01/18/11 11:46
(http://www.asengenov.com/)

Година по-късно: България Е Биг Брадър!

Въпреки, че поне дузина личности участваха в кампанията "ОБАДИ СЕ НА ДЕПУТАТ, СПРИ ТОТАЛНОТО ПОДСЛУШВАНЕ", достигнала до организирането на протеста "БЪЛГАРИЯ НЕ Е БИГ БРАДЪР! 2010 НЕ Е 1984!", на мен се падна удоволствието и честта да получа наградата от името на Щаба, подготвил и организирал протеста точно преди една година.

В никакъв случай кампанията "Обади се на депутат...", стартирана от Зелените, не поставя началото на защитата на цифровите права на българските граждани. Опити за посегателство върху цифровите права, трафичните данни и личната неприкосновеност е имало и при предишните правителства, но сегашното, на ГЕРБ, се отличава с най-голямата за мен безпардонност.

До там, че едно от първите законодателни действия на управляващата конфигурация ГЕРБ-Атака бе опит да се посегне върху тези права по изключително брутален начин — чрез законодателни промени в Закона за електронните съобщения, въвеждаща постоянна връзка, чрез Интерфейс, между МВР и мобилните оператори и Интернет доставчиците. При това, с достъп, при който самите оператори нямаше да имат възможност да следят кой до какво "достъпва"...

Малцина разбираха тогава, малцина разбират и сега в какво точно се състои проблемът — събиране и съхраняване на лична информация (трафични данни, местоположение, телефонни контакти, придвижване в страната, имейл респонденти и пр.) за всички ползватели на електронни комуникационни услуги — мобилен телефон и Интернет. Това се прави, с презумпцията, че тези данни ще са нужни при евентуално разследване на престъпление, тоест, презумира се, че всеки ползвател на тези услуги е... потенциален престъпник.

Освен това, никой не обясни ясно на гражданите, че тази информация може да служи и като мощно средство за профилиране на хората според техните контакти, интереси, пътувания и др.

Вместо това се наслушахме как трябва да жертваме свободата си, за да гарантират ТЕ сигурността ни. Тоест, внушаваха ни, даже Цецка Цачева спомена, че няма против да се ровят в пощата й, че всичко това е в името на това да се изловят бандитите.

Ще подслушваме, сиреч, но с мярка и внимателно. Само толкова, че да заловим лошите.

Въпреки нееднократните опити да обясним (мнозина писаха в блоговете си, а част от хората, ангажирани с кампанията присъстваха трайно в медиите), че това преобръща презумпцията за невинност, че това няма да е ефективно, че МВР разполага и към този момент, с нужния законов инструментариум да проследи престъпниците при необходимост, че трафичните данни сами по себе си са недостатъчни и ненадежни, по всичко личеше, че законодателят (ревностно поддържан от Борисов, Цветанов и заместник-министър Вучков, които не слязоха от екран дни наред и прописаха статии) няма намерение да се откаже от основните промени, заложени в законопроекта.

Така, през втората половина на декември, малко преди коледните празници, стартирахме кампанията "Обади се на депутат, спри тоталното подслушване". Това доведе до "изтичане" на списък с телефонните номера на депутати от ГЕРБ, Атака и Синята коалиция, от които практически зависеше приемането на измененията. Телефоните им бяха побликувани в блогове и социални мрежи.

Мнозина, включително и аз, изпратиха СМС на депутатите, което пък доведе до това, Димитър Лазаров (едно от правните остриета на ГЕРБ) да се произнесе от трибуната, че "някакви странни субекти" им се обаждали. Тези странни субекти бяха избирателите на г-н Лазаров...

Междувременно, в мрежата се появиха и записи на депутати от ГЕРБ, които преди изборите се кълняха, че ГЕРБ са против безконтролното следене... Очевидно, това, което им бе наредено да приемат в пленарна зала се разминаваше с личните им разбирания, но партийната дисциплина надделя.

Така се стигна до идеята, подкрепена отново първо от Зелените, да организираме протест. Естествено, мотото, което избрахме, бе: "България не е Биг Брадър! 2010 не е 1984!" Призовахме всички демократично мислещи граждани и организации да ни подкрепят и към протестния щаб се присъединиха Единна народна партия, НДСВ, "България е наша", Електронна граница" и други формации и граждани.

Въпреки, че първият протест срещу управлението на Борисов не бе силно посетен, посланието му стигна от части до управляващите. По време на протеста, зам.-министър Вучков и депутати от ГЕРБ дойдоха прои протестиращите с желание да говорят от трибуната, но не им бе дадена думата.

Към протеста се присъединиха и депутати и политици от Синята коалиция, но официална подкрепа от партиите нямаше. Част от симпатизантите им в София обаче дойдоха на протеста и активно подкрепяха кампанията.

Повечето от исканията, включително и оттегляне на законопроекта и започване на дискусия по исканите от МРВ промени не бяха приети.


В резултат, по време на гласуването на промените на второ четене в Парламента, представители на щаба изразиха за първи път протеста си от балкона на Народното събрание, обличайки жилетки в защите цвят, на които пише "Аз не съм теторист!".

В резултат на цялата застъпническа кампания, най-притеснителните моменти, като интерфейсът за директен достъп, отпаднаха.

За съжаление, опасността, за която предупреждавахме, вече е факт: Подслушването в България има ендемичен характер, а потърпевш е дори самият премиер!..
Публикувана на 01/18/11 11:46 http://www.asengenov.com/2011/01/blog-post_18.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване