11/18/10 07:52
(http://patepis.com/)

Десет дни в Лондон и Англия

Днешният пътепис леко ще ни покаже впечатленията на Събина от Лондон и близката провинция в Англия. И понеже става дума за Англия – времето е хубаво в този разказ :) Приятно четене:

Десет дни в Лондон и Англия

Изкарах прекрасни десет дни в Англия. Бях на гости на приятелка, която живее на час от Лондон в малко, приятно, селце. Домакините ми бяха повече от гостоприемни, а британското време много добро към мен - слънчево и топло.

[singlepic id=6962 w=600 h=450 float=center]

Jubilee Bridge в Лондон

[singlepic id=6965 w=600 h=450 float=center]

Swiss Re, Лондон

Спях в Cobham,

което е на 40 минути с влак от гара Виктория в Лондон. Малко, провинциално градче, известно с inn-ът, където Дикенс е отсядал да пише, поради което и се споменава в книгите му. Къщите по тези места струват доста и съответно са населени предимно от хора с пари, които бягат от шума на Лондон. Наблизо са Рочестър, Джилигам и Кентърбъри.

Кентърбъри

(http://en.wikipedia.org/wiki/Canterbury) е изключително приятен, както установих през няколкото часа там, които прекарах в шопинг разходка в центъра. Най-високата сграда в града е небезизвестната катедрала (http://en.wikipedia.org/wiki/Canterbury_Cathedral) и никоя друга сграда не може да е по-висока. Така Кентърбъри се e запазил кокетен и подреден.

[singlepic id=6960 w=600 h=450 float=center]

Пристанището в Дувър

В Дувър

се разходихме приятно във и около замъка. Слязохме и под земята във военните тунели използвани за операция Дънкърк и после през Втората световна война. Именно от там Чърчил и адмирал Рамзи са водели военните действия. Всичко в тунелите е автентично, дори се опитват да докарат миризмата на болница, за което е служело едното ниво. Вероятно най-близката ми среща с Втората световна.

[singlepic id=6959 w=600 h=450 float=center]

Крепостта в Дувър

[singlepic id=6969 w=600 h=540 float=center]

Мостът Тауър

[ge0_mashup_map]

[geo_mashup_location_info]

Иначе се мотах основно в Лондон.

Като добър турист, първият ден вървях пеш от Виктория до Tower Bridge, като по пътя прекарах два часа в Tate Modern в изложбата на Гоген. Велик. Беше топло и слънчево и повечето време добро за снимки и не ми се прекарваше много време в музеи. Повечето музеи в Лондон са абсолютно безплатни.

[singlepic id=6968 w=600 h=450 float=center]

Мостът Тауър (детайл)

[singlepic id=6963 w=600 h=450 float=center]

Сохо

Бродех най-вече из

West End, Covent Garden и малко из SOHO - централните, арт части на града.

Там са повечето театри, а малките улици са живописни и пълни с неща за откриване. Пазарът на Covent Garden (http://en.wikipedia.org/wiki/Covent_Garden) е повече от очарователен със сергиите с храна, кръчмата “Punch and Judy” (http://en.wikipedia.org/wiki/Punch_and_Judy) и живите изпълнения на улични артисти на всеки 30 минути на площада. SOHO е упадъчно красив дори през деня, когато спи.

[singlepic id=6964 w=600 h=450 float=center]

Сохо

По-“далечна” дестинация бяха

Greenwich и Canary Wharf.

Грийнуич е спокоен и видимо скъп, зелено-бял с поляните и големите бели сгради на университета и музеите. Там е и Кралската обсерватория, дом на Гринуичкия меридиан, която предлага изложба свързана с астрономия и измерване на времето, както и хубави панорама. Темза е много красива при Грийнуич, прекосих я под земя през пешеходния тунел (http://en.wikipedia.org/wiki/Greenwich_foot_tunnel).

[singlepic id=6961 w=600 h=450 float=center]

Слънчевият часовник в Гринуич

Canary Wharf с бизнес сградите, модерното строителство и каналите също не трябва да се пропуска.

[singlepic id=6970 w=600 h=450 float=center]

Canary Wharf

Различните докове из Лондон, някога важни центрове на търговия, днес основно марини обградени с приятни жилищни сгради около тях, също очарователни за снимки. Limehouse Basin, който е между Tower of London и Canary Wharf, ми стана фаворит, изглеждаше като хубав квартал за живеене.

[singlepic id=6971 w=600 h=450 float=center]

Canary Wharf

Призът за най-скучно място печели Hyde Park

- километри пеш през празни поляни, езерото и патиците не го спасяват. Но пък ако излезете от северната му страна, можете директно да се спуснете по търговската Оксфорд стрийт и да си напазарувате. Ако излезете от югозапад, сте точно пред Роял Албърт Хол и близо до дворецът Кенсигтън. Българското посолство е на 500 метра, не че имате работа там, а на 700 - Природонаучният музея и Музеят на науката (http://en.wikipedia.org/wiki/Science_Museum_%28London%29).

Програмата ми с музеите в Лондон

включваше мумии, хинду статуи и експозиция за Африка, плюс фалшивия кристален череп, “Вълната” и библиотеката на British Museum. Гоген в Tate Modern, “Слънчогледите” на Ван Гог и Венерата на Веласкес, която отдавна исках да видя, в Националната Галерия. Динозаври и възстановка на земетресение в Natural History Museum.

[singlepic id=6966 w=600 h=450 float=center]

Swiss Re

Като цяло,

Лондон наистина беше повече от колкото очаквах.

Винаги съм си мислела, че е мръсно, претъпкано място, пълно със сърдити хора. Описание, което реално погледнато повече приляга на София. Хората в Англия въобще в голямата си част бяха много отзивчиви и изключително добре изглеждащи, независимо дали бяха в скъпи костюми или джинси, риза и шал.

[singlepic id=6967 w=600 h=450 float=center]

Улица

Истината е, че Лондон беше прекрасен, може би защото никога не съм имала свръх очаквания и не съм се пренавивала от желание да го видя. В момента вероятно е най-космополитния град в Европа. Това разбира се го прави пълен с различни хора, с неща и места, които да правиш, видиш и изпиташ. Красотата на големите градове, в крайна сметка. Обаче, стига да не се пренавиети вие. Автор: Събина Панайотова Снимки: авторът Други разкази свързани с [geo_mashup_category_name map_cat="423"]– на картата: Кликайте на разказа за подробности от картата [geo_mashup_category_name map_cat="423"] Още снимки от Англия:
Публикувана на 11/18/10 07:52 http://patepis.com/?p=19075
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване