01/21/11 22:35
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Виенски коледен пунш

Преди да се впусна в следващото желание за рубриката SOS, което се очертава да бъде изключително интересно за мен, защото ще стане въпрос за южноафриканска кухня, искам да ти предложа едно топло питие, много подходящо за този сезон. (Ех, че дълго изречение съчиних!) Пожеланите рецепти от целия свят не ми пречат своевременно да си дълбая във виенската кухня. Това ме подсеща, че трябва да ти покажа и едно вегетарианско ястие оттам, при това много лесно за изпълнение. Но преди това, за сгряване – виенски коледен пунш.

Въпреки, че е наречен коледен, вероятно защото се приготвя около празника, аз мисля, че топлият пунш е много добра напитка за целия зимен сезон. Докато бях във Виена, през цялото време, в което бях по улиците, пиех от този пунш. И мога да кажа, че много добре стопля и е много ароматен и сладък. Но това, което повече ми направи впечатление е, че дори за миг не ми се замота главата, въпреки, че през 30 минути си взимах от него. Толкова ми хареса, че реших да си направя и вкъщи. Обаче, да ти кажа, не е същото. Не е същото изживяване, като да бродиш по празнично осветените улици на Виена и да стопляш ръцете си с чаша топъл пунш.

Като изключа тази не малка подробност, приготвих пунша точно такъв, какъвто си го спомням оттам. Само където имах възможност да регулирам захарта. Наистина, предлагаха напитката толкова сладка, че устните ти залепват за чашата.

Има една съставка за пунш, без която казват, че не бива. Това е Arrak. (Да не се бърка с анасоновата алкохолна напитка Arak.) Arrak-ът, който открих в един от магазините във Виена, има сладникав аромат и не много изявен вкус. Всъщност е ракия, със същия парещ ефект на гърлото. Не знам защо се слага в пунша, но предполагам, за да усили градуса на напитката.

Самата дума „punch“ идва от санскритската дума „pañca“, което означава пет. Толкова са съставките за пунша – аррак, чай (или вода), лимонов или портокалов сок, подправки и захар. Докато търсих по-подробна информация, попаднах и на шведския „punsch“, което се оказа различно нещо от „punch“. Но и двете думи, вероятно произлизат от думата „пет“ на санскрит.

Виенския пунш, освен с подправки и различни видове плодове е обогатен с червено вино, ром или амарето. Ето затова, има толкова приятен аромат, който се усеща по улиците на Виена по време на коледните и новогодишните празници. Мисля, че опитах от всички възможни варианти. :-) И все пак, не е наложително да си във Виена, за да опиташ тази прекрасна напитка. Но там… там е друго…

Виенски коледен пунш

Адаптирано от книгата Plachutta – The Best of Viennese Cuisine

Продукти:

  • 1/2 портокал, нарязан на парчета (без кора)
  • 1/2 лимон, нарязан на парчета (без кора)
  • 300 мл. червено вино
  • 500 мл. черен чай или вода
  • 250 мл. прясно изцеден портокалов сок
  • семената от 1/2 ванилова шушулка
  • 1 супена лъжица мед
  • 1 пръчка канела
  • 4 карамфила
  • 100 мл. тъмен ром
  • захар на вкус

Всички съставки без рома и захарта се смесват в тенджера. Загряват се на слаб огън и се оставят така 30 минути, за да се обединят всички аромати. Течността, в никакъв случай не трябва да завира.

Течността се прецежда. Добавят се ромът и захар на вкус. Пуншът се сервира топъл. Ако остане, поддържа се топъл за повторно разливане.

Забележка: Често се задава въпросът, какво вино да се използва за пунш или греяно вино. От различните книги, които съм прочела по темата, изводът е не скъпо, но все пак, качествено вино. А на директния ми въпрос към един от служителите в CasaVino, отговорът бе – хубаво домашно вино. И аз така направих. :-) Татенце, мерси за хубавото вино. Май, ще го изпия скоро.

Пунша може да се сервира в порцеланова или стъклена чаша. Няма правила. Но ако избереш чаша от по-тънко стъкло, задължително сложи  в нея метална лъжица, преди да сипеш пунша. Тя ще поеме част от топлината и ще предотврати спукването ѝ. Все пак, избери не много ценни за теб чаши.

Plachutta предлага и безалкохолен пунш, подходящ за деца. Може да се смесят плодов чай, прясно изцеден портокалов сок, портокалови и лимонови кори, мед, захар и подправки, които детето понася.





Кулинарно - в кухнята с Йоана Виенски коледен пунш от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 01/21/11 22:35 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/esyQ4bbP38A/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване