11/01/10 15:45
(http://www.gorichka.bg/)

Здравословното хранене не изключва веселбата и пиенето на вино: Патрисия Кутюр, лектор на форум Храна

img_6642Канадката Патрисия Кутюр-Гюрковска живее в София от 2001 г. Родена е в разгара на хипи-културата, расте в Квебек, в един магазин-бистро за здравословни продукти, управляван от майка ѝ, която е стриктен веган, преждевременно възприела „доброволно скромния” начин на живот. За да финансира обучението си по педагогика и литература, Патрисия е работила над 10 години във всички сфери на ресторантьорството. От там е получила почти антропологични познания за северноамериканския консуматор и противоречията му.  По професия е преподавател и журналист и преди да дойде да работи в България за Университетската агенция на франкофонията е отразявала артистични събития. От две години е съсобственик на ресторант CRU green food salon.

Какво е хубавата храна?
Това, което е наистина питателно и се яде с удоволствие.

Кои са най-разпространените заблуди в България, свързани с храненето?
Заблуди според кого?  Според последните диети или според поредната модерна философия?  Според мен не става въпрос толкова за заблуди, колкото за наивни или много крайни хора, които не са достатъчно осведомени (не само в България, навсякъде е така). Като например тези, които почти  вдигат скандали, защото не сме сложили зехтин в сока им от моркови и са твърдо убедени, че НЕ МОЖЕ и дори е ВРЕДНО този фреш да се пие без зехтин. Или жената, която ни изчете дълга лекция, че е лъжа, че джинджифил и ginger е едно и също…

Какво е здравословно хранене за вас?
Свежа храна, претърпяла възможно най-малко трансформации, която по естествен начин доставя на организма най-важните хранителни вещества.  Дали е здравословна обаче зависи изключително от индивидуалните хранителни нужди, от количеството, което се изяжда и от честотата на храненията. И все пак, няма нужда винаги всичко да е сложно и да се представя като някаква диета. Става въпрос за здрав разум или както прекрасно го е обобщил Майкъл Полан:  « Eat food. Not too much. Mostly plants. »

Трудно ли е да си собственик на заведение за здравословно хранене?
Шшт, тихо, това е много опасна дума… ;). В България здравословно хранене не звучи секси, нито е модерно, нито обещава веселба, често направо плаши хората. А нашето меню е вдъхновено от френската и азиатската кухня и е здравословно по подразбиране, защото сме убедени, че така е редно. Много хора обаче все още не са асимилирали идеята, че човек може хем да се храни здравословно, хем това да е вкусно и елегантно и в същото време да се весели и да пие вино, както във всеки друг ресторант.  А дали е трудно… вижте отговор 2.

Коя книга/блог за хранене бихте препоръчала?
Книги - всичко на Майкъл Полан.

А това са любимите ми блогове и сайтове:
http://www.lefooding.com
http://www.rawchef.com/
http://thestonesoup.com/blog/
http://sproutedkitchen.com/

Има и филми, които непременно трябва да се гледат:
Solutions locales pour un désordre global
Food Inc.
We feed the world
Babette’s feast
Soul Kitchen
Big night

РЕГИСТРИРАЙ СЕ за форум Храна!

Публикувана на 11/01/10 15:45 http://blog.gorichka.bg/?p=2567
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване