10/13/10 10:14
(http://ruslantrad.com/)

Първите миньори в Чили са на повърхността!

Всички по-големи световни медии предават директно от Чили. Може да гледате и вие в сайта на CNN. В 13:10 първите миньори са на повърхността. Продължава акцията за изтеглянето на 33 затрупани миньора в мина Сан Хосе, която ще бъде закрита след приключване на спасителната акция.

Вестник „Сега“:

Мерките за безопасност по време на операцията са много строги. Входът на мината е недостъпен за журналисти. Фотографите могат да се доближат на 90 метра от входа. „Това е безпрецедентна, поразителна и възхитителна спасителна операция“, коментират телевизиите, които излъчват пряко от Чили.

Взети са мерки и да бъде предпазена психиката на телевизионните зрители. Картината се транслира с 30 секунди закъснение. В случай на инцидент телевизиите ще превключат на други кадри.

Ръководителите на операцията не искат да уточнят всъщност какво би могло да се случи, защото за първи път в света се провежда подобна процедура. Експерт по сигурността обясни, че е възможно ново срутване, някой от миньорите панически може да повреди капсулата и пр.

Най-голямата грижа е за здравето на миньорите. Те излизат на повърхността с плътно прилепнали слънчеви очила, тъй като 68 дни под земята очите им са отвикнали от ярката светлина. Преди да потеглят към повърхността обличат дебели якета, защото долу е около 30 градуса, а горе около 3. Всеки миньор носи специален колан, който следи пулса и кръвното му налягане при транспортирането.

„Миньорите са май по-спокойни, отколкото ние“ – пошегува се здравният министър Хайме Маналич.

Първите извадени на повърхността са здравите миньори. След това с повишено внимание ще бъдат извадени онези, които са развили различни болести под земята. Десетина страдат от хипертония, диабет, стоматологични и кожни инфекции.

Подобно на капитан на кораб последен ще излезе 54-годишният началник смяна Луис Урсуа.

 

 

 


Публикувана на 10/13/10 10:14 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/10/13/6331/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване