може днес някой да се пенсионира една година по рано. Протестират се елементарни контролни реформи като електронно засичане на разходи, фискално засичане на разходи от 2 места в медицината и т.н.
Скоро решението на синдикатите с демографската криза, която им създава пенсионните проблеми ще е затварянето на границите (като по социализма) и забраната на населението да емигрира или да прави бизнес в чужбина.
Аз обаче ще гледам да ги преваря да не ме хванат, с което макар да прецаквам България, ще спася себе си, и ще плащам своите данъци другаде, както над един милион мои сънародници данъкоплатци. Може да е предателство към България, но не е предателство в интерес на моите деца. Всяко действие в полза на пенсиите за сметка на децата е предателство към бъдещето в името на миналото. И ако бъдещето за да съществува, изисква България да я няма, ще се подчиня. Защото каквото и да правим за миналото, то не създава бъдеще и по презумция премахва държавата.
Публикувана на 10/05/10 20:11 http://feedproxy.google.com/~r/delian/~3/XF2Sv9YktN4/blog-post.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване