02/10/11 08:36
(http://asenov2007.wordpress.com/)

КАК СЕ ТАНЦУВА ВАЛС?

Пламен Асенов

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!   

Аз откъде да знам как се танцува валс, бе, граждани! Да не съм някой паркетен лъв, та да знам! Но не, няма спиране, сякаш това е най-важният въпрос в републиката…..

Онзи ден пак – гражданинът Ерменко Василев от Нова Загора в нарочно писмо настоява да съм му бил кажел. То и аз бих искал да разбера откъде му се е лепнало на въпросното лице името Ерменко и защо е предпочел да се роди в Нова, а не примерно в Стара Загора, ама не го притеснявам с питания. Но той е настоятелен. Даже твърди, че ако не бил получел отговор, щял бил да започне сам да му мисли. Ами `айде, де, откога чакам някой в тази страна най-после да започне сам да му мисли. При това не само за танцуването на валса.

Ако не знаете самостоятелното мислене как става, граждани, мога да ви дам съвсем конкретни и показателни примери. Да вземем руския президент Медведев. Човекът седнал, мислил, мислил и накрая измислил, че големият кусур на Русия е в измислената от гнусните империалисти смяна на лятното и зимното часово време. Според него именно от това, а не, да речем, от тежкия живот в страната, от непомерното пиене на водка или от постоянната смяна на едно КГБ с друго КГБ в управлението руският мужик получава световъртеж, изпада в тежки депресии и развива хронични болести. И още нещо важно като аргумент изтъква Медведев: “Да не говорим за нещастните крави и останалите животни, които не разбират преместването на часовника и не разбират защо доячките идват при тях по различно време“.

Така че на базата на ето такива конкретни размисли онзи ден президентът постанови, че от края на тази година Русия вече няма да преминава към зимно часово време и ще си остане завинаги в лятното. Не съм сигурен всъщност доколко това е новина, защото е известно, че тази страна отдавна си живее в някакво собствено безвремие, което, дали ще се нарича лятно или зимно, на практика е все едно. Ама друго си е публично да уцелиш десятката на всеобщите лични проблеми с помощта на самостоятелно мислене и така да завоюваш любовта на избирателите.

Не знам дали със същата тази или с някаква друга цел пък местните власти в руския град Белгород забраниха честването на Св. Валентин, защото “се притесняват за душевното здраве на жителите”. Ако не беше толкова благородна идеята, щях да кажа – ега ти крехкото душевно здраве, щом един нищо и никакъв човешки празник на влюбените може да го срути.

Верно, знае се, че те празниците винаги са били много опасни за здравето на властите, граждани – за които и да било власти, но особено за онези със закърняло тоталитарно мислене в главите. Случаят обаче си е проява на чист амок. Според мен ако имаше как, кметът на Белгород щеше да забрани не само празника на влюбените, а и самите влюбени. А може пък и това да е намислил вече, но да го е оставил на поданиците си като десерт-изненада за следващата година.

В цялата история обаче не ми стана съвсем ясно защо властите в Белгород по-рано са забранили и празника Хелоуин или Вси Светии, както е известен. Че поне него да бяха оставили, за да има ден, в който народът да почете с бурен празник тяхната собствена, на властите, святост. Или се страхуват, че народът ще ги обърка с лошите, а няма да види в тях призраците на добрите духове…..

Но очевидно не само Русия е завладяна напоследък, граждани, от мощен прилив на самостоятелно мислене. Ето, Мишел Обама публично похвали мъжа си, президента Барак Обама, че вече цяла година не е припалвал цигара. Аз мисля, че Мишел малко се презастрахова, макар че нейното анти цигарено мислене не може да не се признае за новаторско. Защото досега се смяташе, че не цигарите, а само пурите плашат съпругите на американските президенти – като се има предвид какво сътвори Бил Клинтън на Моника Люински с една проста пура. И какво после му сътвори на него същата проста пура. Оказа се обаче, че не съм прав – очевидно в женските очи и в женския мозък размерът на инструментите, с които мъжете им са способни да се докопат до чистото удоволствие, наистина изобщо няма значение. Поне в по-изтънчените светски среди, де.

Но за да не останат по-назад, изтънчените духовни среди от католическата църква измислиха ново приложение за iPhone /iPad/, което позволява човек да не губи време да ходи до църквата, а в движение да изповядва греховете си. Програмата струва около един долар и се смята, че е много подходяща за онези млади хора, които досега без успех се опитват да съчетаят способностите си да използват съвременни технологии с желанието да си спасят душите.

На мен ми се струва обаче, че цялата работа ще се окаже в услуга най-вече на мафиотските босове, които, както е всеизвестно, са дълбоко религиозни хора. След всяко престъпление те вече няма да губят време да търчат до храма, само за да им наложат там стандартното очистване на греховете чрез 10 пъти “Отче наш”, а направо ще набират съответния номер и ще си получават заслуженото наказание. Така, впрочем, те най-после ще могат да въведат конвейерния принцип и в своята специфична работа, като  чувствително скъсят времето между лошите си дейния.

Да правят каквото щат. Като българин обаче в тази новина мен повече ме развълнува въпроса дали партия ГЕРБ, след като закупи и подари iPad-и на всичките си министри, ще се бръкне за по още долар, та да им прибави въпросната програма – за да могат и те своевременно да изповядват греховете си, не да чакат мъчително дълго обществената или съдебната присъда, а душите им през това време да се късат от терзания. Е, да, програмата е ориентирана за изповед към католическата, а не към православната църква, но в края на краищата, това не е толкова важно. Важно е нашите министри да не ги болят душите, та да вършат спокойно всичко, което вършат, затова предлагам ГЕРБ да се бръкнат още малко.

Ето, виждате, граждани, че в този случай дори давам личен пример за това как човек може да мисли и да предлага обществено полезни инициативи самостоятелно, а не вечно да чака някой да му каже как се танцува валс. Колкото и да съм добър в практикуването на самостоятелното мислене обаче, очевидно не мога да стъпя и на малкия пръст на Националния статистически институт, който напоследък се е заел да ни брои.

В сътворения от него въпросник за електронно преброяване има заложени такива глупости, че вече съм сигурен – никакво доверие няма да имам в данните, които ще ни изнесат от НСИ след време. Оказа се например, че системата по никакъв начин не ми позволява да имам доходи, след като нямам трудов или друг някакъв договор и не се водя никъде на работа. Т`ва ние, хората, които упражняваме измислените от векове свободни професии като журналисти, адвокати и проститутки направо нямаме шанс да дадем публично вярната информация за себе си – въпреки че сме безработни пройдохи, изкарваме оттук-оттам пари, а не ходим да просим на държавната ясла. И ви казвам, самата система не приема увъртания. Така излязох от проучването безработен, без никакви доходи и очевидно се препитавам от скромната заплата на жена ми.

Добре е, че нямаше въпрос и за текущите заеми на фамилията, защото тогава, като стане ясно, че цялата нейна заплата отива за покриването им, щеше да излезе, че двамата се препитаваме от чистия въздух в Пловдив. Но може би за тази опция все пак предварително се е сетило НСИ-то, та предпазливо избягва да задава подобни въпроси. Най-вероятно се опасяват да не излезе после от проучването, че половината българи я карат като нас, само на въздух, и това да принуди министъра на финансите против волята си да въведе данък върху безплатното засега дишане. 

Обаче и това е нищо. Една позната учителка пък ми разказа, че срещнала голям зор и в края на краищата – отказ, когато записвала почти осемгодишното си будно дете във въпросника. Тя попълнила за него “да” в графата “грамотност”, но системата упорито отхвърляла този отговор. Всеки път, когато тя настоявала на своето, че да, детето си е напълно грамотно, излизало съобщение, че дете под осем години не може да бъде грамотно. И какво да прави жената, отчела го пред статистиката като прост илитерат.

Абе, ало-о-о, неграмотниците от НСИ, аз на седем години бях прочел целия Александър Дюма и пишех съвсем грамотни любовни бележки на Роза от нашия първи клас, вие ще ми твърдите, че не можело да съм грамотен…..Аз ли знам какво може и какво не може едно почти осемгодишно дете или вие просто мислите?

Всичко това обаче, граждани, колкото и да е изумително, наистина бледнее пред чувствения валс на самостоятелното мислене, който българската съдебна система последно изтанцува с обвиняемия Алексей Петров, като го пусна дори изпод `лабавия домашен арест и му постанови най-леката мярка за неотклонение “подписка” – нещо, което не изисква той дори да ходи всяка сутрин да се разписва в полицията, както някой може би си представя, а само да иска разрешение, когато смята да пътува някъде извън града. Основно по рекетьорски дела, ако се вярва на прокуратурата.

Ако все още се занимавах с оперативна журналистика, щях да си помисля, че съдът най-вече от грижа за българските журналисти реши на живо да реализира мъдростта за Мохамед и планината. Имам предвид, реши да им спести разкарването до планината Арарат, където Петров даваше пресконференции досега, и да закара планината Арарат при тях, в нормалните публични зали, предвидени за тази дейност.

Ама като се замисля по-дълбоко, не ще да е само от едната любов към бедната и унизена българска журналистика инспирирано това решение. И други любови има намесени тук. Може би например любовта към личното за сметка на общественото спокойствие. Или пък любовта към бъдещия президент на страната, кой знае. Трудно е дори чрез метода на самостоятелното мислене да се разбере.

Пък и в края на краищата, ще попитат властите – кой съм аз, та съм тръгнал да мисля самостоятелно. Нали вече си признах, че и един валс не мога нито да изтанцувам както трябва, нито поне да ви дам смислени указания как се танцува. Ако трябва сам да се обидя по този повод, бих се самоопределил като танцов илитерат.

От хора като мен нашето европейско общество очевидно няма никаква нужда, пък те, нахалниците му с нахалници, тръгнали да мислят когато им хрумне, а не само в онзи единствен ден, когато избирателният закон им разрешава това. 

PS: Днешният взрив в София пред издателство “Милениум” и в. “Галерия” само ме кара обаче да мисля още по-самостоятелно. И, без да искам специално, виждам го като част от засилващата се атака срещу вътрешния министър Цветанов. Защото картинката е следната: БСП му иска оставката. Синята коалиция му иска оставката. Сегашният президент Георги Първанов му иска оставката. Бъдещият президент Алексей Петров му иска оставката. Разни други известни и неизвестни субекти му искат оставката. И точно в този сюблимен момент човекът взел, та решил да сплаши галеристите с взрив – такива са поне внушенията на този етап.

Това, граждани, е същият принцип, според който неотдавна ни внушаваха, че самият Цветанов може и да е направил законно, но незаконно е запазил флашките с онези разговори, `щото е в конфликт с Танов. А после някакви никому неизвестни, но съвършено доблестни ченгета го издънили, като ги разпространили.

Може. Всичко е възможно. Само че трябва да си много тъп, за да действаш толкова откровено против себе си, пък Цветанов може да не изглежда висок интелектуалец, но определено не е тъп.

Другият вариант е да са ти скроили постановка. Тези, които нямат реална представа как бившата ДС скроява постановки, да вземат и да проследят детайлно целия случай “Цветанов” – ще видят как пред очите им класическата схема лъсва. Ако има нещо тъпо в цялата работа, това е именно тази схема. Само че тя работи, оказва се ефективна.

И сега задачата е – като използвате самостоятелно мислене, познайте защо работи. Ако не можете – поне изкарайте един валс.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване