02/03/11 13:12
(http://ruslantrad.com/)

Тони Блеър: Мубарак е смелa, положителна фигура

Бившият британски премиер Тони Блеър, който днес работи като старши съветник в банка JPMorgan Chase, днес излезе с интересно изявление пред медиите, в което защити управлението на египетския диктатор Хосни Мубарак и го нарече смело и положително. В интервю пред CNN Блеър се обяви против предсрочни избори, които да издигнат някоя нежелана сила на мястото на Мубарак. По думите на бившия премиер:

“Въпросът какво мнение ще имате за него (Мубарак) зависи от това дали сте работили с него отвътре или отвън. Работил съм с него по близкоизточния мирен процес между израелците и палестинците; това е човек, с който поддържам постоянен контакт и с когото работя по този въпрос. Трябва да кажа, че той е изключително смела и положителна фигура”.

Изявлението напомня на подкрепата на друг бивш английски премиер, Маргарет Тачър, за още един приближен диктатор – Аугусто Пиночет, за когото през 1999 г. на посещение в домашния му арест, желязната лейди каза:

“Зная, колко много Ви дължахме за Вашата помощ (за фолкландската война)… И зная, че Вие сте този, който донесе демокрация в Чили…”

От другата страна на Атлантическия океан, Желязната лейди на Държавния департамент на САЩ – Хилари Клинтън пък доста по-бързо оттегли подкрепата си за Мубарак:

25 януари:”Египетското правителство е стабилно и търси начини да отговори на легитимните нужди и интереси на египетския народ.”

28 януари:”Искаме да видим дисциплиниран преход към демократично правителство, към икономически реформи, точно това, което искат протестиращите”

Публикувана на 02/03/11 13:12 http://ruslantrad.com/?p=7656
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване