12/05/10 17:25
(http://www.gorichka.bg/)

C’est la vie. Животът е такъв, какъвто реши

В древността хората са вярвали, че животът, както и останалата материя във Вселената, е съставен от четири основни елемента - вода, въздух, земя и огън. Науката отдавна е оборила това архаично схващане - било е установено с абсолютна точност, че животът е съставен от шест елемента : въглерод, водород, кислород, азот, фосфор и сяра, като за функциите му са нужни съща така калций и желязо. Комбинацията е толкова повсеместно разпространена, че учените дори са кръстили на нея въображаем кофишоп, посещаван от биохимици - SPONCH CaFe.  Идеята, че клетките на жив организъм могат да бъдат конструирани от други елементи съществува само в научната фантастика и в главите на шепа биолози… до миналия четвъртък.

В комюнике до медиите разпространено на 2 декември НАСА съобщи, че лабораторни експерименти за пръв път са потвърдили съществуването на микроби, които могат да изграждат клетъчния си материал (включително собственото си ДНК) от токсичния металоид арсен.  Бактериите GFAJ-1, които се срещат в соленото езеро Моно, в Калифорния, вграждат в себе си отровния елемент вместо фосфор, когато не могат да си набавят необходимото количество фосфор в хранителните вещества. Макар, че тестовете са проведени в лаборатория, теорията на учените е, че микробите са еволюирали този талант в естествената си среда - езерото Моно е силно алкално и с много високи концентрации на арсен. Впрочем водата на езерото е толкова токсична отчасти поради отклоняването на основните реки, подхранващи езерото със свежа вода, при изграждането на язовири за снабдяването на Лод Анджелес в началото на ХХ век.

Какво означава това откритие на учените за биологията на Земята и във Вселената? Със сигурност не и че пресушаването на езерни екосистеми е добро решение за ускоряване на еволюцията. Следствията са по-скоро умозрителни и водят към разгръщането на собствената ни представа за това какво е и какво може да представлява живия свят. Преди с лека ръка да предприемем действия, които могат да го разрушат или променят фундаментално, е необходимо да осмислим две истини за живота, които направеното откритие потвърждава.

Първо - животът е твърде комплексен и многоаспектен феномен, и откриването на съставките или разкодирането на генома далеч не са достатъчни за пълното му разбиране.

Второ - животът винаги намира начин, независимо дали това ни харесва, и без значение дали самите ние ще бъдем включени в уравнението или не.

ВЪГЛЕРОДЕН ШОВИНИЗЪМ

Хипотетичните (досега) алтернативни биохимични платформи включват толкова разнообразни и любопитни кандидати, че направо е странно колко малко хора извън тесните научни кръгове, които се занимават с този проблем си дават сметка за потенциалното им съществуване.  Арсен вместо фосфор е само част от „трансферния прозорец” на изказаните хипотези, които включват още възможната замяна на кислорода с хлор и водата с течен амоняк или метан.  Дори дългите въглеводородни молекули, които очертават фундаменталната парадигма на живота, такъв какъвто го познаваме, имат алтернатива  - функционално подобни на тях съединения на силикона, азота и сярата, които могат да се формират при различни условия. Извънземният (а защо не и Земният) живот наистина могат да бъдат много, много по-различни от всичко, което досега сме си представяли. Антропоцентричните ни възгледи, които толкова ни пречат да осмислим и оценим биоразнообразието около нас може би са част от по-обща погрешна представа, уместно наречена от Карл Саган „въглероден шовинизъм“.

ТЕКСТ: АПОСТОЛ ДЯНКОВ

Публикувана на 12/05/10 17:25 http://blog.gorichka.bg/?p=2866
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване