01/18/11 18:57
(http://ruslantrad.com/)

Пиратската партия влезе в тунизийския парламент

Постер призоваващ за освобождаването на Слим Амаму,след ареста му от властите по-рано този месец.

Дали имаше туитър революция? Twitter, подобно на събития в Иран от 2009 г., изигра важна роля в бунта в Тунис. Множеството съобщения (според данните над 160 000, пуснати от над 50 000 души) бяха една важна част от популяризирането на каузата на протестиращите. Можем да кажем, че ако не бяха Facebook и Twitter, значителна част от събитията, случили се през последният месец в малката арабска страна, щяха да останат незабелязани от световните медии.

Все още има много въпроси за ролята на социалните мрежи, но туитърите вече имат своя представител в тунизийското правителство. Слим Амаму (Slim Amamou), активист, блогър и туитър, който бе арестуван по време на демонстрациите срещу Бен Али, се присъедини към новото правителство като държавен секретар на младежта и спорта.

Той е член на създадената в Швеция Пиратска партия, интернет движение, посветено на борбата за прозрачност в Мрежата. TorrentFreak разказват повече:

Амаму е назначен за държавен секретар на младежта и спорта, като назначаването му е най-вероятно в резултат на добрата му репутация в онлайн общността, изиграла голяма роля в бунта, залял Тунис.

TorrentFreak беше за кратко в контакт с Амаму, който разбираемо е много развълнуван от назначението си, и ние ще направим специално интервю с него през идните дни. В същото време ние поздравяваме всички тунизийци, които отстояваха правата си, като се надяваме борбата им да доведе до по-добро бъдеще.

Не е ясно дали Амаму ще успее да отстоява принципите на Пиратската партия, след като трима министри се оттеглиха днес от спорното ново правителство в Тунис. Назначаването на Амаму, обаче, е знак, че властите приемат онлайн движението много сериозно. Отрицания не липсваха, разбира се. Много негови последователи го обвиниха, че се е присъединил към правителството.

Публикувана на 01/18/11 18:57 http://ruslantrad.com/?p=7461
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване