11/03/10 14:42
(http://ikonomika.org/)

Индикатор на модифицирана безработица

Както знаем, традиционният индикатор за безработица обхваща само тези, които декларират, че искат да работят и активно си търсят работа. Освен тях, обаче, съществува една група хора, наречена "обезкуражени" – тези, които искат да работят, но не си търсят активно работа. Обединявайки тези два индикатора в един общ индикатор ни помага да видим общият брой на желаещите да работят, които нямат работа (индикатор за модифицирана безработица).


Безработица и модифицирана безработица, второ тримесечие на 2010



Модифицираната безработица в България е около два пъти по-висока, отколкото показва стандартният индикатор на безработицата. Общо 643 хиляди души – или 19.1% – е модифицираната безработица през второто тримесечие на 2010 година. Вижда се, че от началото на кризата модифицираната безработица почти се е удвоила. За да избегнем сезонните ефекти, на последната графика е показана модифицираната безработица като движеща се средна за 4 тримесечия. Тенденцията на увеличение е силна.


Модифицирана безработица по тримесечия




Модифицирана безработица – 4-тримесечна движеща се средна


Източник: Евростат; изчисления на автора




Блогът за икономика 2010

Публикувана на 11/03/10 14:42 http://ikonomika.org/?p=4825
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване