02/11/11 21:05
(http://eneya.wordpress.com/)

Луков марш

„Луков марш, идеята куп хора да се съберат да протестират срещу свободата, която им позволява да организират събитието на първо време.“

Намирам за невероятна ирония и пародия концепцията за Луков марш.
Куп хора ще се съберат да протестират правото на околните да имат свобода на мнение, живот без омраза и възможности, гарантирани им от същата свобода, която позволява техния марш. Дори тази простичка причина напълно обезсмисля упражнението и ги превръща в подигравка, свежда всеки техен коментар, критика, мнение, позиция и действие до неадекватни, нелогични реакции на умерено тъпа тухла.
Факт е, че фашизмът и по принцип проповядването на всякакъв вид омраза рядко е пътят на хората с повече от две мозъчни клетки. То е вариацията на чекмедже „Разни“, за всички онези, които са прекалено глупави, злобни, социално безпомощни и неадекватни, за да могат да правят каквото и да е положително нещо с живота си и свободното си време. Как в цялото нещо намесват и патриотизма, за мен е напълно безинтересна баналност.

Чупенето на публична собственост и замърсяването на градските площи е точно наопаки на всяка идея за родолюбие. Някой, който обича държавата си би се старал хората да живеят по-добре, а не умишлено да влошава нещата. Разбира се, агресията и негативизма винаги са по-лесния изход, ако никога не си виждал нещо друго. Или ако просто не ти достигат мозъчни активи за нещо повече.
Много от тези деца ще са там, защото не са имали възможност да видят алтернативите. Заради което ми е безкрайно тъжно. Не и жал обаче.

Това, което ме притеснява обаче, са сайтове от типа на Алтермедия.
Понякога спирам там и чета. Никак не ми харесва това, което виждам.
Мнозинството от текстове са бездарно написани, миш-маши от стереотипи, пропаганда, директни и откровени глупости, които почти никога не са свързани от логика, която би могла да издържи повече от половин минута дискусия.
Изопачени факти са гарнирани с директни лъжи, всичко това поръсено с тесногръдие, липса на задълбочена обща култура и способност за анализ на факти на ниво на третокласник. Повечето читатели на сайтовете от този тип са на ниво гимназия.

Реакцията на повечето хора, които приемаме, че могат да мислят за повече от две последователни минути, е да затворят сайта. Там няма нито едно градивно предложение, идея или мисъл. Цялата философия на която се гради е проста – за да имат нещо А, трябва Б да го нямат. Идеята, че неща като образование, възможности, щастие, са крайна величина и че едни нямат, защото други имат, е изключително погрешна. За да може да има възможност и за тези, които се чувстват прецакани и премазани, на дъното, се повтаря идеята, че трябва да завлекат и другите на дъното, за да се покатерят през техните глави. Няма значение, че хилядолетия история отричат този подход. Винаги ще има някой, който държи да скочи в пропастта, защото вярва, че на дъното има злато.

И това попада директно на плодотворна почва.
Както казах, омразата е лесна, разрушението е лесно.
Нищо не обяснява толкова добре защо нацизмът е толкова любим на читателите и верните поддръжници на онзи факт, че основният рефрен е колко специални са били една група хора.
Идеята, че (генетично) определена група хора са предопределени да властват над всички останали, е стара колкото света.
Идея, гушкана като плюшено мече от всеки един агресивен, маниакален властолюбец, защото тя е най-бързата за привличане на най-неоправданата, озлобена и ограничена от реалността прослойка. Идеята, че А са специални и биха имали всичко, ако не им пречеха Б, както и неудожни неща като чуждите права. Използвана докато може и после отнасяща всички негативни последствия, никога недостигаща до обещаната земя и щастие. То, щастието, никога не е на върха на меча или на върха на кубинката.

И докато преди е можело да се крият зад неясни концепции като „божества“, днес е избрана науката или някаква неадекватна комбинация от предните две. Която обаче, за разлика от божествата, не е невъзможна за достигане и разбиране от всеки. Затова и фашизмът е the butt of the joke. Защото единственото, което би се постигнало при евентуалното му следване, е унищожаване на вида ни и цивилизацията ни.
Фашизмът е любимата идея на мизантропите и на хората, които се мразят до дън душа, искащи да унищожат всички останали, защото не могат да направят нищо друго. Нямат волята, енергията, желанието…

Най-неприятното е, че са използвани и манипулирани от хора, които имат знанията, възможностите и ресурсите да осъзнават каква глупост е фашизмът, за собствени цели и този подход е просто избран като най-лесен.
Най-неприятното е, че това се толерира, че се обръща гръб и по никакъв начин не се действа за промяна на обстоятелствата.

НЯМА смисъл от Луков Марш.
Ако тези хора искат да помогнат на държавата, да полагат обществено полезен труд, а не да скачат да бият петокласници в парка. Да се върнат в класните стаи и да учат, за да могат после да прилагат знанията и да решават проблемите. Защото да бъдат необразовани чичковци и лелки, които са на социални помощи и не могат да се грижат за себе си, няма да реши проблемите, нито ще им даде повод да са горди от себе си.

Гордостта от България на хиляда морета е може би най-безсмисленото и безпочвено за мен нещо. Нито един от хората, които се бият в гърдите и крещят „булгар, булгар“ не е направил каквото и да е, за да бъде държавата велика. Не е направил нещо, за да има право да си приписва чужди заслуги. Когато обаче нямат свои… по-лесно е да заемаш, отколкото да извършиш нещо сам.
Нещо, което всеки учил средно би трябвало да знае, че активната експанзионна политика много рядко е била нещо хубаво са обикновените поданици/граждани. Гладът, шансът да бъдат убити, всичко това е превръщало любимите на много фашисти „златни векове“ в тормоз и ужас. Всички те живеят с идеята, че ако са били там, са щели да бъдат богати и от знатна прослойка. Истината е, че са щели да бъдат същото, както и днес. Пушечното месо, което умира първо бедно, гладно, далече от дома.

Издигането в култ на подобен вид живот е…. необяснимо за мен.
Липсата на бъдеще, защото те не работят за собственото си бъдеще. е причината да се вкопчват в минало… което също не е било роза за мирисане. За да има бъдеще, трябва да се изгради, а то няма да стане, докато се кряка омраза, агресия и злоба на улицата, само ще се задълбаваме по-надълбоко.

„Луков марш… гордостта да бъдеш тъп, ограничен, неадекватен, необразован, антисоциален и неспособен на положителни съзидателни действия, защото е прекалено трудно.“


Filed under: бръмчащи мисли, политическaта отговорност Tagged: абсурди, глупост, луков марш, мизантропия, фашизъм
Публикувана на 02/11/11 21:05 http://eneya.wordpress.com/2011/02/11/the-stupidity/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване