10/18/10 08:56
(http://ikonomika.org/)

Деградацията продължава: национализация

Никога не е скучно в държавата на синдикатите, всеки ден нов заек изскача от шапката им. След като синдикатите прокараха вредната идея да се вдигнат осигуровките, сега искат да национализират професионалните пенсионни фондове, ППФ. 

Асоциацията на пенсионните фондове има становище по въпроса, в което между другото казват:

в болшинството от цитираните факти и цифри, които се използват като аргументи в подкрепа на направеното предложение са неверни, а някои от тях и целенасочено манипулирани. В тази връзка не можем да приемем, че при изразяването на публични позиции по посочения въпрос, представители на държавни и обществени институции не боравят с действителни и официални данни за резултатите от дейността на професионалните пенсионни фондове, а си позволяват да ползват непроверени цифри и твърдения, чрез които да влияят на общественото мнение. Трябва със съжаление да посочим, че част от коментиращите темата, според нас със сигурност разполагат с реалните данни за дейността и състоянието на професионалните фондове, но не се позовават на тях и разпространяват данни и информация, които не отговарят на реалностите. 


И ето един прелюбопитен пример за защитаваното от синдикатите ранно пенсиониране:

Пенсионер от 2009 г.  с отпусната пенсия от ДОО; възраст 45 г., брой вноски в професионален пенсионен фонд – 1 (една!)

Лицето не е работило при вредни условия на труд през последните 10 години, преди да се пенсионира като категориен работник с всички привилегии, произтичащи от това. Лицето си е "уредило" работа като категориен работник само за 1 месец, за да изпълни условията за ранно пенсиониране и да получи пожизнена пенсия от ДОО.


И ето идеята на синдикатите – горепосоченото ранно пенсионирало се лице, което е внесло една-единствена вноска в професионален пенсионен фонд – да получава същата пенсия като хората, които 10 години са внасяли. Как да стане това, след като това лице има минимална сума в личната си сметка? Синдикатите са го измислили – да се се национализират пенсионните фондове и се дават равни пенсии на всички ранно пенсиониращи се, независимо дали са внасяли или не. Разбира се, тъй като няма да стигнат парите, останалите данъкоплатци (които не се пенсионират рано) ще платят разликата.




Блогът за икономика 2010

Публикувана на 10/18/10 08:56 http://ikonomika.org/?p=4716
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване