11/09/10 05:50
(http://ivanbedrov.com/)

Едни прости сметки за цигари, горива и парите, от които държавата се отказва

публикация от в.Пари

През следващата година българските граждани ще изпушат малко по-малко цигари от тази година и почти два пъти по-малко в сравнение с преди две години. През следващата година българската икономика и всички собственици на автомобили ще изгорят по-малко гориво в сравнение с тази година.

Това показват прогнозите за приходи от акцизи върху цигарите и горивата в проектобюджета за 2011 г. По-ниско потребление, криза… Тези отговори можеше да са верни преди година, но следващата година страната очаква макар и слаб, но все пак ръст на брутния вътрешен продукт и на потреблението. И при очаквано не по-слабо потребление от тази година очевидно проектобюджетът допуска да има сериозни, много сериозни количества цигари и горива, които няма да бъдат обложени с акциз. Това се нарича контрабанда, а записването на подобни числа в проекта за бюджет се нарича примирие.

Началото изглежда прилично

Проектът за бюджет за 2011 г. предвижда повече приходи от акцизи върху цигарите и горивата. На пръв поглед всичко изглежда нормално - очакван малък ръст на икономиката, който да доведе също до малък ръст в потреблението на акцизни стоки. Зад числата обаче се разкрива една по-различна картина.

Цигарите намаляват, пушачите – не

Акцизът върху цигарите е съставен от два компонента - първият е твърд, а вторият зависи от крайната цена на продукта. Затова Агенция “Митници” използва в своите отчети показателя “средна ставка за 1000 къса”. От малко над 100 лв. през 2009 г. средната ставка нарасна до около 140 лв. през тази година. Тя е по-ниска от заложената в закона минимална ставка от 148 лв., защото в първите месеци на годината търговците продаваха все още цигари със стари бандероли на по-ниски цени.

За следващата 2011 г. прогнозата е средната ставка да надмине 150 лв. Като разделим приходите на това число, излиза, че държавата ще обложи по-малко на брой цигари. А сравнението с по-миналата година е още по-стряскащо - броят на цигарите ще намалее почти наполовина. Засега обаче няма публикувано изследване, което да показва, че пушачите в България рязко намаляват.

Обяснението на зам.-председателя на бюджетната комисия в парламента Димитър Главчев от ГЕРБ е, че хората масово са започнали да пушат насипен тютюн. Според бившия финансов министър Пламен Орешарски обаче става дума за разширяване на сивия сектор и за контрабанда.

Едни литри ги няма

При горивата също има интересни детайли. През следващата година акцизите средно ще бъдат увеличени с 3.5%. Очакваните приходи от горивата обаче са само с 3.2% повече. Т.е. при непроменено потребление на горива приходите трябва да нараснат с малко повече. Прогнозата на правителството обаче е икономиката да нарасне с 3.6%. Една растяща икономика би трябвало да потребява повече горива.

До началото на тази година земеделските производители имаха привилегията да зареждат селскостопанските машини с безакцизно гориво. През тази година Агенция “Митници” е върнала на земеделските производители около 250 млн. лв. за платения от тях акциз през миналата 2009 г. Съвсем логично следващата година държавата няма да връща тези пари и автоматично приходите трябва да скочат с 250 млн. лв. Но не скачат.

Всичко това става на фона на шумното свързване на измервателните уреди в складовете с митниците. Според председателя на Българската газова и петролна асоциация Андрей Делчев прогнозите са умишлено занижени като презастраховка.

Представители на Българска легия “Антимафия” намират причината за тези разминавания в управленската немощ на митниците. Неправителствената организация от години събира и публикува документи за конфликти на интереси и корупция в митниците.

Неоптимистичен финал

Проектобюджетът показва примирието на държавата със следната картина - край пътищата ще продължат да ви предлагат цигари без бандерол; контрабандните канали няма да пресъхнат; близки или неблизки до властта хора стават все по-богати. Т.е. ще крадат от всички нас, данъкоплатците.

инфографика на в.Пари

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване