02/09/11 09:28
(http://vasvalch.com/)

Share – новата телевизия?

споделянеВсяка година всички маркетинг-специалисти по света затаяват дъх в очакване на Super Bowl Sunday. Имам усещането, че сред публиката има повече представители на нашата професионална ниша, отколкото запалянковци. Борбата за титлата “Най-успешна реклама на Super Bowl” пък е безмилостно жестока и рекламодатели и агенции като едно щурмуват заветния връх на класациите по гледаемост и buzz.

Покрай цялата тази рекламна борба се обръща особено внимание на метриките извън самия прайм тайм. Днес Super Bowl е като гала-премиера за спотове, около които е организирана “отделна рекламна кампания” с всичко необходимо: тийзъри, extended cut и making of, като YouTube се превръща в по-голям канал за излъчване от всеки друг. Ето такива мисли се въртят в главата ми, след като видях класацията на Mashable с 10-те най-споделяни реклами от всички години на Super Bowl. Всъщност материалът се базира на вече любимите ми Viral Video Chart, които са класирали клиповете според броя споделяния в Twitter, Facebook и блогове. От топ 15 само 3 клипа са от “пре-Share ерата”, като 2 от най-иконичните Super Bowl спотове са на доста задни места – говорим за “1984″ на Apple (на фаталното 13 място) и “Wassup” на Budweiser (номер 9 в класацията). Със сигурност вече сте гледали големия победител:

Ако погледнем статистиките и ги сравним с пийпълметрия от телевизионните излъчвания, става ясно, че споделянията лесно могат да задминат добрата стара синя кутия като канал за разпространение на посланието – със вече повече от 700 000 споделяния, The Force на Volkswagen облъчва вероятно по-голяма публика отколкото рекордните 111 милиона ТВ-зрители. Тук естествено дори не споменавам факта, че повечето запалянковци сигурно са отскочили до хладилника за още една бира в рекламната пауза, докато онлайн-зрителите са били пред монитора.

Статистиката показва и нещо друго: колкото по-пристрастени ставаме към социалните медии, толкова повече споделяме (и съответно, ставаме по-ценен комуникационен канал). Втората реклама в класацията е от 2002 година, но The Force я задмина още в първите два дни след качването си в YouTube. В топ 15 има 6 реклами от 2011, 6 реклами от 2010, 1 от 2006, 1 от 2002 и 1 от 1984. Видимо е, че споделянето се увеличава главоломно с разпространението на социалните медии – маркетолозите просто трябва да се възползват от тази тенденция. В никакъв случай не искам това да звучи като “Създаването на viral-клипове е лесно.” – напротив, то става все по-трудно. Но Volkswagen и агенцията им Deutsch доказаха, че с добра идея оглавяването на класацията ви е в кърпа вързано. Те дори не използваха предварителни кампании в стила на конкурса на Doritos – който пък също е ефективен, съдейки по трите реклами на марката в Топ 15. Важното е да намериш собствения си подход към публиката.

___
снимка: Toban Black



Още по темата:

  1. Много накуп
  2. Телевизия в бутилка
  3. Google с най-обичливата реклама на Super Bowl

Публикувана на 02/09/11 09:28 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/vcy78LUTvr0/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване