12/11/10 09:22
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ГЕРБ, ВЪЗКАЧЕН НА ОБЛАК

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 60 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!   

/Фили/ През последните седмици огромна поредица скандали, част от които твърде нелепи, но и твърде показателни за начина, по който се управлява страната в момента, сякаш засипва управлението на ГЕРБ. Освен всичко друго обаче, скандалите стават повод за нови политически реакции, които засягат структурните процеси в българското политическо пространство преди изборите през следващата година.

В центъра на вниманието стои партия ГЕРБ, която все по-безуспешно се опитва да запази заявената си, поне на думи, дясно-центристка ориентация, но и все повече хора разбират, че засилващият се хаос и некомпетентност в управлението са резултат точно от липсата на ясни политически принципи и визия, които не са твърде характерни за десницата, а не са достатъчно леви като действия и за левицата. Най-сериозните атаки отляво срещу ГЕРБ в случая обаче не идват от БСП, главната опозиционна сила в Парламента, а повече от президента Георги Първанов, който онзи ден заяви, че “нещата в България отиват много на зле”.

От своя страна Синята коалиция, която включва партиите от традиционната десница СДС и ДСБ, все по-силно се разграничава от политиката си в подкрепа на управлението на ГЕРБ. Преди дни сините поискаха оставки на петима министри и обвиниха премиера Борисов, че с договорите за изграждане на руските енергийни проекти в България – АЕЦ “Белене” и газопровода “Южен поток”, е извършено “национално предателство”. 

В тази ситуация ГЕРБ, които нямат самостоятелно мнозинство в Парламента, могат да разчитат на твърда подкрепа единствено от националистическата партия “Атака”. Това обаче от една страна е политически неудобно, поне пред европейските партньори, а от друга – политически несигурно, защото преди изборите Атака също ще бъде принудена да демонстрира собствено политическо лице, следователно и доста да се разграничи от управляващите.

На този фон не е чудно, че социолозите отчитат вече по-сериозен спад в подкрепата за ГЕРБ и макар засега това да не води до голям прилив на гласове към опонентите им, с близостта на изборите вероятно преориентацията на гласоподавателите ще се засилва. 

- Пламен, може ли да се очаква ГЕРБ да се превърне в реален политически център, след като и леви и десни все по-категорично се ориентират към заемане на собствения си естествен политически периметър? 

- Все ми задаваш сериозни и трудни въпроси, Фили, а аз мислех, че днес ще започнем с темата за покоряването на новия връх в българо-австралийските отношения. Не че това е несериозно и лесно за обяснение….. 

- За какво става дума? 

- За предвидената промяна в българския модел на здравеопазване, която трябва да започне да се реализира през 2012 година по австралийски образец. След промяната плащанията от здравната каса към болниците няма да стават по досегашните клинични пътеки, а, както е в Австралия, парите ще се броят за така наречените “диагностично свързани групи”. Стана ясно, че общо австралийското ноу-хау, техниката за въвеждане на механизма и обучението на хората ще струват около три милиона лева, които вече са предвидени в бюджета за следващата година. Така че, Фили, ако и после българската здравна система продължи да води до тежки поражения върху здравето на хората, вече ще знаем кого да…..да обвиняваме, казано от приличие. Може и анти- австралийски чувства да се проявят спонтанно или да бъдат провокирани в даден подходящ момент, а оттам пък и в Австралия да има анти-български реакции. Представяш ли си какво поле за действие ще ни се отвори тогава на нас двамата с теб….. 

- Но, Пламен, твърде далеч сме, за да се мразим – било наистина, било дори на шега. Пък и нали ние ще си получим парите, а как после вие ще развалите добрата ни система си е ваш въпрос…..Да, ще следим темата, но в момента говорим за преориентацията на ГЕРБ в българската политическа координатна система. Скандалите в системата на здравеопазването май също подпомогнаха развитието на този процес. 

- Безспорно, Фили. Всички скандали, които напоследък са лавина – и то не само в горещи сфери като здравеопазването, но и в кротки, като културата – имат отношение към въпроса. Просто всеки ден те потвърждават факта, който беше известен на всички, но мнозина го загърбваха по едни или други съображения – че ГЕРБ е популистка партия без ясно политическо лице и принципи, че страда от управленска и кадрова немощ и че в крайна сметка нищо добро от това не може да произлезе. 

- Все пак ти самият каза преди време, че е правилна позицията на десните от Синята коалиция, които декларираха, че ще подкрепят управленските мерки на ГЕРБ, които са в добра за развитието на страната посока. Какво толкова се промени? 

- Най-общо казано, поне сред десницата, пък и сред мнозинството дясно ориентирани, но партийно независими хора тук, изчезна илюзията, че от измислена партия могат да се очакват правилни действия. Или поне правилни действия в дългосрочен план, които изискват стратегическо планиране и здрави устои. Напоследък ГЕРБ не просто не заема част от дясната ниша в политическата координатна система, както все още настоява да се мисли, а не заема никаква ниша – просто някак се рее над нещата и реагира като амеба на всяко външно убождане. Това е стилът и начинът, по който партията реално се държи и управлява – методът на амебата. И като говорим сега за тяхна преориентация, всъщност не говорим за тяхна преориентация. Извини ме за този оксиморон, но нали всички сме съгласни, че може да се преориентира само нещо, което по принцип заема някакво определено място.

В момента сме свидетели на външни за ГЕРБ политически движения, всяко от които води до разместване на пластовете и подкопава позициите на самата ГЕРБ. От това тя вътрешно не се трансформира в по-лява или по-дясна, а само се премества насам-натам в политическото пространство – точно като някаква голяма, грозна вещ, за която не можеш да намериш подходящо място в къщи, но не можеш и да я изхвърлиш, защото е наследство от любимата ти баба. 

- Това е от гледна точка на десницата. А как стоят нещата, погледнати от ляво? 

- От ляво нещата са дори малко по-сложни, не толкова еднозначни. От една страна имаме БСП, най-голямата опозиционна партия, която в известен смисъл пострада пряко от управлението на ГЕРБ. Социалистите се сринаха силно след изборната си загуба, а и основните скандали, които до скоро приковаваха вниманието, бяха свързани главно с разкрития за некадърните или престъпни управленски действия на левицата от периода, когато беше на власт. Макар никой от бившите управляващи да не е пострадал истински, доколкото няма нито едно приключено разследване, макар че много от тях се точат далеч извън законовия срок, в БСП виждат ГЕРБ като основен противник, в противопоставянето с който от една страна ще стегнат собствените си разпилени редици, а от друга, ще реализират реваншистките си намерения за връщане в управлението. Само че в това отношение те се сблъскват поне с три проблема. Първият, най-смешен от трите е, че на практика ГЕРБ не им обръща много-много внимание. Бойко Борисов се държи с БСП и Станишев сякаш те са някакво пале, което го ръфа полунасериозно за крачола, а той само изтръсква досадника от крака си. Вторият проблем на БСП е, че ГЕРБ, притискана от неспособността си да води истинска дясна политика, всъщност все повече се придържа към левия арсенал от мерки – в икономиката, в социалната сфера. Като се добави към това и факта, че чрез сключените договори за руските енергийни проекти в България Борисов отне от БСП една огромна територия на политическо действие, където досега левицата се чувстваше монополист, нещата стават много сложни. Третият проблем за левицата в отношенията с ГЕРБ е активизацията на президента Първанов и възникването на неговото уж гражданско сдружение АБВ. Всъщност по този начин президентът и АБВ, а не БСП се оказаха истински политически противник за Борисов и ГЕРБ, противник, с който реално те се сблъскват на една и съща територия, в опит да делят една и съща електорална подкрепа. 

- Това означава ли, че може да се очаква ГЕРБ все повече да се превръща реално в лява или поне ляво-центристка партия? 

- Всъщност, Фили, сблъсъкът не е толкова в полето на лявото, колкото в полето на популизма. Там, в това поле, се ориентира и АБВ на президента Първанов. Там би се ориентирала изцяло ако можеше и БСП. Но не може, защото тя все пак е традиционна партия, която не иска съвсем да загърби онази част от себе си, която е свикнала с чисто левите думи и действия. Затова и ситуацията е толкова сложна и непредвидима – защото в полето на популизма няма правила, там всичко е възможно, стига да ти върши работа в даден момент.

Сега например виждаме това типично поведение в едновременните атаки, предприети от Бойко Борисов и в ляво и в дясно. По-скоро – в привидните атаки, защото те всъщност са единствено и само форма на защита от негова страна. На репликата на президента, че ситуацията в страната върви много зле той отговори, че наистина върви много зле, но за самия президент, защото иначе за останалите хора тя си върви прекрасно. И даде примери, с които се опита да илюстрира това прекрасно, макар малцина да му повярваха. В същото време, дори в същото изказване, той нападна и лидерите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров, като ги постави редом до левицата заради критиките им към управлението. Борисов каза, че не се учудва от “взаимодействието и синхрона”, които според него има между щабовете на Георги Първанов и Иван Костов, а скандалите, които сините се опитват да предизвикат чрез искането за оставка на министри са “изсмукани от техните пръстчета”. В същото време съвсем небрежно пропусна да коментира обвиненията на десницата, че съгласието за руските енергийни проекти, дадено от кабинета, е национално предателство. 

- Ще успее ли Синята коалиция до изборите наистина да се еманципира от управлението и представата, която за година и половина се наложи в обществото, че те са просто някакъв придатък на ГЕРБ? 

- Ако действат правилно, би трябвало до голяма степен да успеят, Фили, все още има време, макар че то намалява бързо. Имам определени съмнения в успеха им обаче, защото засега сините говорят ясно само за това от кое действие и от какво в действията ГЕРБ като цяло искат да се дистанцират, но не и за по-важното – в името на какви собствени идеи и обществени перспективи го правят.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване