11/01/10 16:38
(http://ruslantrad.wordpress.com/)

Смущаваща точка от новите Twitter правила

В новите правила на Twitter има една точка, която смути доста сайтове (Global Voices,Truthdig и други активистки места в мрежата). Според Twitter не можем да ползваме повече скрийншотове на чужди акаунти-разбирайте и туитовете им.

Don’t

  • Use screenshots of other people’s profiles or Tweets without their permission
  • Use screenshots of your own Twitter profile (with your own Tweets).

Това означава при нужда, когато се пише публикация, за която даден туит е важен, да се иска специално разрешение от потребителя, за да се публикува. Това изискване ражда един важен въпрос:

Как да става това – чрез поща, лично съобщение или туит?

Ако Global Voices решат да правят статия за погубените реформи в образованието в Хондурас (за което имаше протести в страната, продължават и сега) и правителствен профил пусне туит с информация за даденото събитие, което да се използва в статията, какво правим? Питаме правителството дали може да ползваме туит за тази статия, която ще е адски настроена срещу самите тях, пускаме само линк към туит или друг начин?

Ясно е, че няма да се пита правителството за разрешение. Те самите няма да отговорят, а ако го направят, ще е отрицателно. Тогава може да се направи скрийншот, но ще се нарушат правилата на Twitter. Така се навлиза в една  задънена улица, което пък дава предпоставки все пак да се наруши някое правило.

Малко ми е странно това правило. Сигурно не е измислено, за да се спъва работата на активистите, но пък ще я затрудни, определено. Все пак, ако някой не иска да му се четат статусите, то просто ги скрива с опцията private tweets. Защото public означава да са обществени, а смисълът на цялата платформа е да се дава гласност.


Публикувана на 11/01/10 16:38 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/11/01/6479/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване