12/31/10 09:16
(http://ruslantrad.com/)

3 неща,които трябва да вложите за по-добра онлайн комуникация

Колко е трудно това!

Това си помислих веднага, когато започнах с прехвърлянето на блога си от стария в WordPress.com на сегашния ruslantrad.com. Влизайки в TopBlogLog още повече ми се стъжни, виждайки разликата в позиционирането на двата блога. Старият бе на 73 място (нещо, доста добре за мен!), а сегашният адрес…на 1980 място! Е, това бе шок и една от главните ми задачи сега е да покажа, че Intidar не е мъртъв, а напротив. Просто е с нови дрехи.

Photo by intersectionconsulting on Flickr

Диди ме покани да кажа аз какво смятам за правилната онлайн комуникация. Инициативата премина от Васи, който бъка от добри идеи, а аз сега трябва да се поставя на мястото на тези две вещи и с по-голям опит от мен момичета. Затова простете, ако смятате думите ми по-долу за непрофесионални- те са именно такива! В следващите редове ще опиша защо социалните мрежи са важни за мен и защо не бива да се изпуска една от най-важните техни характеристики- социалните мрежи, подобни на Facebook, са за това какво си ТИ, а не това, какво ПРАВИШ. Запомнете това.

И така…

Да поддържаш блог, който е ориентиран към Близкия изток и, който показва арабската гледна точка…повярвайте, това е доста нелека задача. Това действие изисква много ресурси като време, емоция и ентусиазъм. Тези са трите ключови момента в основата на Intidar и ще кажа защо.

  1. Време. В работата си с организацията Форум за арабска култура, аз се нуждая от много време. За съжаление седмицата има в най-добрия случай 7 дни, а часовете са само 24. С удоволствие бих прекарал остатъка от живота си в опити да разбера как да увеличим тези стойности, но уви, завърших Класическата гимназия и грам не разбирам от математика. Времето е много ключов елемент в работата ми- правя планове, графици, извършвам дейности, свързани с организацията, а напоследък започнах още повече да се занимавам и с Global Voices и активизъм в Интернет. Всичко това отнема част от този ресурс, затова трябва да се научим как да структурираме задачите и времето си. Вижте тази статия на Job Tiger – мисля, че е полезна в това отношение.
  2. Емоция. Времето не би могло да ви бъде от полза, ако нямате емоцията да го харчите за вашите задачи. Аз влагам много емоция в писането и все още трябва да полагам много усилия, за да не прелее тя и да обезличи статията или публикацията до такава степен, че хората да не я четат. Но емоцията е важна. Тя свидетелства за искреност, за отдаденост и любов към това, с което се занимава човек. Трябва известна емоционална интелигентност, да не изпуснете нерви или нещо подобно, но не избягвайте емоцията – нито в Twitter, във Facebook или която и да е социална мрежа. Емоцията ви отличава от средностатистическия бот и хората очакват от вас именно страст в работата ви.
  3. Ентусиазъм. За къде без него. Ако нямате ентусиазъм да се занимавате с нещо- стойте си вкъщи и гледайте някой американски комедиен филм. Без ентусиазъм няма защо да започвате каквото и да е, а за да ви забележат в Интернет, този ресурс е от особено значение. Хората, които ви следят в Twitter или Facebook го правят с някаква причина. Тя може да варира от това, че харесват работата ви, до личен интерес. При всички положения те очакват от вас действие, а не статика. Споделяйте, коментирайте, бъдете активни, защото това е важно за намирането и открояването ви в социалните мрежи. Правете това с искрен ентусиазъм, без да минавате чертата на спаменето, защото както лесно са натиснали бутона follow, така ще натиснат и unfollow.

Диди описва 10 правила за онлайн комуникацията, с които аз съм напълно съгласен и в голяма част покриват това, което аз лично изказах по-горе. За да те видят, трябва да си там. “Там” е онова нещо, което днес наричаме социални мрежи, а в миналото седянка. Колкото и да има отрицателни мнения за Интернет, сега той е главното действащо лице в комуникацията между хора, компании, идеи. Случвало ли ви се е като се видите с някой и той да ви каже: “Ще ти пиша във Facebook довечера!” ?. Сигурен съм, че да. В това няма нищо странно, нито лошо. Социалните мрежи са станали част от битието  ни и ние трябва да ги използваме в наш интерес. И не забравяйте – никога не оставяйте някой, който ви е писал, без отговор. Това създава доста гадно усещане у другия, който иска да комуникира с вас.

За да си добър в блога си или където и да е в Интернет, трябва да си проучил добре терена. Какво харесват читателите ти, какво следят най-много, какви са актуалните новини, свързани с тематиката, която искаш да застъпваш в блога си. Бъди винаги и добре информиран, защото това е сила. Така няма да бъдеш неприятно изненадан, а в същото време ще предлагаш нещо различно и приятно за своите читатели. В предишния блог, както и с Форум за арабска култура, показвахме арабската култура и едно различно лице на арабския свят и с това получихме повече посещения от доста други места. Щом ние можем, защо друг да не успее с доста по-обширни и интересни за хората теми?

Ако нещо не налага да го напишеш…покажи го! Използвай всички възможности, за да постигнеш по-добра комуникация с читателите. Това са видео клиповете, презентациите, картинките. Визуалното се запомня най-добре. При лекция, която водех в Дипломатическия институт показах презентация на арабските блогове и блогъри. С нея исках да привлека внимание към тази тема, която за арабските страни е много важна. И успях- много от курсистите ме питаха допълнително за адреси, имена и тенденции в блогосферата.

Последно правило, което аз лично споделям и препоръчвам да се замислите върху него – единственият начин да ви “облъчат” в Интернет, да ви засипят с информация и съобщения е вие самите да позволите това. Ако сам човек не разбере какво точно иска от Интернет, и Мрежата няма да знае какво да му поднесе. Ползвайте социалните мрежи, за да комуникирате по-добре с вашите приятели, бизнес партньори и читатели, но не и с половинката си. Целувката си е целувка! :)

За добри съвети, тактики и идеи за социалните мрежи, маркетинга и комуникацията, аз лично препоръчвам освен блога на Диди, тези на Бисер, Васи и Тодор Христов.

Enhanced by Zemanta

Прочетете също:

Публикувана на 12/31/10 09:16 http://ruslantrad.com/?p=7148
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване