01/25/11 05:15
(http://psabev.blogspot.com/)

Английските светофари с подземни сензори

Ако се разхождате през нощта близо до някое оживено кръстовище в Англия, няма как да не ви направи впечатление, че всички светофари светят в червено… И докато стоите и се чудите „как така“, някоя кола ще приближи към светофара и само няколко метра преди да спре, той ще светне в зелено и вече намалил скоростта, автомобилът ще премине безпроблемно. Естествено, ако два автомобила се запътят към светофара в един и същ момент, зеленото ще светне само на този, който е приближил първи, така че не можете да разчитате, че винаги ще ви светне и да минавате с бясна скорост.

Естествено, не е нужно да сте дипломиран електроинженер, за да се досетите, че можете да постигнете това с всеки елементарен детектор за движение (виждали сте ги като част от СОТ). Но всъщност се оказа, че има далеч по-прост и евтин начин да го направите… чрез електромагнитна индукция!

Ето защо, ако следващия път се зачудите защо има кръпки в асфалта пред някой светофар и тия англичани „толкова ли нямат пари да си преасфалтират изцяло пътищата“, ще знаете, че истината е друга. Накратко: Автомобилите в по-голямата си част са метални, магнитът привлича метал, вграждаме няколко жички в земята и когато нещо метално (т.е. автомобил) премине отгоре, електромагнитното поле се променя и предава сигнал на управляващото устройство на светофара.

Разбира се, за да функционира добре подобна система, нужно е да поставите подобни устройства във всяка лента на кръстовището.

Добрите новини:

1. Много лесно можете да получите подробна статистика за натоварването и трафика по часове и ленти. При това – в реално време!

2. Можете да използвате две последователно сложени устройства, за да видите за колко време един автомобил изминава разстоянието от устройство А до устройство В и така да използвате системата и като своеобразен радар.

3. Подобна система може да се внедри и във всеки голям паркинг, така че във всеки един момент автоматично да знаете кои места са свободни и кои заети, а посетителите да виждат свободните места с един поглед…

4. На същия принцип работят картите за достъп, особено популярни в офисите. Някои системи за сигурност предлагат да монтирате „гигантска карта за достъп“ под автомобила си. Така гаражната врата ще се отвори само за този автомобил, по същия начин, както вратата на офиса ви се отваря само от вашата карта. Приложимо както за дома, така и за входове тип „само за дипломатически автомобили“. И лошо гледащият чичко от кабинката до бариерата просто става излишен. Кабинката-също. При това технологията изобщо не е толкова скъпа, както вече споменах. Подобна технология може да се използва и без да слагате каквото и да е на автомобила, например за достъп до различни места в точно определени дни и часове или за еднопосочно използване, напр. само за изход.

5. ЖП-прелезите също могат да използват тази технология. От една страна, ако влакът наближава, бариерите да се спуснат. От друга страна, ако на прелеза има закъсал автомобил, машинистът на влака да бъде информиран достатъчно рано.

Лошите новини:

1. Понякога сензорите се повреждат. Това може да означава да стоите на червено или пред бариерата цяла вечност. Много неприятно. Но също така се повреждат светофарите, бариерите, а за човешките грешки няма смисъл да говорим.

2. Понякога сензорите не са достатъчно чувствителни. Това означава, че ако сте на мотоциклет или велосипед, шансът да чакате на червено с векове се увеличава значително. Поне с влака няма да имате подобен проблем :)

Като цяло обаче технологията си струва, не мислите ли? Защо тогава не я внедрим тук? На кого трябва да звъннем?


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)


Сподели тази публикация:DiggFacebookGoogle BookmarksemailLinkedInMySpaceTechnoratiTwitterLiveRSSOrkutSlashdotYahoo! Buzz

Няма подобни публикации

Публикувана на 01/25/11 05:15 http://feedproxy.google.com/~r/psabev/~3/mevT8_v64z0/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване