10/16/10 01:27
(http://komitata.blogspot.com)

Писател в сянка, сценарист на слънце


С Н. бяхме тръгнали на „БСП - Бесни страшни пенсии“(оригинално заглавие RED), което доказва, че има преводачи с чувство за хумор и в България, но се оказа, че филмът е предпремиерен, с неприлично високи цени, та остана вариант 2 – „Писател в сянка“.

лирично отклонение
Въпреки че The Mall е съвсем прясно предприятие, и всичко е чистак-бърсак ново, не знам какво си мислят собствениците на заведенията на последния етаж. Досега не съм попадал на нищо, което става за ядене, освен в безобразно скъпото ресторантче в дъното. Може би трябва да се обърна следващия път към KFC и да не правя експерименти със средиземноморска, здравословна или българска кухня. В заведението за средиземноморска кухня ми сложиха кюфтетата директно върху хартията на таблата (няма майтап!), а кюфтетата в българската кухня бяха кофти. Рибата още не съм я пробвал, но са ѝ обявили доста смели цени. Суши не ям в момента. Добре че има „Старбакс“ където пък се пуши на масите отвън, но не сменят често пепелниците. Хейт даден. 

„Писател в сянка“ има всичко, необходимо за един як политически трилър - политик с магическа харизма (Пиърс Броснан), талантлив писател, който иска да изкара някой паунд (Юън Макгрегър) и разни други по-периферни, но зловещи персонажи.

Напоследък ми върви да дращя материали на политическа тематика, та, сюжетът за писател близо до политиката, ми се видя интересен.

Роман Полански е майстор на съспенса (демек на напрежението във филма) и зрителят не се отпуска нито за секунда с глупости. Всяка минута е двусмислена, всеки миг е на ръба. Отлична режисура.

Ким Катрал, вече поузряла, говори с идеален британски акцент и играе специалната помощница в работата и в живота на премиера Ланг (Броснан), като че ли щедро взаимствал черти от характера на Тони Блеър.

Действието се развива в типичен Хичкок стил, в прекрасна изолирана къща на остров, на брега на морето, с лошо време и трупащи се загадки.

Иначе сценарият е пълен шит (боклук) и представлява долнопробна и съшита с бели конци (ама много, много, МНОГО бели конци) теория на конспирацията. Героите се държат като надрусани и винаги предприемат най-опасните и нелогични действия, които да ги вкарат във възможно най-тежки проблеми. И така до финала.

За съжаление, политическите трилъри трябва да имат поне приличен сценарий.

Изборът на режисьор, преследван от закона, съвсем не е случаен. Гледай на свой собствен риск. 3/5

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване