10/11/10 09:51
(http://vasvalch.com/)

PR без SPAM

SPAMПреди време писах за движението An Inconvenient PR Truth. Идеята да се постараем PR-практиците да допринасят все по-малко за пълненето на спам-папката е похвално. Затова и приветствам новата инициатива на CIPR (Chartered Institute of Public Relations), PRCA (Public Relations Consultants Association) и IRS (Investor Relations Society). Като продължение на кампанията, трите световни организации си сътрудничат за лансирането на обща Харта за работа с медии (Media Spamming Charter).

Научих за Хартата благодарение на Apeiron Communication, които са член на CIPR. Те първи обясниха какво представлява документът и зададоха посока на диалог по темата, който, надявам се, ще доведе до известни крайно необходими промени. Няма да цитирам правилата на Media Spamming Charter – може да я свалите и оттук. Но в работата си с журналисти и в качеството си на блогър имам доста наблюдения по темата и тук ще споделя няколко от тях:

  • Създайте си отделни списъци с медии за по-лесна реакция. Не винаги можете да загубите 20 минути в преглед и сортиране на журналистите, към които искате да изпратите дадена новина. Затова много по-удобно е да държите отделни (и редовно обновявани!) списъци с журналисти в отделни сфери. Това може да стане или в индивидуални файлове, или чрез въвеждане на филтри в Excel. Изисква малка инвестиция на време, но спестява много недоволни отзиви. Така дори в условия на криза веднага може да изберете към коя група блогъри, медии и ресорни журналисти да изпратите прессъобщението си.
  • Съобразявайте се с редакционния график и локалните навици. Непростимо е да изпратите важна новина в 5 следобед, освен ако не работите за държавен глава или огромна международна компания (а дори тогава новината трябва да е от първостепенна важност). Съобразяването с графика за работа на медиите не само ще улесни журналиста, но и ще ви донесе по-голямо отразяване – никой не отразява вчерашните новини.
  • Съобразявайте се с предпочитанията на журналистите относно формата на материалите. Призлява ми, когато вида embed-нати картинки в .doc файл. Би ми призляло още повече, ако съм журналист в печатна медия. Затова прикачането на снимки с по-добра резолюция винаги е за предпочитане. Ако не сте наясно с изискванията на индустрията, поговорете с 2-3 приятели журналисти и вижте кое най-много ги дразни във формата на изпращаните материали – учете се от грешките на другите.
  • Следете съотношението на Read и Not Read обратни мейли. Рядко го правя за други мейли, но при изпращане на прессъобщения винаги включвам опцията Read Receipt. Въпреки че някои услуги като GMail не връщат разписки, общото съотношение на прочетени и непрочетени мейли е ясен индикатор дали не се отдалечавате от целевата група за вашата информация.
  • Не комуникирайте само по работа. Разбира се, при наличието на такова голямо разнообразие от медии няма как да държите постоянна връзка с всички журналисти. Но нека поне с ключова част от тях разговорите не започват винаги със “Здравей, трябва ми услуга” (дори когато се обаждате със “Здравей, видя ли прессъобщението?”, посланието е абсолютно същото) Освен това вършете услуги винаги, когато можете – не за да има какво да ви връщат, а заради добрите колегиални отношения.

Прочетете Media Spamming Charter и си отделете поне половин час, за да помислите върху нейната идея. Всички заедно, като индустрия, нямаме втори шанс, тъй като стереотипът за PR-практиците вече е достатъчно негативен. А бивш спамър е почти същото като бивш наркоман – много малко хора вярват, че е възможно, освен ако не положиш неистови усилия, за да ги опровергаеш.

___
снимка: phauly



Още по темата:

  1. Да заинтригуваш блогър
  2. Разбирателство с клиента

Публикувана на 10/11/10 09:51 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/btf6Vk5RbtM/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване