01/22/11 18:08
(http://icothink.blogspot.com/)

Уеб дизайн за мобилен уеб сайт

Уеб дизайн за мобилен уеб сайт

Преди разработването на уеб дизайн за мобилен уеб сайт, разработчиците трябва да имат в предвид много фактори, които влияят, както върху разработването му, така и при ползването му. Основните предизвикателства пред мобилният уеб, са ограниченията които предоставят мобилните устройства и технологията която използват мобилните оператори:

  • различия в разделителната способност

  • мобилните браузъри

  • скоростта на мобилният Интернет

  • проблемите с тестването

  • най-важната информация



Основният проблем е големият подбор от мобилни устройства които предлага пазара, защото при разработването на мобилен уеб сайт трябва да се съобразим, ако не с всички, то поне с по-голяма част от тях. Основната трудност при разработването на дизайна, е съображенията както с различните и малки разделителни способности, така и със скоростта на зареждане. Т.е. трябва да наблегнем само на най-важната информация, която искаме да предоставим на потребителя, както и да ограничим снимките, ако не и направо да ги премахнем.

Най-често използванта разделителна способност сред мобилните устройства е 320x240px, така че минимума от който трябва да се придържаме е 240px. Другото важно нещо е да използвате подходящ език за маркиране, за пример XHTML-MP или XHTML Basic. По-новите мобилни устройства и браузъри имат поддръжка и на HTML5. Вариант е да използвате различни мобилни версии, на база различните мобилни устройства, но това е в случаи, в които трафикът ви от мобилни устройства е сравнително голям процент.

От гледна точка на SEO е добре да забраните за индексиране на мобилната версия, така че да нямате дублирано съдържание между настолната и мобилната версия.

Последното, но не и най-малко важно е проблемът с тестването. Колкото и инструменти да ползвате, колкото и телефона да имате под ръка, винаги ще се намери някой друг телефон, който не сте изпробвали и има верятност все нещо да не е наред.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване