11/30/10 05:44
(http://www.gorichka.bg/)

Case study: Списание Бакхус и Slow Food движението в България

Един от основните медиа партньори на нашите форуми е издателската група Икономедиа. Групата подкрепя Горичка от самото й създаване. Като основна медиа за Форум Храна колегите избраха списание Бакхус. Тук публикуваме тяхното обяснение ЗАЩО.

За списание Бакхус и Slow Food философията

Автор: Икономедиа

“Бакхус” е българското списание с най-същински и последователен интерес към философията на бавното хранене, включващ акцент върху тероара, автентичните технологии, качествените продукти и ситуирането на храните в контекста на региона, от който произхождат и историята им.

Изданието следи внимателно тези теми и тяхното развитие както в Европа, така и в България.  През последните две години то изрази чрез серия публикации подкрепата си за издирването и  популяризирането на уникални, качествени и характерни български храни и вкусове.

Съдържанието на списанието периодично напускаше своя лайфстайл подход в интерес на по-полемични текстове в поддръжка на законодателство, което да направи възможно законното производство и продажба на местни хранителни продукти от малки производители.

“Бакхус” посвети и поредица статии на философията на Slow Food и на работата на движението в България. Едни от най-четените сред тях са Бавното завръщане на българския вкус и Adagio за гурмани.

Наградата за Авторска кухня в конкурса Ресторант на годината 2010 организиран за девета поредна година от списание “Бакхус” бе присъдена на Валери Нешов заради неговата работа с няколко природозащитни организации и със Slow Food – България, в която той успя да привлече вниманието към няколко ендемични за България продукта, от типа на крокмач и зелено плесенно сирене. Неговите забележителни авторски рецепти с такива продукти също бяха представени в изданието.

am-am-of-the-year

Списанието рядко говори за здравословно хранене директно и в медицински смисъл. Но в България няма друго печатно издание, което да допринася повече от него за цялостно здравословен подход към храната – нейното осмислено и радостно приемане едновременно през устата и през ума, като контрапункт на порочните хранителни навици на бързото хранене и безразборното консуматорство от последните десетилетия. Две от любимите ни статии по темата са Think Good и La cuisine française est morte. Vive la cuisine française!

Списание “Бакхус” е най-авторитетната българска медия в областта на виното, ресторантьорството и висшата кулинария. Предлага уникално българско съдържание, представя качествени напитки, храни и гурме пътувания. Издава се от “Икономедиа” АД. Целогодишно списанието организира поредица от инициативи за утвърждаване на гурме културата в България, сред които са конкурсите “Ресторант на годината” и “Българско вино на годината”.

Автор: Икономедиа

Публикувана на 11/30/10 05:44 http://blog.gorichka.bg/?p=2831
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване