01/03/11 08:22
(http://semkiibonbonki.blogspot.com/)

Продължават да обричат болните. Твоите министри, Бойко

[Здравен министър]: ...са много хубави и с много добра цена пътеките [клиничните - уточнение на автора]

[Въпрос] ..Показахме преди време и с участието на шефа на бърза помощ ситуация, в която пациент чака няколко часа за линейка. Обяснението на бърза помощ, на Спешна помощ беше, че имат много малко екипи, много малко линейки, с предимство обслужват малките деца и така, и работят в много непривлекателни условия, ниско заплащане, затова спешната помощ понякога я чакаш 4-5 часа.

[Същият министър]: ...за да има повече линейки, ето точно това, което казахме, и на д-р Гелев сме го предложили, и трябва да стане от следващата година.

Упссс! Бате здравен министър, бате Константинов, тези, които преебавате с липсата на адекватен транспорт - а повечето от тях са основно от малки градове и села и повечето са бедни, а там, където живеят, няма апарати за хемодиализа - преебавате ги с идиотската ви система от министерството за хемодиализата, а сега още повече я затягаш - за тях какво какво ще кажеш?

Източник: Интервю на здравния министър Стефан Константинов пред "Дарик радио"

Няма да сквернословя, само въпрос:
Абе, бат`Бойков министре - защо продължаваш делото на двата предходни кабинета? Даже ги затягаш още (лимитът на направления и прегледи)
Пояснявам, че у нас няма клинична пътека за лечение и рехабилитация след инсулт - и близките шарят яко пари - ако имат - обаче в повечето случаи си струва, защото при добро медикаментозно лечение, съпроводено с добра рехабилитация, немалък брой се възстановяват до степен на възстановен интелект, да говорят, да ходят, да се самообслужват, даже някои - Йоско Сърчаджиев и един мой далечен роднина в някаква степен опитват да вършат професионалната си работа - не с предишното качество и интензивност, разбира се.

Също няма клинична пътека за деменциите. Близо 60% процента от хората над 65-70 години страдат от деменция и при много е в начален стадий. Не знаете, че при навременна диагностика и адекватно лечение при значим брой от тях процесът се забавя до степен да не са 24-часово зависими от близките си.

Съпоставка: в Австрия се отделят около 30-35 млн. евро за страдащите от деменция. А тук ако близките имат - яко пачки на докторите.

За децата с детска церебрална парализа (ДЦП) родната държава също не дава лев. А при тях е особено важно - защото при подходящо лечение голям брой се възстановят дотам, че (почти) не се различават от здравите. Не знаете и че голям от децата с ДЦП имат съвършено нормален интелект, само тялото им е увредено и то - обратимо.

Не знаете, че страдащите от хидроцефалия трябва да бъдат оперирани, за да се имплантира в мозъка шънт (нещо като клапа), който отвежда излишната цереброспинална течност от мозъка в стомаха, така че натискът й върху мозъка да спре и те да се развият като здрави деица. Без шънт се развиват (разговорно казано) слабоумни. Да, държавата поема операцията, но не и цената на шънта, която е 1000 евро.

Знам във всички детайли проблема с хидроцефалият не само заради мамама, а защото наскоро я установиха, (и эпонеже съм медицински маниак изучих повече от психиатъра й и от невролога й. Знам по-малко от неврохирурга (щото той слага шънтовете и е наясно с практиката - за разлика от мен). Неврологът, при който я прати джипито й, каза каквото и да е, освен, че има начална деменция. Психиатърът, който аз намерих установи начална мозъчно-съдова деменция (просто казано - артериите, които снабдяват мозъка с кислород, са стеснени от холестерол и мозъкът страда). Почнах да плащам (тестът при психолог за установяване степента на увреждане на мозъка = 40 лв.) установи, че деменцията е в съвсем начален стадий. Той не поиска нищо, щото е верен приятел. Праща я на на скенер, от който се установява не деменция от мозъчно-съдова болест, а хидроцефалия със съпътстващите я нарушения (тежка депресия, проблеми в паметта, в ходенето - бавно ходене с малки стъпки, влачейки краката по пода, стигащи до често падане, проблеми със задръжката на тазовите резервоари (т.е., понякога изпускане по малка и голяма нужда). Шънтът ще реши почти всичко - за около 7-8 години (после трябва нов шънт, но голямата част не преживяват тези години, поради други старчески заболявания). Майка е на 77. Кръвното й е овладяно с подходящи медикаменти, исхемичната болест на сърцето - също. Защо да не получи още 7-8?

Немалко възрастни (над 10% от близо 60%-те, диагностицирани като съдова деменция всъщност имат хидроцефалия.. Причината не е както при децата с ДЦП /сериозни усложнения при раждането/, а, общо казано, възрастови изменения). И при тях в около 80% шънтът помага.

Но!!!! Касата покрива стойността на операцията, не и цената на шънта - 1000 евро. Същото е положението със замяната на абсолютно износена тазобедрена става (която прави болния инвалид) - операцията се плаща, новата става- не. И там цената е от сходен порядък. Сигурна съм, че има немалко подобни случаи при други сериозни заболявания.

Да коментирам? Да изразя чувствата си - което не мога без сквернословия? Няма смисъл. Тези, които правят тези неща, не четат блога ми. И да го четат - пука им.

А другите, непричастните към жестокостта и неизбежната присъда на болните - сърцето и умът им коментират. Със сквернословия - мисля.
Публикувана на 01/03/11 08:22 http://semkiibonbonki.blogspot.com/2011/01/blog-post_03.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване