12/22/10 10:40
(http://www.bivol.bg)

2011 с Гоце, Баце и без Шенген

Франция ни блокира за Шенген заради ромите и фрегатите, които сме заявили, но не сме купили - обясни преди няколко дни премиерът Борисов. Днес след общото писмо на френския вътрешен министър и германския му колега, ще се наложи Бойко да измисли нещо по-правдоподобно от френската отмъстителност, за да оправдае импотентността на управлението в критичните сфери на правосъдието, борбата с корупцията и организираната престъпност.

Например, може да се позове на германската отмъстителност заради смачканото обвинение срещу престъпната група на Николов-Стойков. След като немските магистрати си свършиха бързо и прецизно работата и осъдиха виновните, в България се оказа, че такава престъпна група няма, а президентският спонсор Людмил Стойков е чист като сълза. Жокер, Бойко, жокер. Гоце е виновен за отлагането на Шенген. Което си е така, но не е достатъчно.

Не е достатъчно, защото както се видя от дипломатическата поща изтекла в Wikileaks, западните дипломати не са заети само с чествания и фуршети, а внимателно наблюдават и анализират какво се случва в страната. Отказът за Шенген казва синтезирано какво са видели те от година и половина насам: няма реален напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност. Няма реална реформа в правосъдието. Има опасност заразата на корупцията в институциите да отслаби шенгенското пространство.

Ако приближим микроскопа, ето какво по-конкретно виждат наблюдателите от Франция и Германия: безнаказаност за големи корупционери като шефовете на "Пещера АД", безнаказаност за Запалката, Дъбката, Велчев и други политици уличени в закрила на контрабанда и възпрепятстване на правосъдието, липса на всякакъв интерес на правораздаването към варненската групировка ТИМ, руски мафиоти, закриляни от специалните служби, които препират стотици милиони мръсни пари у нас, прокурорки, които водят знакови дела и спят с бандити, къртици във ВСС, които "пеят" на обвиняемите, масонски дружинки сред висшите магистрати... списъкът е дълъг.

И за всичко това също е виновен Гоце, защото главният прокурор Борис Велчев му е близък, а ВСС е под негов контрол. Поради това на практика няма никаква реформа в правоохранителната система - такива жалби вероятно ще чуем в близките дни и седмици.

Да, ама не, защото Бойко Борисов имаше нужният законодателен ресурс да отреже главата на змията. Можеше да направи истинска реформа в прокуратурата, като я сложи на подчинение на изпълнителната власт и започне реална реформа. Можеше да разформирова проядения от корупция Висш Съдебен Съвет. Можеше да отнеме от Гоце преторианската му армия НСО и да изплуват такива подробности за злоупотреби с власт, че Първанов щеше да бъде принуден да се пръждоса сам още през пролетта, а не сега да смуче пари от данъкоплатците, за да си прави предизборна кампания с АБВ. Можеше Бойко, но не искаше.

Ако някой опонира, че това са "грешки на растежа" ще го препратим към една стратегическа среща на Бойко Борисов с Борис Велчев, която даде тон на намеренията на управлението на ГЕРБ.

Договорката беше, че Бойко няма да пипа нищо в статуквото, а за привидност дава срок от шест месеца на Велчев да си изчисти къщичката. Шестте месеца минаха и бяха забравени. Главният прокурор се ожали, че ведомството му е претрупано със сигнали и не е арменския поп. С гръм и трясък се провалиха няколко знакови обвинения. Трактора, Маргините, Маджо и Галевите са на свобода. Един сал Митьо Очите попрекали с купонясването на Слънчев Бряг докато трябваше да е в килията си и го пратиха в Белене да си доизлежи скромната присъда далеч от светските изкушения.

Та там, на тази среща с главния прокурор стана истинската договорка между Бойко, Гоце и ДС. Вместо да отреже главата на влечугото, бившият съдружник на Трактора и Пашата му донади още една. Нека не се заблуждаваме, че в ЕС не са наясно с природата на двуглавата змия, която се опитва да се представи за поборник за европейски ценности и правов ред, а в същото време оставя да се вихри политическата корупция и отваря широко вратата на ЕС за руската енергийна мафия.

Писмото на Париж и Берлин до ЕС дава тон, а окончателната присъда ще видим в летния мониторингов доклад, от който ще стане недвусмислено ясно следното: С Гоце и Баце няма шанс за Шенген. След това? Зависи.

Публикувана на 12/22/10 10:40 http://www.bivol.bg/home/item/714-gocebace2011.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване