01/17/11 08:02
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ЧЕНГЕДЖИЙСКАТА ЧАЛГА ЕПОХА НА БЪЛГАРИЯ

Пламен Асенов

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!   

Напоследък в тази държава все повече се чувствам като актьор, който играе ролята на зрител, седнал удобно в киносалона, а на екрана пред него прожектират онзи филм, в който ролята на зрителя се изпълнява от мен като актьор, който играе ролята на зрител от филма, прожектиран пред зрителя, който като актьор играе ролята на зрител във филма. Докато в тази каша се мъча да разбера кой кой е, наляга ме дрямка. Не допускам обаче дрямката да ме обладае изцяло, защото знам, че някакъв екшън непременно ми предстои – или ще ме праснат с торта през лицето, или ще ми взривят стола, или друга някаква гадост ще ми се стовари на главата.

`Ма не може така, бе, граждани! В кой свят живеем, на кой континент, в кои времена? Избухва лайняният ченгеджийски вулкан насред София, от него върху главите ни се посипва пепел от една история, пълна с множество тъпи, но силно преплетени  криминални сюжети и всички ние гледаме втренчено, захласнати от динамиката на околния живот. Че съдържимото на вулкана вече обилно оплиска в червено и кафяво лицата ни, че вони наоколо, та се не трае, че продукцията е отчайващо ниско бюджетна, но с гарантирани огромни печалби за съчинителите си изцяло на наш гръб и за наша сметка, т`ва сякаш няма никакво значение. Ние гледаме ли, гледаме.

Ами поне да си бяхме дали сметка, че цялата работа е плод просто на третата епоха на чалгата в България. Първата от тези три епохи започна още в зората на демокрацията, когато чалгата се изля навън от дебелите културни пластове на колективното ни подсъзнание и шеметно завладя доста тънките културни пластове на колективното ни съзнание. Втората епоха очевидно стартира, когато преди десетина години чалгата се трансформира от културен в политически феномен, като превърна и без това крехките ни демократични устои в лигаво популистко блато. И сега, логично, сме изпаднали в третата, ченгеджийската, чалга епоха.

За разлика от първите две епохи обаче, когато чалга певците и певиците излизаха с гордост да си показват срамотиите по сцената с цел лично облагодетелстване, най-характерната особеност на третата чалга епоха е, че истинските певци са невидими или поне добре скрити – някои зад полупрозрачни паравани, други зад плътните черни кулиси, трети сигурно са на самата сцена, но играят ролята на някой съвсем друг, например такъв, който го няма на сцената, а четвърти вероятно са се омешали и със самите нас, зяпналата от изумление публика, само дето формата им на невинни граждани се допълва от скрити способности на вентрилоквисти.

Това е фактът – истинските сегашни чалгаджии, поради техния непреходен ченгеджийски характер, този път никой не ги вижда да се кълчат в собствените си роли, само четем СРС-тата и чуваме технически изкривените им за повече сигурност гласове, които пробиват дупки в мозъците ни на зрители. Пак, разбира се, с цел лично облагодетелстване го правят, да не мислите, че с някаква друга цел толкова много се трепят момчетата да ни забавляват.

В историята със скандалните СРС-та, обхванали дори премиера Борисов в целия му блясък, изглежда има поне две хипотези, около които повечето хора в България вече се обединяват и с които аз лично също съм съгласен.

Първата е, че записите са истински и са правени от спецслужбите, МВР или която и да е там държавна институция, а не са плод на честни частници. Разбира се, това все още не е потвърдено официално от прокуратурата, а управляващите казват, че най-напред трябва да се изчака нейната дума, за да се види какво се прави нататък. Само че те няма какво друго да кажат в момента. Всъщност има, но очевидно се чувстват така объркани от неочаквано силната атака срещу принципите, които твърдят, че изповядват, реализирана сякаш чрез самите принципи, които твърдят, че изповядват, та са загубили ума и дума.

Втората обединяваща хипотеза – и тя идва съвсем логично след първата – е, че след като записите са истински, то трябва да бъде разследвано всичко онова, което става ясно от тях: разперването на политически чадър над незаконното облагодетелстване на някои фирми, борбата на властта за овладяване на контрабандните канали срещу онези, които владеят контрабандните канали, участието на министри и висши държавни чиновници в незаконни действия и прочие гадости.

Разбира се, че трябва да бъде разследвано всичко това. Трябва да бъде разследвано и то бързо, сериозно и ефективно. Само че на мен ми се ще някак между двете тези теми да вмъкнем и една друга, за да прекратим настаналото тотално объркване и да започнем в дадената ситуация да си изясняваме наистина кой кой е и за какво се бори. Както казах, приемаме, че записите са автентични, че са направени от официални държавни служби с надлежно разрешение на съдия. И ако прокуратурата го потвърди публично, какво от това? Започваме да разследваме съдържанието вече. Ние, които сме оцапани в самите записи, разследваме съдържанието на собствените си разговори и описаните в тях незаконни действия, след което се оказваме чисти, макар да не ни вярва никой от Ванкувър до Владивосток.

Или от срам подаваме оставка, президентът назначава свое служебно правителство, което подготвя предсрочни избори. А може и направо пък да суспендира властта и да създаде експертен кабинет, както вече предложиха тъй наречените войводи от МВРО /няма грешка в изписването на абревиатурата/, кабинет, който да ни управлява достатъчно дълго – като Беров, с цел да ни вкара пак в епохата на Виденов. Войводите само дето не зейнаха с идея самият Първанов, като най-голям експерт по всичко българско и родно, да оглави въпросния кабинет, а после да си избере някой Медведев за президент.

Всъщност, да, по логика може да стане или едното или другото. За да разберем обаче кое от двете е по-вероятно, необходимо е да се отговори ясно и на още един вопиещ въпрос. Само така ще застанем всички пред лицето на по-пълната истина и ще знаем когато се прави фокус пред очите ни, към коя ръка да гледаме, за да видим откъде магьосникът вади заека. Този въпрос, който сякаш никой не задава напоследък, е – кой запази законните СРС-та незаконно след законния десетдневен срок, когато те трябва да бъдат унищожени. Кой, и на-вече – по чия поръчка, ги запази незаконно и незаконно ги изнесе от съответната служба, очевидно в подходящ и добре подбран от самия поръчител момент.

Защото дрънканиците на арестанта Алексей Петров, който онази вечер каза пред Сашо Диков, че записите най-вероятно са изнесени просто от служители на службите, почувствали се обидени от нелепата ситуация, в която сегашното управление ги е поставило да работят, звучат като приказки за наивници от втора, ако не и от трета степен. Човек веднага си посипва главата с пепел, че за всичките последни години не е прозрял колко нежни и крехки души имат нашите родни ченгета, как тънкообидна е тяхната психика. `Ми че те ако бяха такива балерини, досега да са тръгнали сред нас целите в розово и на всяка сватба да ги виждаме как пищят от възбуда и подскачат в готовност да хванат булчинския букет.

Някой ще каже, че истинската логика всъщност е обратна, че щом така или иначе приемаме изнесените разговори за автентични, то онези чутовни херои, отмъкнали СРС-тата и оплескали всичко чрез тях, са го направили в интерес на обществото и следователно трябва да бъдат не разследвани, а най-малкото оставени на мира, забравени, потънали в анонимност. Те не са важни. Там няма какво да се рови. Не питайте, граждани! Хеле пък за някакви си поръчители, които стоят на топло и дърпат конците зад тях, дори не бива и да си помислим да питаме, защото това вече ще бъде част от някаква си твърде нелепа теория на конспирацията.

Не знам дали забелязахте, но точно такива от самото начало на скандала са внушенията, които последователно и категорично се опитват да правят Явор Дачков, Алексей Петров и други тути кванти, набъркани по един или друг начин в историята със СРС-тата. Да, не са заявили все още, че въпросните анонимни служители трябва да бъдат дори наградени, да речем с орден “Стара планина”, макар че и на това може да му дойде времето, ще видим.

Само че, граждани, в техните внушения има малка /психо/ логическа хватка, доколкото от първото не следва непременно второто, тоест, пред нас като общество в момента е възникнала за решаване сериозната философска и социално-политическа дилема – ако някой по незаконен начин допринесе за добруването на обществото, то следва ли той в отплата да бъде разследван, затворен или поне силно публично порицан заради незаконните си действия.

Аз твърдя, че в наистина демократичните общества наистина точно това следва. То дори е част от същността на демокрацията, част, която на нас и като общество, и като отделни индивиди, изглежда ни убягва вече дълги години. В света, към който се стремим и към който на хартия, божем, принадлежим, разкриването чрез незаконни средства на незаконни действия води до някакво наказание и за двата субекта, загърбили закона. Може да има известни нюанси в тежестта на наказанието, но то не се избягва напълно.

И въоръжени с този принципен абстрактен поглед, да се върнем към безпринципната конкретна каша, в която сме набарбальокани до брадичката. Защо смятам, че в цялата история има забъркан поръчител и настоявам той непременно да бъде изваден на светло? Ами смятам го, защото иначе изчезва цялата логика на ситуацията в нейното развитие. Мнозина твърдят, като се позовават на самите изнесени СРС-та, че в основата на цялата магария е вътрешният министър Цветан Цветанов. Магарията както със самото подслушване, така и с натиска върху митниците, със защитата на определени бизнес интереси за сметка на други и т.н. ОК, само че това е пълен нонсенс. Защо му е на Цветанов, след като е научил чрез подслушване всички тези лоши неща за себе си, да изнася публично всички тези лоши неща против себе си? Да сте забелязали човекът да не е с всичкия си, нещо? Може да не е достатъчно умен според високите ни обществени критерии и изисквания за министър, но луд определено не е. Така че защо ще клепа сам себе си, а и цялото управление, за чиито успех от толкова време се труди с пот на високото чело.

Защо му е още повече на Бойко Борисов, простодушно объркан от атаката, да вика – `ми той Първанов ме помоли да съдействам, защото разбрал, че нещо незаконно се прави срещу фабриката на Михов. Това оправдание е иначе толкова нелепо и абсурдно, че ме кара да му вярвам. Неговият абсурд е от онзи вид, който може да се случи само в България и в който живеем от много време – как да не му повярваш. И дори не просто му вярвам, граждани, обзалагам се на каквото искате срещу каквото искате, че е станало точно така – Първанов му се е обадил и му е поискал съдействие, защото действията на митниците са въпрос изцяло на изпълнителната власт и той като президент няма как да се набърка пряко в тях, иначе скандалът щеше да гръмне за негова сметка.

Само че защо ли този разговор на Първанов с Борисов не е записан надлежно от Цветанов? А ако е бил записан, но от някой друг, вече или е унищожен, или най-малкото – скрит е в дълбок шкаф, за да може утре с него да се удари и самия Първанов, ако стане неудобен. Така или иначе ние няма как да узнаем светата истина в момента, затова Първанов спокойно се изсулва от задълженията си на пич и вместо да си признае за обаждането, както отчаяно го призова бат` Бойко, в президентско комюнике вика – нямам какво да кажа, всичко по темата е казано там, в самите СРС-та.

Ами там е, разбира се. Сложено е обаче там не без неговото лично и на кохортата му от бивши и настоящи ченгета участие. Защото в тази страна няма кой друг, освен хората от ДС, да извърти такъв номер – хем плосък и елементарен, хем достатъчно ефективен. Това е същото като да създадеш контрабандните канали, да ги управляваш десетилетия наред, както при социализма, така и в прехода към демокрация, да влачиш милиони от тях – и едновременно да се бориш за разкриването и унищожаването им. Същото е като да си организираш организирана престъпност, да си я управляваш 20 години, да я ползваш срещу политическите и икономическите си противници, да влачиш милиони от нея – и едновременно да харчиш парите на данъкоплатците, за да се бориш усилено против нея. В това живяхме – в това живеем.

Ето, такива са, граждани, само най-общите контури на широко мащабната картинка за ченгеджийското участие, която ще се разкрие, ако някой наистина, покрай разследването на всички други данни за незаконни действия, станали известни от СРС-тата напоследък, вземе та проучи и въпроса кой точно изнесе записите и кой стои зад него. Паяжината ще лъсне тогава в целия си блясък. Защото иначе другото си го знаем, то е донякъде постна яхния.

Е, не че това не си го знаем, де, но друго е да лъсне дори и пред слепите граждани факта, че ченгеджийницата, освен октоподи и октоподчета, които доскоро се биеха помежду си просто за по-големия кокал, най-после произведе картел, който съвсем сериозно се е заканил и се организира целенасочено да бутне от власт законно избраното българско правителство.

И не че това правителство няма защо да си ходи. Напротив, има много причини, които съм готов веднага да изброя. Само че призивът ми е да не оставяме ченгеджийския картел да решава вместо нас дали, кога и по какви причини законно избраното правителство ще си отиде. И кой благодетел ще ни яхне след това, за да продължи да ни управлява в името на собственото ни добро.

Предпочитам да си останем при поне привидно демократичната практика сами да избираме мръсната чалга, която слушаме, колкото и впоследствие да ни се повръща както от самата нея, така и от собствения ни избор.

 Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване