01/15/11 18:42
(http://delian.blogspot.com)

Цветанов обвинява мобилните оператори

Според изказването на Цветанов излъчено по БТВ, той намеква, че частни структури може да са направили записите на Танов и може и да няма издънки в МВР.
Не че е невъзможно, но е изключително малко вероятно.

Ето какво казва Цветанов - 
„Да, в България всички използвани СРС-та са с разрешение на съдия и това, което е важно - дали тези записи, които се тиражират са нерегламентирани и са от частни институции. Кажете ми как и по какъв начин се контролират мобилните оператори в България?”, коментира Цветан Цветанов.

Тъй като Цветанов има тази теза от поне една година, е редно да го запозная със законодателството в България.
Мобилните оператори са под контрол на следното законодателство, третиращо личната информация (което включва трафичните данни, подслушаните разговори, достъп до информацията) - ЗЕС (закон за електронните съобщения), ЗСРС (закон за специалните разузнавателни средства), ЗДКИ (Закон за достъп до класифицираната информация), НПК, Конституцията (тъй като службите не попадат директно под контрола на правото на частен живот, но мобилните оператори попадат), Лицензните си споразумения и от тях от КРС.
За сметка на това служители на ДОТО/ДОТИ, МВР, ДАНС имат доста висока степен на независимост и надзаконие, освен в изключителни случаи, доказани единствено от Комисията за контрол на СРС към Парламента (тоест политически контрол) или Комисията за контрол на личните данни (която все още не оперира по промените от ЗСРС). В този смисъл мобилните оператори са заплашени да си загубят дори лицензите (а лица са заплашени директно от затвор) и следователно заинтересовани това да не се допусне. Служителите на ДОТО са заплашени единствено въз основа на вътрешните процедури и евентуално от затвор. Отделно прокуратурата не може да използва СРС или трафичните данни за разследване на злоупотребите в повечето казуси, и специално във всички случаи по ЗЕС, тъй като законът не определя (и то след мощен натиск от страна на МВР) извършеното престъпление като тежко.

Извършването на подобно подслушване не е много лесно. То изисква специализирана техника, разположена и постоянно намираща се в непосредствена близост до подслушваният обект (което няма как да обясни записите разпръснати в голям интервал от време на Танов, тъй като няма как съответните хора да останат незабелязани, а откриването им би било много лесно). Или изисква модифициран телефон (смартфон или модифициран firmware), което много лесно се открива и доказва.
Подслушването от страна на мобилният оператор изисква специална преконфигурация  в HLR-а (тъй като подслушваният може да е в движение и просто няма как да се подслушват всички BSC-та), която установява 3-way conferencing или премаршрутизира обаждането през подходящо устройство. Не са много местата където такова устройство може да се сложи, тези устройства не са случайни. Съответното действие ще бъде отбелязано в трафичните данни, и следователно може бързо да бъде открито (отделно от процедурите и другите логове вътре в оператора) ако някой иска.
Аз обаче залагам на това, че записите са от СРС-тата на ДОТО тъй като имаме подслушване извършено по време, по което е имало разрешение от прокуратурата, от очевидно "правилно" оборудване (тъй като то е оставило индикатори - биипове във всички записи). Отделно Танов е знаел, че е подслушван от Цветанов и МВР, което е отличен косвен индикатор.
Така че вместо Цветанов да мисли как да набеди проблема там където той не е, да вземе да провери как информацията и СРС-тата изтичат от ДОТО нерагломентирано, защо не се установяват в срок, защо не са давани на прикуратурата и други важни въпроси, които няма да изчезнат дори и някак си да набедят Гошо чистача от фирма василка в Мтел, за направеното подслушване.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване