02/06/11 02:07
(http://www.kulinarno-joana.com/)

SOS – Африка вика Кулинарно – Бобена супа от Танзания

Единствените ми знания за Африка се свеждат до наученото по география в училище и като се замисля, май не съм запомнила много. Вероятно, ако изучавахме и кухнята на страните, можеше да внимавам повече. Ако това бе се случило, то щеше да стане въпрос за екзотични продукти и продправки за онова време, които никога не бяхме чували. Същите тези продукти и подправки сега се намират на нашия пазар и като че ли вече са загубили синонима „екзотично“. Добре, мисля че преувеличавам. Но се оказва напълно посилно да си сготвим автентична африканска манджа у дома.

Имам един детски спомен, в който брат ми ни разправяше как като пораснел шял да полети със самолет до Африка и да ни донесе банани. Много ми се иска да продължим да си мечтаем по детски и да му връча един дълъг списък с местни плодове и традиционни подправки. Или още по-добре - да полетя с него. Защото Африка се оказа наистина екзотична. И разбрах това от кухнята на няколко африкански страни.

Още при първоначалния преглед на рецепти и история ми допадна кухнята на Либерия с най-добрия кокосов пай от Монровия. В списъка попаднаха още няколко рецепти -  задушени миди от Мозамбик, бананов кейк с фъстъци от Гана и предстоящата рецепта за бобена супа от Танзания. Подбрах всички рецепти с идеята да могат да се адаптират лесно с наличните продукти на нашия пазар.

Тук обаче ще пропусна Мароко, въпреки че, мароканската кухня е една от любимите ми заради голямото разнообразие във вкусове и съчетаване на продукти. Иии.. защото е на Средиземно море. Но моята читателка Ева ме предизвика да разгледам по-подробно какво се случва по на юг. И аз, май, като се пренесох (макар и виртуално) на топло място започнах да се влюбвам. И тогава забравих за виенската кухня, какво щях да правя и накъде съм тръгнала… Дали защото всичко това е непознато и някак тайнствено за мен?

Не знаех нищо за африканската кухня до този момент и дали защото напоследък залитвах по севера и Европа като цяло или кой знае защо, не съм се интересувала от нея. Забелязвам голям пропуск и мисля да го поправя.

В серията „Африка вика Кулинарно“ ще ти представя няколко мои избора от ариканската кухня. Заедно с тях ще поразсъждавам върху вкусовете и съчетанието на продукти и подправки. Започвам с бобена супа от Танзания. Между отделните рецепти ще изпълня и още няколко желания за рибриката SOS (бързам, бързам..) и ще се върна за кратко на Plachutta с рецепта за един от най-изтънчените деликатеси – патешки дроб. Има и още…

Бобена супа от Танзания

Адаптирано от The African Cookbook

За тази супа мога да кажа, че се приготвя изключително лесно и е много вкусна. И тайната е в съчетанието на къри и обилно количество кокосово мляко. Като цяло, комбинацията от продукти ми се струва много привлекателна и не се излъгах, когато опитах супата.

Забелязвам, че в рецептата не присъства никаква зелена подправка. Всъщност, прясно настърган кокос заменя това и те съветвам да не го пропускаш. В тази връзка, борбата с кокосовия орех този път се сведе само до два удара (или ставам по-добра или по-силна), а млякото ми хареса.

За супата избрах боб Пинто, но всеки един сорт боб би бил подходящ. Желателно е бобът да се накисне във вода от предната вечер, за да се свари по-бързо.

Информирах се, че африканските супи по принцип са много гъсти. Приготвих супата с по-малко количество вода, обозначено в рецептата. Така получих гъста супа, която е много засищаща и може да се сервира като основно ястие. Ако желаеш може да я направиш по-рядка.

Дозите са за 4-6 порции.

Продукти:

  • 200 гр. боб Пинто
  • 100 гр. дългозърнест ориз
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 1 зелена чушка, нарязана на кубчета
  • 2 домата, нарязани на кубчета
  • 50 гр. масло
  • 1 чаена лъжица къри
  • 400 мл. кокосово мляко
  • 400 мл. вода
  • сол и черен пипер

Бобът се накисва във вода от предната вечер. Сварява се до пълна готовност (около 45 минути). Отцежда се.

Оризът се сварява до пълна готовност (около 17 минути) и се отцежда.

Маслото се разтопява в тенджера. В него се сотират лукът и чушката. Добавя се кърито, сол и черен пипер на вкус. Разбъркват се няколко секунди. Добавят се доматите и се готвят 2-3 минути.

Към зеленчуците се добавят бобът, кокосовото мляко и водата. Овкусяват се със сол и черен пипер ако има нужда и супата се оставя да поври 10 минути на умерен огън. Накрая се добавя ориза.

Супата се сервира с настърган пресен кокос.





Кулинарно - в кухнята с Йоана SOS – Африка вика Кулинарно – Бобена супа от Танзания от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 02/06/11 02:07 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/jXtDlsKneL8/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване