12/01/10 21:23
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Печени кореноплоди със сладка джинджифилова глазура

Пости са. И аз постя. Но защо го правя е въпрос, чиито отговор, май позабравих. Вече по инерция, настъпят ли постните дни от годината, се възпирам от всякаква месна и млечна храна и се отдавам на растителната храна. Не че през останалото време не я консумирам, но когато сама реша да се огранича за 40 дни само със зеленчукова храна, тогава търся по-интересни варианти как да я приготвя и сервирам. Това оттегляне от всички онези безумно вкусни ястия и десерти, които по принцип бих могла да приготвя ме отвлича в друго, също вкусно меню, на което като че ли обръщам гръб през останалото време. Откривам вкусове, за които не съм подозирала преди. Но така ли трябва да бъде?

В гостуването ми в радио JazzFM, темата беше именно за постите и предстоящите празници. Времето, разбира се, никога не стига и аз не успях да кажа всичко, което исках. Е, и притеснението си каза думата, но след като подхванах въпроса, то нека пак да кажа. Постите не са зеленчукова диета. С това би трябвало да са наясно всички православни християни. С лишения, не само с храната, но и с всички забави като телевизия, бурни срещи и удоволствия, включително и секс, ние имаме време да осмислим съществуването си, себе си и света. И да, така е. Получаваме едно ново виждане за нас самите и приемаме всички като равни. Няма агресия, неудобство и злоба. Звучи фанатично, но не е. Чувстваш се лек, а душата ти е пълна.

Постите, в техния смисъл, трудно биха могли да се изпълнят в съвременния начин на живот, освен ако не станем отшелници за 40 дни. Но може да опитаме и вече с пречистен организъм и разум да погледнем на живота различно.

От друга страна, аз като кулинар, практикуващ както у дома, така и професионално, изпитвам нестихваща нужда да експериментирам и да откривам нови комбинации, радващи небцето ми. Постите са период, в който аз неистово се хвърлям в нови рецепти и опити за да докажа (вече не знам на кого), че постната храна е вкусна. И да, тя може да бъде такава. И може да се храним само с нея. Аз по-принцип си клоня към вегетарианството, но както вече казах, като кулинар, не мога да се въздържа и да не опитам всичко, което може да се яде. Любопитството и експериментаторският ми дух са виновни за това, но аз съм Близнаци. И имам нужда да удовлетворя капризите си.

Това, разбира се  не отговаря на въпроса ми дали е редно или не да си угаждам с нови вкусове по време на пости. Със сигурност обаче знам, че развивам себе си и увеличавам практиката си.

Е, реших да споделя нещо постно, което грабна вниманието и сетивата ми. А на въпросът “Редно ли е или не?“ ще си отговоря, когато стана отшелник. :)

Печени кореноплоди със сладка джинджиилова глазура

Адаптирано от книгата The Essential Vegetarian Cookbook

Продукти:

  • 200 гр. батат (сладък картоф)
  • 2 средно големи картофа
  • 1 средно голям морков
  • 1 средно голям пащърнак
  • 1 бяла ряпа
  • 50 мл. зехтин
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 супена лъжица настърган пресен джинджифил
  • 60 мл. вода

Зеленчуците се измиват и се обелват. Нарязват се на еднакви ленти.

Голяма тава се намазва с малко зехтин. Зеленчуците се разпределят в тавата на един пласт и се поръсват с още малко мазнина.

Запичат се на 200°C за около 1 час, докато придобият златист цвят.

Междувремено в касерола се смесват останалия зехтин, захарта, джинджифила и водата. Загряват се на умерен огън и се разбъркват докато захарта се разтопи. Сосът се вари 4-5 минути.

Когато зеленчуците са готови се заливат със соса, разбъркват се леко и се връщат във фурната за още 5 минути.

Забележка: В рецептата не присъства сол. Аз също не сложих и повярвай, с този сос (глазура) няма да усетиш нейната липса. Ако все пак зеленчуците ти се струват прекалено сладки, добави сол и черен пипер по твой вкус.





Кулинарно - в кухнята с Йоана Печени кореноплоди със сладка джинджифилова глазура от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 12/01/10 21:23 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/lVh0xUgG49U/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване