10/12/10 21:11
(http://ikonomika.org/)

Гърция – вдигането на данъци не събира приходи

Като антидефицитна мярка Гърция намали държавните разходи и вдигна някои данъци. Основно бяха вдигнати косвени данъци – ДДС и акцизи, защото правителството, МВФ и ЕК съзнават, че вдигането на преките данъци е вредно за икономиката, особено в криза (това дори е изрично написано в документите по спасителния план). 

Докато намалението на разходите върви по план и дори се преизпълнява, нищо подобно не се случва с приходите в бюджета. Планираното увеличение на приходите е много назад в изпълнението и е малко вероятно да бъде изпълнено. Три четвърти от годината са изминали, а са събрани само 18% от планираните допълнителни приходи. При това, икономиката продължава да стагнира, т.е. едва ли може да се очаква помощ от възстановяването.

Вдигането на данъци не води до очакваните приходи, особено по време на криза и особено в страни от нашия регион със слаби институции и голяма сива икономика. Това, което работи, е ограничаване на разходите и реформи, които да подобрят ефективността и да насърчат растежа. Това са го разбрали дори чиновниците в МВФ и ЕК и затова основната част от антидефицитния план на Гърция е намаление на разходите. Само нашите синдикати и нашето правителство не могат да го осъзнаят.



Блогът за икономика 2010

Публикувана на 10/12/10 21:11 http://ikonomika.org/?p=4688
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване