10/18/10 14:43
(http://dzver.com/blog/)

NoSQL бази от данни – възможности и приложение, дипломна работа

От днес вече съм магистър по Информационни системи – СУ, ФМИ. Писаха ми 6-ца, като рецензентът (ас. Калин Николов) и дипломният ръководител (доц. д-р Калоянова) се изказаха много добре за творчеството ми. Ето пълното съдържание на теоретичната част от дипломната работа.

Основната идея на дипломната работа е да търси общи характеристики на NoSQL базите данни, да опише в известни детайли техни особености и как работят и да направи базово сравнение. Засегнал съм въпроси като Евентуална консистентност, теоремата CAP, MapReduce, базите данни BigTable, Dynamo, Cassandra, CouchDB, MongoDB, Riak, Redis, HBase и др.

В процеса на изучаване и тестване не намерих категоричен личен фаворит – база данни, която да измести RDBMS. Има много хляб в MongoDB и CouchDB, но с доста условности. Мога да дам доста причини, за да бъде или да не бъде внедрена всяка една от разгледаните бази от данни. Така или иначе, ако имате проблем с голямо количество данни и сериозно натоварване, NoSQL е евтин вариант, който може да ви даде много, но трябва да се подходи умно и информирано.

Ето и презентацията от защитата ми, при все че без обясненията, самите слайдове не са много полезни. Във файла на презентацията има бележки, които дават идея за какво иде реч.

Специални благодарности на всички, които консултираха отделни аспекти на NoSQL течението, особено на Марто Лазаров (май идеята е негова, покрай работата му с MongoDB) и Метин Акат, който сподели ценна информация за ефективната употреба на CouchDB. Благодарност и на всички останали приятели, които ме изтърпяха да им говоря за NoSQL, на всички етапи от незнанието ми :-)

Публикувана на 10/18/10 14:43 http://dzver.com/blog/?p=2050
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване