11/23/10 20:05
(http://komitata.blogspot.com)

Могат ли с един милиард лева да се броят таксови марки?

Спомняте си, когато говорихме за таксовите марки като начин да не се плащат чудовищните монополни банкови такси за преводите за административни услуги от държавния апарат и общините.

Има развитие. Депутатът от СДС Михаил Михайлов е задал въпрос на Цветан Цветанов (стенограмата тук):

„Защо на гишетата за заявления за лични документи не се приемат като платежен документ държавни таксови марки, както е по закон? Явяват ли се те законен платежен документ, както е указано в Закона за държавните такси, чл. 2, ал. 1 и чл. 4, т. „д”?“

Цветанов отговаря:

„... Следователно е налице законово основание формираните приходи от такси за издаване на български лични документи да се разходват за специални цели. Това предполага точно отчитане на постъпленията и изключва заплащането на държавни такси за издаването на български лични документи чрез държавни таксови марки, приходите от които на основание чл. 1, ал. 1 от Закона за държавните такси постъпват в републиканския бюджет още от момента на закупуването им от техните разпространители.
Отделно от това в чл. 2, ал. 1 от Закона за държавните такси е определено, че те се заплащат в брой или с държавна таксова марка, но в следващото изречение е посочено, че министърът на финансите определя в кои случаи таксите се събират в брой. В момента липсва такъв нормативен акт. За да се приложи заплащането на държавни такси с държавна таксова марка, е необходимо Министерството на финансите да изпълни изрично разпоредбата на чл. 2, ал. 1 от Закона за държавните такси.“

Ако не ви е ясно, да преведа. Проблемът на министерството с един милиард бюджет е:
- че не може да брои таксови марки и да ги отчита;
- не може да измисли никакъв начин за съвместна работа с министерството на финансите;
- министърът на финансите е безсилен да изпълни закона. МВР не може ли да го „респектира“?

Също така е ясно, че е подготвена мекичка юридическа възглавничка - а именно разни трикчета с формулировки и дефиниции, така че да се обоснове грабежа с това, че средствата трябвало да се превеждат на подизпълнители (!?!?). Като че ли това е единствената дейност в българско министерство, за която трябва да се превеждат пари на подизпълнители.

А дали не е по-логично обяснението, че докато тази банка е на власт, промяна няма да има?

Ходете да си платите рекета, защото Цецо не може да брои, а Дянков го е страх.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване