12/08/10 04:48
(http://ikonomika.org/)

Защо Бойко Борисов подкрепя лобистите?

Представители на туристически и туроператорски фирми са успели да убедят премиера Бойко Борисов колко страшни неща ще се случат в туристическия бранш, ако ставката върху всички туристически нощувки от 9% се въведе от 1 април 2011 г., както предвиждат приетите буквално преди дни промени в Закона за ДДС. 


Два процента вдигане на ДДС за туризма – голям проблем за икономиката. Два процента вдигане на осигуровките за всички работещи, за всички сектори – не са никакъв проблем. Това е изводът от хаотичните данъчни политики на премиера и правителството.

При това, в туризма не става точно въпрос за вдигане, а за уеднаквяване на ставки – една ставка се намалява от 20% на 9%, а друга се увеличава от 7% на 9%. Дори не носи повече приходи на бюджета, а е просто изпълнение на европейско изискване за премахване на дискриминацията.

И още повече, туризмът е единственият отрасъл, който плаща само 7% ДДС – въпреки че всички останали плащат 20% ДДС. Това не е случайно, туристическият сектор просто винаги е имал най-големи контакти и влияние върху политиката. Дори по едно време туризмът не плащаше никакво ДДС, но Иван Костов успя да прокара все пак да плащат нещичко (7%). След него никой не се осмели да пипне тази очевидно лобистка и с нищо неоправдана привилегия за туризма. Бойко Борисов също не се осмели да пипне тук.

Милиони хора догодина ще плащат с два процента по-високи осигуровки, т.е. ще плащат над 30% от дохода си като осигуровки (отделно е данъкът върху доходите) – това не тревожи правителството и премиера, въпреки че предизборно бяха обещали да намалят осигурителното бреме, което е най-високият данък в България. Правителството реши да вдигне облагането на труда при много тежка ситуация на пазара на труда, ситуация, в която около 20% от икономически активното население няма работа и заетостта продължава да намалява. 

Но виж, когато няколко връзкари от туризма се оплачат от 9% ставка по ДДС, това се приема като жизненоважен проблем – въпреки че туризмът е секторът, който и без това внася най-малко пари в държавния бюджет (което не му пречи постоянно да иска пари от държавата).

Това не е единственият случай. Спомняме си как в края на 2009 година парламентът прие нечувана привилегия за моряците – те вече плащат само 1% данък (вместо 10% както всички останали) и почти никакви осигуровки (вместо 30% както всички останали). Отново премиерът запази безумната данъчна дупка, която данъчно насърчава млади семейства да задлъжняват с ипотечни кредити (въпреки че точно такива популизми предизвиката ипотечната и финансова криза по света – и затова сега масово се отменят).

Въобще, малки организирани групи по интереси явно добре се справят с Бойко Борисов. Но мнозинството от данъкоплатците и фирмите биват мачкани по всякакъв начин. А добрата политика е тази, която прави точно обратното. И това го пише в предизборната програма на ГЕРБ. Но кой ти чете предизборни програми, те очевидно са само за преди изборите.




Блогът за икономика 2010

Публикувана на 12/08/10 04:48 http://ikonomika.org/?p=5003
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване