01/19/11 21:06
(http://www.kulinarno-joana.com/)

SOS – Марокански сладости – Брюати с бадеми и мед

Хей, нали не забравяш, че може да си поръчаш рецепта, която да изпълня само за теб в рубриката SOS? Желанията напоследък зачестиха, така че аз, искам – не искам, ще трябва да отложа предложенията за виенска кухня. Защото твоите кулинарни желания са по-важни и с удоволствие ги изпълнявам. Стига да са по силите и възможностите ми, разбира се. Този път, в рубриката SOS, моята читателка Мила, си пожела сладкия вариант на мароканските пържени банички със завъртяното име briouates. На български, би трябвало да звучи брюат със специфичното френско произношение. Сега, няма да задълбавам в граматика и произношение, защото по-интересното тук са самите брюати.

Още в зората на този блог бях дала предложение на тези марокански брюати, но в солен вариант. Тогава ги нарекох предястие от Мароко. И въпреки, че термично се обработват чрез пържене, тогава реших да ги изпека във фурната. Уверявам те обаче, че тези марокански банички са много по-вкусни и автентични, когато са пържени.

Дълго време се каних и на сладкия вариант, който включва пълнеж от бадеми, а самите брюати се потапят в мед. Удоволствието да се насладиш на сладък брюат би могло да има синоним „много“ и то откъдето и да го погледнеш. Много сладко, много вкусно, много скъпо и много трудоемко. Може би това е причината тези сладости в Мароко да се приготвят само за изключително специални случаи и празници. Предвид и огромните количества, които обикновено съпровождат един такъв празник, напълно обосновано разбирам, защо се приготвят рядко.

В Мароко за брюат се използват специални кори. И въпреки че открих рецепта за тези кори се оказа, че нямам условия да си ги приготвя вкъщи. Затова използвах най-удачния заместител в случая - фини кори за баница. За пълнежа се използват бланширани (обелени) бадеми, които може да си приготвиш у дома, като свариш за кратко сурови бадеми и обелиш люспата докато са топли. Трябват още вода от портокалови цветове, която ще ти припомня, няма портокалов аромат и се добива от цветовете на сорт горчив портокал. Освен това, мароканските сладкиши няма да бъдат същите без няколко стрити зрънца мастиха (мастикс), с лек и приятен аромат на анасон. Дотук, няма място за притеснение, защото всички продукти се намират и на българския пазар. Виж „Кое откъде?“

Но големия зор, който видях, не беше в навиването на 50 триъгълника с плънката, а следващите две три стъпки, при които се изисква доста бързина и концентрация. За какво всъщност ти говоря? За брюат в домашни условия. Навитите триъгълници се пържат на порции и от двете страни по 5-6 броя наведнъж, а след това, отцедени от олиото веднага се потапят в мед. Докато брюатите киснат в меда, се пържи следващата порция. Междувременно, медените се изваждат върху скара да се отцедят и изстинат, а тези в тигана се обръщат. И така докато свършат всички. Трудността в изпълненето дойде от това, че брюатите стават готови за секунди. Голямо бързане беше. По средата започнах да се питам: „С какво се захванах?“ Накрая, успешно удържала фронта, седнах да си почина. Представям си, какво щеше да бъде, ако бях изпълнила посочените дози в рецептата. Нали споменах, че по-принцип се приготвят големи количества? Аз адаптирах рецептата с 1/3 от посочените количества.

Още по-накрая, когато брюатите изстинаха и си отхапах една хапка, разбрах, че всичко това е имало смисъл. Не, не смисъл. Заслужава си! Ефирния вкус от бадемовата паста и хрупкавата медена коричка са нещо, което бих помнила вечно. Няма друго такова нещо.

Брюати с бадеми и мед

Адаптирано от книгата Morocco – Mediterranean Cuisine

От посочените дози се получават 48-50 броя.

Продукти:

  • 9 листа фини кори за баница
  • 400 гр. бланширани бадеми
  • 150 гр. захар
  • 1 чаена лъжица канела
  • 5-6 зрънца мастиха, счукани
  • 1 супена лъжица меко масло
  • 1 супена лъжица вода от портокалови цветове
  • 2 жълтъка за плънката
  • 2 жълтъка разредени с малко вода за намазване
  • олио за пържене
  • сусам и смлени орехи за гарниране

За медения сироп:

  • 600 гр. мед
  • 1 супена лъжица вода от портокалови цветове
  • 3 супени лъжици вода

Корите за баница се нарязват по широчина на ленти с дължина 7 см. Оставят се покрити с влажна кърпа, за да не изсъхват.

В кухненски робот се смесват бадемите и захарта. Смилат се, докато се получи фина ронлива смес. Добавят се канелата, мастихата, водата от портокалови цветове и два жълтъка. Разбиват се отново за 1-2 минути. Сместа остава ронлива, но и леко лепкава.

От сместа се прави топче и се слага в края на една лента. Лентата се завива на триъгълник. Виж схемата и описанието в тази рецепта. Полученият триъгълник се намазва с разбитите жълтъци. Така се приготвят останалите кори и плънка. И/или може да се направят пурички. За целта, се взима малка част от сместа за плънката и се оформя по широчината на лентата. Лентата се навива на руло. Намазва се с разбитите жълтъци. Краищата на пуричката остават отворени, сместа няма да изпадне.

На котлона се слага дълбок тиган или тенджера. Напълва се с около 2 см. олио и се загрява. В непосредствена близост (на съседния котлон) се слага друга тенджера, в която се смесват медът, водата от портокалови цветове и водата. Загряват се, но без сместа да завира и се поддържа топла през цялото време (например, на най-ниската степен на котлона). В близост и на удобно място до котлоните се слага решетка. (Решетката трябва да бъде в тава или друг подходящ съд, където да се оттича излишният мед.)

Когато олиото е добре загрято, в него се слагат няколко брюата. Запържват се от едната страна, докато станат златисто кафяви. Обръщат се и е запържват и от другата страна. Това става много бързо, затова не трябва да се разсейваш. Когато са готови, се изваждат с решетъчна лъжица и веднага се потапят в топлия мед. Оставят се да се напоят за кратко. Междувременно се слага да се пържи следващата партида брюати. Докато се пържат, напоените с мед брюати се изваждат и се оставят върху решетката да се отцедят. И така всичко се повтаря, докато ти се завие свят. Шегувам се.

Технологията може и да не е толкова сложно-бърза, но в един момент олиото започва да пуши, а чакащите брюати за тигана, изглежда да нямат край. Общо взето, създай си начин, който да ти е лек и удобен.

Брюатите, които са вече върху решетката се поръсват със сусам или орехи и се оставят да изстинат напълно.

Напълно изстинали, тези марокански сладки може да се съхраняват в кутия, на стайна температура около 1 месец. За да не се слепват, между всеки ред брюати се слага хартия за печене.





Кулинарно - в кухнята с Йоана SOS – Марокански сладости – Брюати с бадеми и мед от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 01/19/11 21:06 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/Pu_dfXOOE7U/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване