01/07/11 13:22
(http://ivanbedrov.com/)

Г-н президент, вие сте на ход

Действащият посланик на България в Афганистан е бивш сътрудник на Разузнавателното управление на Генералния щаб (стр. 6). Става дума за военното разузнаване на армията на онази държава. Която беше член на Варшавския договор - основния враг на НАТО.

Посланикът е бил вербуван към военното разузнаване през 1987 г. По времето, когато той е изпълнявал първите си задачи и е отчитал първите си разходни документи, войските на съюзниците от Съветския съюз все още са в Афганистан. Пак по това време основният противник - Съединените щати, подпомагат муджахидините в съпротивата им срещу съветските войски.

20 години по-късно бившият военен разузнавач заминава в Афганистан като посланик на държава, която има войници там. Този път той отново е партньор на съюзниците. Е, съюзниците този път са… бившите врагове - американците и останалите страни от НАТО. Преди 20 години те бяха враговете на онзи военен разузнавач. Посланикът и разузнавачът обаче са един и същи човек.

За президента и правителството, които са изпратили този посланик в Афганистан, може и да няма противоречие. И това вероятно не смущава съня им. За разлика от съня на близките на над 500 български войници там.

Неприемливо е да има български посланик, сътрудник на старите служби, където и да е по света. Случаят в Афганистан обаче се откроява - там е война. Колкото и политиците да се опитват да използват различни думи, България е част от военната операция в Афганистан. За да няма по света черни дупки, управлявани от терористични организации като “Ал Кайда”.

Присъствието на хора с такова минало точно на такова място може да бъде потенциален риск за войниците - и българските, и на съюзниците. И новината от комисията по досиетата със сигурност е сред най-важните новини за всички цивилни и военни по целия свят, ангажирани със ситуацията в Афганистан. В случая няма значение конкретният посланик какво конкретно е правил като военен разузнавач. Факт са неговите официални отношения в миналото с враждебна на съюзниците система.

Главнокомандващият Георги Първанов трябва да реагира и да го отзове. Президентът вече подсказа, че защитата на посланиците агенти ще е основен инструмент в предизборната кампания тази година. Този случай обаче е колкото подобен на останалите, толкова и различен. Господин президент, вие сте на ход.

коментар от в.Пари

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване