11/10/10 18:37
(http://sulla.bg/)

“Малинка” за Светослав Малинов

Тази сутрин, както обикновено, слушах по радиото в колата програма Хоризонт на път към моя китен и свиден тенис клуб. Вървеше интервю със Светослав Малинов. Аз го харесвам. Смятам, че трябва да бъде уважаван дори само за превода на Едмънд Бърк и предговора към него. Но това, което чух, ме изуми. Сякаш слушах началникът на пресслужбата на Министерски съвет или на партията ГЕРБ, стига да не става дума за едно и също лице – дали е така не знам и, признавам си с известно неудобство, не ме интересува. Темата беше доста обща и засягаше политическата ситуация в България и особеностите на прехода. Вероятно интервюто беше по повод годишнината от онзи 10 ноември, но не съм сигурен, защото изпуснах началото. Светослав Малинов си позволи да разкритикува Бойко Борисов заради убеждението му, че историята започва от него и че досега в обществото ни не се е случвало нищо полезно и значимо. Което е вярно. Вярно е, не че не се е случвало нищо значимо, а че премиерът си мисли така. Освен това Светослав Малинов каза, че събитията от 10 ноември 1989 са си проект на Политбюро на ЦК на БКП и едва доста по-късно хората са се усетили какво точно става, видели са, че социализмът се проваля и са започнали да осмислят своето място в тези процеси. Което също е вярно. Светослав Малинов каза и това, че действителният преход у нас започва чак през 1997 със свалянето на Жан Виденов, с което аз съм абсолютно съгласен и на което ръкопляскам. Тук обаче Светослав Малинов пропусна да каже кое накара Политбюро да стартира този свой проект, а именно, че изоставена от перестройващия се Съветски съюз, социалистическа България безславно фалира и след като натрупа огромен външен дълг, се срина окончателно. Пропусна да каже също и това, че премиерът Бойко Борисов наскоро изрази възхищение от провалилия се режим и си пожела поне мъничко да прилича на него. И за да заприлича съвсем, само след няколко дни ще повтори „големия шлем” на Първанов (помните ли го?) като подпише с Путин за АЕЦ „Белене” и „Южен поток”. Светослав Малинов не пропусна обаче да каже, че въпреки съображенията, които пропусна да каже, според него управлението на ГЕРБ е дясно. Защо е дясно ли? Ами защото ГЕРБ бил член на Европейската народна партия. По мое скромно мнение, ЕНП ще приеме за свой член всяка формация, която й донесе задоволително количество депутатски места в европейския парламент, па била тази организация дясна, лява, националистическа или сексуално-мистична. Подобни съображения изказа и водещата на предаването, която интервюираше Светослав Малинов, на което той отговори, че какво иска тя – да изведем академична дефиниция за ляво и дясно ли? Че нали, ако изведем такава дефиниция, доразви мисълта си Малинов, може да се окаже, че България изобщо не е имала дясно управление никога! Да бях на мястото на Иван Костов специално щях да го почерпя за това изказване!

После Светослав Малинов се опита още веднъж да аргументира твърдението си, че управлението на ГЕРБ е дясно или поне дясно-центристко. Аргументите бяха все от рода на щом членуват в ЕНП, са десни и щом за тях са гласували хора, които не са гласували за БСП, пак са десни. Накрая завърши с констатацията (цитирам почти дословно): „В момента в България управлява десницата”. Това твърдение дори не поражда въпроси. Това твърдение оставя възможността единствено за два извода:

1. Ако Светослав Малинов е по някакъв начин „десница”, то в момента управлява и е отговорен за всичко, включително и за носталгията по времената на Тодор Живков, включително и за политиката по отношение на руските енергийни проекти

И

2. Ако Светослав Малинов не управлява в момента и не се чувства отговорен за носталгията по Тодор Живков и руските енергийни проекти, то той не е по никакъв начин „десница”.

Или едното, или другото. Така излиза според него самия. И понеже съм сигурен, че интелигентен, образован и културен човек като Светослав Малинов не би се познал в нито една от двете хипотези, затова мисля, че с интервюто си по „Хоризонт” тази сутрин, на 10 ноември 2010 година, Светослав Малинов си заслужи „Златна малинка”. Дано само да се е объркал, а не да има нещо друго предвид…

Публикувана на 11/10/10 18:37 http://sulla.bg/2010/11/10/1819.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване