11/22/10 12:31
(http://asktisho.wordpress.com/)

Луксът на 21 век

е времето. Почти във всеки дом или стая на хотел има вече вана, а бутилка шампанско почти всеки може да си позволи. Въпросът е да намериш време, за да им се насладиш.

Луксът на 21 век е времето. Свободата се измерва с времето, което можеш да отделиш на себе си. За важните неща. За ходене бос по тревата, докато залезът потъва в очите ти или за слушане на песента на щурците. За кротък сън или чаша чай в компанията на хубава книга. За дребен жест към някого, когото обичаш. За всичко, което ти се иска да направиш, но не можеш, защото има други неща, които трябва да свършиш преди това.

Когато публикувах „33 любовни истории” последва странна, ужасяваща тишина. Уж направих книгата супер лесно достъпна, а получих много малко отзиви.

Няма по-угнетяващо нещо за един автор от мълчанието на публиката. Предпочитам бесния читател пред мълчаливия читател. Гневът означава, че съм успял да те сръгам в ребрата, да те извадя от комфортната зона, да те докосна. Мълчанието означава, че съм написал тъпа книга. Или, че нямаш никакво време да я прочетеш.

Минаха няколко дни, отзивите и коментарите заваляха: и хубавите, и лошите. Появиха се първите ревюта. Кутията ми се напълни с писма. Всичко беше наред.

Обичам пряката връзка с читателите и разговарях с много от тях. Разбрах, че трудно се отделя време дори за прочитането на няколко къси разказчета, дори да са напълно безплатни и удобно разпространени в интернет: навсякъде, във всякакъв формат…

Запитах се: какво ли става с топлия чай и добрата стара книга в леглото? С мекото одеало и огъня в камината. Защо се лишаваме от смислените неща? Това се запитах.

Човекът е мъдър и спокоен по натура. По рождение. По право. Роденият на тази планета разполага с всичкото време и всичките ресурси на света, когато му потрябват, стига сам да не работи срещу тях.

Но човекът, също така, е умен. Което в никакъв случай не го прави разумен.

Разумно е да живееш спокойно. Разумно е да разполагаш с достатъчно време – за всичко, което те прави човек – за добрите приятели и семейството, за хобито и спорта, за здравето и бавното хапване на вкусни ястия, приготвени с любов, за продължителен секс.

Всичко друго е лудост. Лудостта е обратната монета на разума.

Може да си много умен и пак да си луд.

Не го казвам в клиничния смисъл на думата. Онази лудост е нелечима. Докато вашата и моята, тя зависи единствено от решенията, които взимаме всеки ден.

Разумно е да знаеш и да вярваш, че свободата ти принадлежи по право. Ако не беше така, децата щяха да се раждат с изградени социални навици и стереотипи, а на нас, възрастните, нямаше да ни се налага да ги набутваме в ограниченията, които сме приели за даденост – всеки ден да крадем от свободата им по малко, докато не станат като нас и не забравят, че свободата им принадлежи по право.

Разумно е да знаеш и да вярваш, че свободата ти принадлежи по право.

Неразумно е да търсиш причини за нейната липса навън – в работата или шефа, в икономиката с нейните циклични кризи или в човека, с когото делиш битието. Той трябва да ти е по-скъп от онзи, с когото делиш питието, между другото.

Оправданията във външния свят са толкова много, колкото много са звездите в небето, а „който търси – намира” – абсолютно винаги. В конкретика умишлено не ми се изпада. Просто спри да търсиш навън. Има 6 милиарда души и 6 милиарда решения на тази планета, а светът е само огледало на вътрешния ти мир.

Мир – в буквалния и в преносния смисъл на думата. Ако не ти харесва образът няма нужда да чупиш огледалото, защото ще намериш друго, здраво огледало, където ще видиш същия образ. Няма нужда да го заменяш с ново, по-лъскавичко огледалце, със златна рамка. И там те чака същият образ. Да търсиш ново огледало на другия край на света също няма смисъл. Където и да отидеш, навсякъде реалността ще те отразява – ще привличаш същите умове, хора, ситуации и проблеми, същите радости и скърби. Същите варианти.

Ако ти харесват и те изразяват напълно, ОК, но, ако си недоволен от сегашното състояние на нещата, значи трябва да поработиш върху промяната на образа. Огледалото си е там по подразбиране. То винаги ще бъде там – винаги ще те отразява точно такъв, какъвто си.

Дамите да ме извиняват, че пиша в мъжки род. Полът няма никакво значение в случая. Жените прекарват повече време пред огледалото и са по-предприемчиви към промяната на образа от мъжете, това е факт, но те се ограничават само до външната част на образа. До върха на айсберга. Това, което виждат очите е само малка част от онова, което сме, нали? Другото е под повърхността.

Промяната на образа е единственият смислен изход от привидната безизходица на външния свят – от липсата на време за личен комфорт, каквото и да включва той. Източникът, обаче, е под кожата. Той не се ограничава до физическия образ в огледалото – 99% от него са скрити. Дори за самите нас.

Открием ли ги, ще започнем да ги променяме. Тогва външният свят ще започне да ни „приляга”, защото неговата организация ще отразява един вече осъзнат процес. Колкото и да сме умни, ние си оставаме безсъзнателни. Болшинството от нас. В повечето време.

Връщаме се на времето. То е луксът на 21 век. Алчността сега е на мода и стремжът към власт. Да станеш роб на собствените си отговорности или секретарка на собствените си пари. Да ви имам модата!

Не казвам, че не бива да гоним материалния просперитет. Смея да твърдя, че не бива да го правим за сметка на всичко останало и най-вече: за сметка на личната си свобода. Която ни принадлежи по право.

А каква свобода, като нямаш пет минути да кихнеш, а?

Времето е луксът на 21 век.

Как да си осигурим повече време?

Това е въпросът.

Ето един добър метод, един от многото. Сигурно са милиони. Природата е изобилна и в количеството решения, които дава за всеки проблем.

Методът е доста прост (което го прави гениален). И абсолютно ефективен:

Напишете на лист хартия десетте неща, които бихте правили всеки ден, ако разполагахте с цялото време на света. И не се ограничавайте само до десет. Може да напишете сто. По-малкото количество ще ви помогне да се съсредоточите върху по-важните неща.

А сега напишете на обратната страна на листа всичко, което в действителност правите всеки ден.

Вече свършихте половината работа.

Ето как би изглеждал един подобен списък:

Ако разполагах с всичкото време на света, щях да:

…пътувам, прекарвам повече време със семейството, излизам по-често с приятели, щях да помагам, да пиша / пея / рисувам / снимам / танцувам, да бъда повече с него / нея, да се грижа повече за детето, да чета, да се наспивам, да спортувам, да бъда сред природата и т.н.

А в действителност правя следното:

…прекарвам 10 часа в офис и 2 часа в задръствания, поемам чужди ангажименти и преследвам чужди цели, през останалите 12 часа домакинствам, пазаря, водя колата на ремонт, извършвам ремонти у дома, ядосвам се с майстори, хазяи, наематели, редя се на опашка и потъвам в бюрокрация, гледам телевизия, ходя в командировка и едва намирам време да се наям, камо ли да се наспя добре или да прекарам деня с книга в леглото. Да не говорим колко малко време ми остава за мъжа / жената  в моя живот, а сексът…мъжът / жената до мен вече рядко ме изкушават, защото нямам почти никакво време да бъда с тях. Затова ги търся
навън. Ех, само да имах малко повече свободно време…

Бъдете искрени. Никой друг, освен вас, няма да го чете тоя списък. Трябва само да намерите време да го съставите…

И половината работа е свършена.

Идва ред на втората половина. Доста е просто: всеки ден отделяйте все повече време за нещата от лицевата част на листа и все по-малко време за нещата от задната му част. Дори няма смисъл да я четете. Тя не ви трябва. Там има някаква друга личност, формирана от обстоятелствата, но това не сте вие с вашите осъзнати предпочитания. Вас просто ви няма там. Липсвате в този списък.

Помнете, че Съдбата обича смелите и ще ви подкрепи. Няма по-смислен път от Пътя към себе си, а той съвсем не е абстрактен – ето, пише го на лист хартия пред вас. Но трябва да започнете първи. Както винаги. Трябва да се доверите на процеса.

Желая ви повече „лукс“ през 21-ви век!

Постигнете ли го, не забравяйте да си подарите и една хубава книга.

Тихомир Димитров


Публикувана на 11/22/10 12:31 http://asktisho.wordpress.com/2010/11/22/luxury/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване