11/29/10 14:36
(http://www.bivol.bg)

Този домейн е иззет от ДАНС...

gz-1Представете си, че някой ден отваряте любимия си блог или сайт, в който пишат критично за властта или публикуват класифицирани документи, но вместо познатото оформление виждате логотипи на МВР, Прокуратурата, ДАНС, Митниците и поясняващ надпис, че домейнът xуz.bg е иззет със заповед номер еди кой си издадена от еди коя си институция заради еди какво си закононарушение.

Тази практика вече е реалност в САЩ и се прилага тестово спрямо домейните от първо ниво в областта .com За целта американските служби са сключили договор с частна фирма. Тя действа на нивото на регистъра Verisign, който също е частна фирма и пренасочва всички запитвания към неудобния домейн на своя сайт. Пример можете да видите като последвате линка по-долу, но имайте предвид, че IP адресът ви вероятно ще бъде записан и предоставен на американските власти.

http://www.torrent-finder.com/

Verisign управлява домейните .com, .net, .name и .cc. Все още не е известно за подобен договор с домейна .org, който се управлява не от частна фирма, а от публичен консорциум. Но последните събития с изтеклите секретни документи в Wikileaks.org не вещаят нищо добро и в тази област.

Актуализирано 03.12.2010:  EveryDNS затвори домайна wikileaks.org, сайтът се намира вече на wikileaks.ch

Засега изземането на домейн става със съгласието на добра  воля на фирмата-регистър при наличието на заповед от службите. Твърди се, че се подготвя и закон, който да превърне тестовите изземвания в редовна и законна практика.

Колкото до изземането на домейн от българската област .bg, то e малко по-сложно от детска мрежова игра. Българските домейни се управлява без никакъв обществен контрол от фирмата Register.bg, а мечешките похвати на службите не се нуждаят от реклама. Достатъчно е да си спомним акцията срещу сайта "Опасните новини"...

Публикувана на 11/29/10 14:36 http://www.bivol.bg/home/item/699-domainseize.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване