12/22/10 12:01
(http://ikonomika.org/)

Ненужен стадион и скъп затвор

Явно строителният бизнес ползва някакво специално отношение, щом постоянно бива възнаграждаван с нови безсмислени държавни поръчки. 

Затвор за 100 милиона евро до Волуяк планира правителството – за 2000 затворници, изцяло държавно финансиран, с подарена от общината земя. Това е над 50 хиляди евро на затворник, или по 100 хиляди евро на килия за двама. С толкова пари може на всеки затворник да се изгради не килия, а триетажна къща във Волуяк.

Отделно, 120-140 милиона ще се дават за втори национален стадион (отделно десетки милиони за метро до него). Аргументите за стадиона са не просто повърхностни, а направо смешни:

 

1. Сегашният национален стадион не отговарял на изисквания, които щели да влязат в сила през 2012 година (80% от седалките да са покрити с козирка)

Когато падне една керемида от покрива, не строим цяла къща, а подменяме керемидата. Защото е логично и по-евтино. Същото е и при стадиона – много по-евтино е да се ремонтира сегашният стадион вместо да се строи нов. Още повече, че стадионът е точно до спирка на метрото.


2. Националният стадион трябва да е в края на града, защото всяка седмица се затварят улици при мачове

Националният отбор рядко играе /4-5 пъти годишно/ а и невинаги има много публика – така че това не е аргумент. Клубовете, които ползват националния стадион, често въобще нямат публика, така че също няма смисъл от затваряне на улици толкова често. Въобще, полицията да спре да затваря улици когато й скимне. Между другото, много известни стадиони не са в края на града и на никой не му хрумва да ги мести.


3. Строителството на стадиони финансирало частния бизнес

Бойко Борисов въобще не осъзнава, че за да дава на строителните фирми пари, той първо взема тези пари от други фирми, които са произвели нещо полезно, наели са работници, инвестирали са. Всъщност, вземането на пари от ефективния бизнес и наливането им в ненужни проекти, пречи на икономиката, а не й помага. Още повече, при наличие на огромна корупция в администрацията и политиката.


Между другото, защо въобще ни е нужен държавен стадион? В много страни няма национални стадиони, а в Англия – където има национален стадион – той не е държавен, а е на футболната асоциация. Футболните клубове и БФС могат да инвестират в ремонта на един стадион, все пак това е техният бизнес.




Блогът за икономика 2010

Публикувана на 12/22/10 12:01 http://ikonomika.org/?p=5062
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване