01/18/11 11:10
(http://patepis.com/)

Bicing в Барселона – една каталонска приумица :)

Във връзка с вчерашните всенародни тържества ;-) реакцията малко не беше в състояние да качи нов разказ ;-) За сметка на това днес Иван ще ни води до Барселона, за да ни покаже нещо, чиято вероятност да се случи в София е по-малко, отколкото вероятността в София да се построи Саграда Фамилия. И въпреки, че съм заклет автомобилист и обичам да горя бензин и да увеличавам въглеродните емисии в атмосферата, белким стане по-топло през януари, то наистина ще се радвам някой софийски кмет да ме опровергае :) Т.е. не да строи Саграда Фамилия в София (аман от плагиати), то поне да направи нещо по въпроса с:

Bicing в Барселона

една каталонска приумица :)

Отдавна се каня да напиша нещо за тази каталунска приумица. За тези, които не знаят, думата „bicing” произхожда от “bicicleta” – велосипед или казaно по нашенски – колело.
Bicing в Барселона, Испания
[singlepic id=7675 w=600 h=450 float=center]
Какво му е толкова интересното, че заслужава внимание този т.н. „bicing”? Това е полезно решение на общината, за подпомагане и облекчаване на градския транспорт. Известно е, че решаването на този въпрос е предизвикателство за общинската управа на всеки по-голям град, да не говорим за такъв мегаполис като Барселона. На първия фотос се виждат наредени на една дълга носеща греда,  специални велосипеди и една колонка, на която има поместено указание за ползването  им,

[singlepic id=7677 w=600 h=450 float=center]

kарта  с точното местонахождение на такива стоянки в града,  контролен панел, чрез който се извършва комуникацията, карта за това на кой bicing се намираме в момента, интернет адрес и телефон на фирмата, обслужваща тази дейност. Не е трудно да се досетим какви са  ползите от такава инициатива, но  за всеки случай ще спомена някои от тях:
1. Разтоварване на обществения транспорт
2. Не малък екологичен ефект
3. Икономия на гориво и паркоместа,  понякога се губи много време в безрезултатно търсене на място за безплатно паркиране.
4. Здраве за ползващите услугата, като се въртят педалите.
5. Улеснение на гражданите, понякога се налага  придвижване на къси разстояния и не е оправдано да се ползва скъпия градски транспорт. Все пак билета е 1.20 евро отделно губенето на време за влизане в метрото и излизането от него или чакането на автобус или трамвай.
[singlepic id=7679 w=600 h=450 float=center]
6. Откриване на допълнителни работни места за обслужващия персонал, който се грижи за поддържане и ремонт на велосипедите, интернет страницата и т.н. И не на последно място печалба за общината от тази дейност, защото все пак услугата е платена. За една година се заплаща такса 24 евро, като всеки път може да  се ползва велосипеда 20 мин. Ако се превиши това време, на час се заплащат допълнително 50 цента.
[singlepic id=7681 w=600 h=450 float=center]
В такива случаи си заслужава да се сменят велосипедите, ако се пътува по дълго време. Целия град е осеян с местостоянки на bicing.  За снабдяване с  карта, за ползване на услугата, е необходимо да се влезе в  интернет-страницата, или директно в офиси на фирмата или общината. Трябва да се разполага с действаща банкова сметка и личните данни на клиента. Ако се задържи велосипеда за дълго се начисляват на всеки час по 50 цента. За кражба е абсурдно да се мисли ( разбира се докато не се намесим ние с румънците :-). Парите се теглят от банковата сметка на клиента и не може да се получат злоупотреби.  Как се взема велосипед?
[singlepic id=7683 w=600 h=450 float=center]
-Доближава се абонаментната карта до екрана, и автомата приема данните на клиента, които са заложени там. Отчита се наличието на кредит и ако има такъв, на екрана се показва от кое  място  да вземе велосипед. Местата са номерирани  и съответно системата го отключва. Всеки велосипед също има свой номер. Така в компютърната система се знае във всеки един момент, кой клиент, какъв номер на велосипед е взел и  се отчита времето. Ако на стоянката няма велосипеди, т.е. всички са в разход, доближавайки картата до екранчето се появява съобщение на кой най-близък bicing  може да се вземе велосипед. Ако искаме да си оставим велосипеда и всички места са запълнени, също се дава информация къде е най близкото място, където можем   да оставим превозното средство.
[singlepic id=7685 w=600 h=450 float=center]
[singlepic id=7687 w=600 h=450 float=center]
А ето какво представляват и велосипедните алеи, съответно на пътното платно и на тротоара.
[singlepic id=7689 w=600 h=450 float=center]
Тук се вижда едно повредено колело, което чака да го вземат за ремонт. Счупения педал на велосипеда е оставен на видно място.  До него в дясно е показан номера на  паркомястото върху носещата греда
Снимки: авторът
Други разкази свързани с [geo_mashup_category_name map_cat="408"]– на картата: [geo_mashup_map height="450" width="570" zoom="auto"    map_content="global" map_cat="408" auto_info_open="false"    marker_select_highlight="true" marker_select_center="true"] [geo_mashup_category_name map_cat="408"] Още пътеписи от близки места:
  1. Една разходка из цветния град Барселона
  2. Една разходка из цветния град Барселона – част първа
  3. Една разходка из цветния град Барселона – част втора
  4. Разходка из Барселона: Паркът Гюел и Аквариумът
  5. Пътуване до Барселона
  6. Барселона, Испания
  7. Барселона – съвети за пътуване
  8. Каталуния и Лангедок (1): Барселона
Публикувана на 01/18/11 11:10 http://patepis.com/?p=20370
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване