10/17/10 13:59
(http://eneya.wordpress.com/)

Ръчна граната в Южния парк

Вчера беше събитието „Моят зелен град“, в Южния парк, а организаторите Българското дружество за защита на птиците, Coca Cola и Столична община, медиен партньор им беше в. “Стандарт.
Конкретно се чистеше по протежението на Перловската река.

Снимка на доброволци и събраният боклук от миналогодишната инициатива на "Моят зелен град", пак в Южния парк

 

На самото събитие дойдоха много деца и ентусиазмът, с който се метнаха в гумените ботуши и отпрашиха да събират боклуци беше завиден. За около два часа се събраха около 30 големи чувала с боклук. Възможно е да са били и повече.
Боклук имаше… в достатъчни количества, само дето някои от намерените неща ме накараха да се зачудя в душевното здраве на замърсителите. Защо ли? Ами защото сред намерените боклуци имаше:
1. мивка. Фаянсова, беше пльосната до едно от езерата. Кой е дошъл с колата до парка, отишъл е до средата на парка и е решил, че трябва да аранжира мивката при патиците, за мен е мистерия. Факт е, че я изнесохме. Обаче.. мивка… в езеро. Защо?
2. гума от трактор. Съвсем сериозно, съвсем истинска гума от трактор. Зарязана, ей така.
3. предна броня от кола. Небрежно подпряна под един от мостовете.
4. Тухли, играчки, части от колела, бутилки, пластмаси, стъкларии… всичко това беше очаквано и нормално. Това, обаче което ме стресна беше фактът, че едно момченце намери 2 ръчни гранати и патрондаш (със се патроните)!

Не знам какъв болен мозък би изхвърлил оръжия в парк, който е посещаван от деца (или изобщо където и да е), но аз лично много се радвам на бързата реакция на полицията. За около две минути се телепортираха двама униформени и отцепиха района.
Даже не всеки присъстващи разбраха какво се е случило.

Като цяло, инициативата за събитието и резултатите от количеството събран боклук и количеството интерес беше чудесно нещо, всъщност като малко тривия да споделя, че България е една от по-зелените държави, а София, една от по-зелените столици в Европа, което е само повод за гордост, но и стимул да си я запазим тази зеленина и природа и един от начините е да си изхвърляме боклуците (боеприпасите може би не ) точно в кофите, а не около, под, зад и пред тях. Защото на всеки му се случва и му се налага да ходи по тези улици и мисля, че на всеки ще му е по-приятно ако не гледа търкалящите се пластмаси.

Причината да пиша този текст обаче е да споделя просто какво точно се изхвърля по паркове и градински и че гранатите може и да бяха две, но пластмасовите бутилки от безалкохолни сигурно напълниха 3 чувала без много зор.


Filed under: чекмедже "Разни" Tagged: "Моят зелен град", Южен парк, боклуци, екология, екореакция, оръжия, почистване, софия
Публикувана на 10/17/10 13:59 http://eneya.wordpress.com/2010/10/17/clean/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване