01/27/11 07:00
(http://patepis.com/)

Чехия (1): Първи впечатления от Прага

Днес ще продължим с железопътните приключения на Крум из Европа. Искрено се надявам, че това е само първата част от чешките му приключения. Приятно четене:

Чехия (1): Първи впечатления от Прага

Във влака беше готино, въпреки сравнително дългото пътуване. В моето купе се качиха три момчета които са били за няколко дни в Будапеща и се прибираха към Словакия. Двама слязоха по-рано, но третият остана до Братислава. С него доста си поговорихме, изпихме по една бира купена от Будапеща :). Той каза че Словакия според него, а и според доста местни не е трябвало да се отделя от Чехия, която е с доста по-добра икономика. Също така момчето (на което му забравих името за съжаление) се оказа че е с майка - етническа унгарка и има 2 родни езика. В родния му регион, в Словакия има много такива унгарци. Иначе учеше (неговата специалност беше роботика в университета) и работеше в Братислава, където ме покани, но само през седмицата. И така след гарата в Братислава, където слезе моят събеседник-словак, останах сам да чакам Прага :) Именно до пристигането ми в Прага се убедих за първи път колко красиви са словакините (това наблюдение с чиста съвест може да бъде потвърдено и от редакцията - бел.Ст.). Качваха се някакви момичета във влака, коя от коя по-хубави.

Пристигането в Прага беше късно към 11 часа.

Взех си метрото до тамошния Студентски град. За съжаление нямаше откъде да си намеря монети за билет за метрото, а с карта или банкноти не можеше да се купи. Е глобиха ме, ама какво да се прави, нямаше как в 11.30 да тръгна да се разправям с 10 човека при положение че имах пари. Платих и продължих(глобата е 50 лв). (Подробни полезни съвети за градския транспорт в Прага – бел.Ст.) Както и да е, преживях го докато стигна до станция Dejvická където ме чакаше моята приятелка, при която трябваше да отседна Даниела. Тя беше на някакво лятно училище там и имаше хора от цял свят, но главно от Източна Европа. Вечерта се бяха събрали цялата им група да празнуват в кафенето на общежитието и аз се присъединих за една бира(първата ми чешка в Чехия). На другия ден след като се наспах и починах, щях да се поразходя из Прага. Станахме, оправихме се и тръгнахме с Дани и Нина-съквартирантката й, която е рускиня с монголоидни черти :) Тръгнахме към центъра с метрото, аз вече си имах билет и естествено следващите дни нямаше да срещна контольори.

<Samsung i85, Samsung VLUU i85>

И така

първи впечатления от Прага

Най-накрая се разходих и из чешката столица. Слязохме с метрото на една от централните станции и се отправихме към един от големите молове в центъра. Нини искаше да разглежда някакви неща, като аз и Дани също погледнахме, но за малко. След това се отправихме към площад Староместки намести, където се намира и прословутата часовникова кула Орлой. [geo_mashup_map] [geo_mashup_location_info] Кулата е известна с това че има 12 фигури над часовника, които на всеки кръгъл час се сменят. Доста е интересно, и щом наближи такъв час, винаги се струпват много туристи за да наблюдават това шоу на стотици години.

<Samsung i85, Samsung VLUU i85>

Когато отидохме с Дани попаднахме и на

сватба пред кулата, под часовника

Явно че е модерно хората да избират това историческо и романтично място за венчавки. Единственото, което може би не допада на всички младоженци, е че всякакви туристи снимат и те гледат като някаква атракция. След като се насладихме на часовниковото шоу, се поразходихме още малко до Карлови мост. От площада се стига до моста по малки и симпатични улички, пълни с магазинчета за сувенири. Често попадахме и на българи, които работиха там като продавачи. По тези улички, освен архитектурата, няма нищо по-интересно за мен. Същите сувенирни магазинчета и тълпи от туристи, които съм срещал в десетки европейски градове, същите тениски с популярни навсякаде щампи, същите сувенири произведени 99% в Китай и представящи ни романтиката на Златна Прага. За моста ще разкажа по-подробно нататък.

<Samsung i85, Samsung VLUU i85>

След моста се отправихме към един голям и евтин магазин, да напазаруваме малко, аз бири а Дани и други неща. Така попатувахме доста из града и можах да го разгледам повече като инфраструктура. Иначе цените в Прага са си по-големи от софийските. Само бирата е много евтина, но това е логично при положение че чехите са на 1во място по консумация на глава от населението на бира в света. Въпреки това аз не се отказвам и винаги съм правил всичко по силите си поне да ги доближим :) За пореден път се убедих, че на такива места трябва да се ходи с кола защото след това доста трудно се мъкне толкова много бира, но какво пък-жертви. Междувременно, Дани се уговори с някои хора от лятното училище, да идем на другия ден до Карлови вари. Вечерта след като починахме от не много изморителната разходка из града

отидохме с другите от лятното училище на наргиле бар

Готино си е по такива барове. Едно наргиле излиза почти без пари за 5-6 човека, с чайове разни. Атмосферата също беше хубава, доста ориенталска и събрани хора от всякакви страни. Разбира се преди да заминем за бара опитах някои от закупените по-рано чешки напитки :) А колкото до бара, слизате на последната станция на метрото Дейвичка и питате КЪДЕ е аджеба тоя бар. И така този ден Мини Нини си тръгна и ние останахме с Дани и една нейна молдовска съквартирантка в апартамента (общежитието или квот се падаха трите стаи с баня и тоалетна). А тази молдовка толкова неконтактно момиче, направо ми стана неудобно, че й навлизах толкова близо до личното пространство и се наложи да спя при един украинец защото тя се страхуваше явно да съм на легло на 3 метра от нейното. Да и доста се притесняваше от присъсствието ми, все едно беше расла в метох, така че винаги ще имам едно на ум ако посещавам Кишинев и се запознавам с момичета. Легнах да спя с мисълта за прекарания ден и предсточщото пътуване на следващия до Карлови Вари. Очакваме продължението Автор: Крум Божиков Снимки: авторът Още пътеписи от близки места:
  1. Пътешествие с Фори (5): От Виена, през Прага към София
  2. Първи впечатления от Чужбината
  3. Първи впечатления от Дания
  4. Бях в Китай (1): Първи впечатления от Пекин
  5. Белгия – първи нефризирани впечатления
  6. До Дания и назад (2): Първи впечатления
  7. Хавайски прелести (1): На път към Хаваите и първи впечатления
  8. София – Прага – Берлин (предисторията от 2008г)
Публикувана на 01/27/11 07:00 http://patepis.com/?p=20540
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване