12/02/10 13:02
(http://komitata.blogspot.com)

Новото раздаване на картите


Публикуването на стотици хиляди документи във Wikileaks демонстрира не просто майсторството и визията на един хакер, а на по-големи промени.

Неведнъж съм споменавал, че започваме да живеем във време, в което информацията иска да бъде свободна. Говорил съм за това, че още по времето на войната в Косово никой не можа да спре интернет трафика между Югославия и света. Не че никой не искаше. Т.е. ако някой не иска някаква информация да излиза наяве, най-добре да си я държи в главата. Ако някой иска да пусне албум, който да не се разпространява по торентите, най-добре да не го издава.

Аз да ви кажа, много съм доволен, че излязоха тия американски телеграми във wikileaks.

Защо? Не са ли „вреден и незаконен акт“, както казва нашето Външно министерство? Ами не, да си кажа аз. Не и по законите на новото време.

Какво научаваме за САЩ:

– Много съвестно си готвят домашното, когато се подготвят за срещи. Видяхме как Х. Клинтън се готви за среща с Желева. Интересно ми е, как Желева се е готвила за среща с Клинтън.
– Няма антибългарски (и антируски, антиарабски, антикитайски и т.н.) заговор (какво ли ще правят сега ТВ СКОТ и Атака?). В секретните си телеграми американците си говорят същите неща както и открито, където спазват дипломатическия етикет. Ние тях отдавна сме ги задминали. Без да се засекретяват в телеграми на външно при нас таралежите влизат в дупета, шменти-капели объркват симултантните преводачи и на цецо багера труповете влизат в международния обмен.
– Имат много реалистична представа за ситуацията по света. Такива неща, които са пълна загадка за нас (загадъчната руска душа или разпределението на властта в Русия), те отдавна ги знаят и се съобразяват с тях. Телеграмите дават изчерпателен отговор на въпроса - тъпи ли са американците.

Много ми е интересно, ако Асанж се докопа някой ден до папките на нашето Външно и на Явор Колев, какво ще излезе – че сме много умни, много прилежни в готвенето на домашните и с много реалистична представа за света?

Надявам се.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване