10/24/10 10:00
(http://ruslantrad.com/)

Убийства и политическа криза в Швеция

Този уикенд в южния шведски град Мальо нищо не е нормално. Полицейски коли обикалят по улиците, хора бързат да се приберат по домовете си, заключвайки добре вратите и прозорците си. В същото време активист става жертва на поредната стрелба (Syd Svenskan, 24.10.10). За щастие оцелява, но той е късметлия. Малмьо е скован от страх през последната седмица.

Получавам обаждане по телефона днес преди обяд. Бяха роднините ми в Малмьо, които са там от доста години и се прибират за лятото в България. След характерните въпроси как сме, те как са, какво правят и размяната на съответната информация, стана на въпрос, че в Малмьо се случват странни неща. Нападенията, за които споменах по-горе, а ще стане дума и по-долу в текста, са стигнали и до съседите на роднините ми. Две жени, които живеят на първия етаж в кооперацията са били простреляни докато са вечеряли в апартамента си. Нападателят е стрелял директно през прозореца, като ранява едната в ръката, а другата в гърба. Характерната липса на пердета по прозорците улеснява стрелбата. По чудо няма загинали. Какво се случва?

След последните избори в Швеция през септември, положението в страната не това, което познават гражданите. Десният екстремизъм се засилва, покровителстван мълчаливо от премиера Фредерик Райнфелд и водача на крайно десните Шведски демократи, Джими Акесон.

Положението в Швеция всъщност не е толкова розово, както си представяме. Коалицията, водена от либералния премиер Фредерик Рейнфелд, спечели 172 места и за малко се размина с пълна победа. За да сформира мнозинство, Рейнфелд търси подкрепата на опозиционната Зелена партия. Тя обаче в момента е съюзник със Социалдемократическата партия. Ръководството на Зелените обяви, че опозиционният блок, който спечели 157 места в парламента, остава единен. Фредерик Райнфелд не изключва и възможността да работи със социалдемократите. Със сигурност обаче няма намерение да формира коалиция с крайната десница. Резултатът на крайно десните е впечатляващ и шокира много шведски избиратели. Очевидно Шведски демократи, които заложиха на антиимигрантската риторика, са улучили чувствителна струна в обществото.

Рейнфелд може да не иска да е с крайно десните, но те са налице. Джими Акесон заяви, че няма да се спре дотук, ще търси пълна победа, която за момента среща остра реакция сред традиционно социалистическото шведско общество.

Не само политическата криза притеснява шведското общество. Всъщност тя се прехвърли върху самите

Кръст,обозначаващ мястото,където на 10 октомври 2009 е убита първата жертва.

граждани и очаквано последвалите събития не бяха изненада за никой. Докато крайно дясното заема все повече позиции, а антиимигрантската пропаганда все повече надига омразата, нападения хвърлят сянка върху южния град Малмьо. В този град живеят много имигранти, включително и много българи. От няколко дни полицията е вдигната на крак заради тайнствени нападения, извършени от човек, чието лице все още не е установено. Вестник Syd Svenskan („Южна Швеция“, един от големите и централни вестници в областта Сконе) съобщава за над 20 нападения, като предоставя и карта.


View Larger Map

 

Неизвестният нападател действа като стреля по жени и мъже. Нападенията стават най-вече по спирки на градския транспорт в ранните часове и започват от октомври 2009 г., но се засилват последните седмици. Общото между жертвите на нападенията е произходът – всички са имигранти от Източна Европа, Близкия изток и Африка. Всички са с тъмна коса и по-тъмна кожа. Това дава основание на полицията да вярва, че нападателят избира жертвите си по расов принцип, което още повече притеснява властите. Ето защо на 23 октомври се надига протест. Той е съставен от представители на християнската, будистката, еврейската и мюсюлманската общности. Всички заедно протестират срещу зачестилите нападения и липсата на откриваемост на нападателите. „Толерантност и сигурност за всички!“(Syd Svenskan, 24.10.10), скандират протестиращите. Присъствието на журналисти е голямо, а въпросите са много.

 


Публикувана на 10/24/10 10:00 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/10/24/6423/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване