02/12/11 08:42
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ЧЕНГЕДЖИЙСКИ ВЗРИВ В КЛАСИЧЕСКА ЧАЛГА-СХЕМА

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 60 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!   

/Фили/ Взрив в София пред редакцията на в. “Галерия” отново фокусира общественото внимание върху продължаващия вече втори месец скандал с изтичане на данни от специални разузнавателни средства, който в края на краищата изглежда се фокусира изцяло около оставката на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов.

Взривното устройство на централна софийска улица е задействано рано сутринта, пострадали хора няма, но са изпочупени прозорците на сградата, в която се помещава вестникът. В. “Галерия” бе създаден през миналата година, като се смята, че зад него изцяло стои Алексей Петров, бивш бос от българския престъпен свят, който се оказа и бивш агент под прикритие на българските специални служби.

От началото на годината насам изданието нашумя много, като изнесе поредица от записи на телефонни разговори между висши държавни служители, включително премиера Бойко Борисов, в които малко или много се съдържа информация за незаконна дейност. Както съобщи прокуратурата обаче, според резултата от назначените две експертизи тези записи са манипулирани, при това от специалист и с техника, която в България, поне официално, не съществува. Все още никой нищо не е казал по въпроса за източника на тези записи, но независимо от това те доведоха до многопосочни реакции, които постепенно се обединиха в една основна тема – оставка на вътрешния министър Цветанов.

Взривът пред редакцията на в. “Галерия” дойде само ден, след като тази оставка бе поискана от основните опозиционни сили в Парламента – едновременно и от лявата БСП, и от дясната Синя коалиция. Те посочиха донякъде различни причини за това свое искане, но по същество позицията им е еднаква. Тя впрочем на практика напълно съвпада и с позицията на Алексей Петров, изразявана многократно още в началото на скандала с незаконните записи. 

- Пламен, има ли вече някаква яснота по въпроса кой и защо е заложил взривното устройство пред в. “Галерия”? 

- Не, Фили, и аз лично смятам, че, както в много други случаи досега, това никога няма да стане ясно, а ще си остане само повод за многобройни спекулации. 

- Защо, толкова ли е неефективна полицията в България? 

- Тя от една страна наистина е много неефективна, а от друга – подобни престъпления по принцип са трудни за разкриване. Всъщност не че са чак толкова трудни, виждаме, че по света хората се справят с това, и то доста бързо. От емпиричния опит тук обаче човек може да съди, че най-вероятно такъв взрив се осъществява от хора, по един или друг начин свързани със самата система, която трябва да ги разкрива. И така нещата разбираемо и силно зациклят. Но да оставим това настрани. Важният въпрос в случая е, че самата идея на този тип взривове е такава – не само да не бъдат разкрити преките извършители, за да не се стигне и до истинските поръчители, а темата точно да остане отворена за всевъзможни спекулации. Това е начин да се размъти дотолкова водата на обществения живот в страната, че наистина да се наловят в нея поне най-едрите риби, предназначени от рибарите за улавяне.

И в същото време убедено мога да твърдя, че подходът е истинска запазена марка на българските специални служби от времето на Държавна сигурност. Хората от тази система продължават да оказват силно влияние в българския обществен живот, независимо дали са вече извън или все още продължават да бъдат вътре в МВР и специалните служби. 

- Тогава се връщаме към класическия въпрос – на кого е изгодно това действие. Кой има интерес в този момент взривно да сплаши неудобния за сегашната власт в. “Галерия”? 

- Журналисти от вестника вече казаха, Фили, че това едва ли е инициатива на някоя фолк-певица, недоволна от поредната жълта публикация относно прекалено големия размер на нейните женски прелести. Или пък относно прекалено малкия размер на нейния певчески талант. Напълно съм съгласен с тази постановка.

Другото, което казаха от ръководството на “Галерия” е, че предната вечер, преди да гръмне устройството, те са имали среща, свързана “с предстояща важна публикация”. И напомниха, че преди време беше взривена една от охранителните камери на булеварда пред редакцията точно в деня, когато неизвестен човек да им предаде една от флашките със скандалните записи.

Главният редактор Кристина Патрашкова заяви – “не мога да кажа, че е заради конкретна публикация, но, така или иначе, ясно е, че тайните разговори на властта много разбуниха напоследък обществото”. И добави обаче нещо много важно: “Трябва да се вслушаме в разговорите от т. нар. „флашки“, защото там се казва нещо много важно. Не е наша работа да обясняваме кой е изнесъл една или друга информация. Ние просто си вършим работата като журналисти“. 

- Всъщност, Пламен, това звучи напълно логично и вярно….. 

- Да, Фили, ако просто го чуем по телевизията или по радиото и не се вгледаме в детайлите. Естествено, че флашките съдържат важни неща, макар че сега, като се оказват манипулирани според две независими една от друга експертизи, кашата става пълна. Но, така или иначе, дори и без това обстоятелство, никой не може да разбере колко в действителност са важни, ако не знае източника на въпросните записи. И тук пак ще кажа – естествено. Естествено, че не е работа на журналистите да обясняват кой е изнесъл една или друга информация, кой е източникът. Това е стар и правилен принцип. Има случаи обаче, и този български скандал, който се развива напоследък е именно такъв, когато от самите записи обществото не може да си извади еднозначна преценка за съдържанието на информацията, а формирането на тази преценка зависи и от това да се знае източника. 

- Но самите журналисти казват, че не го знаят, че записите им се предоставят по такъв начин, че да не разберат. Това също е нормално. 

- Разбира се, че е нормално. Въпросът в случая е, че постоянното, натрапчиво повтаряне на версията, че изобщо няма нужда обществото да знае откъде изтича информацията, при това повтаряне от страна на най-пряко набърканите в темата лица, предизвиква основателни съмнения. Огромни основателни съмнения. Защото, Фили, ако Кристина Патрашкова като журналист казва просто – не е наша работа да обясняваме коя е изнесъл информацията, самият Алексей Петров, който се счита за един от основните играчи в тази история, от самото начало настоява съвсем директно, че изобщо не е важно кой изнася всичко. Че това няма абсолютно никакво значение. Че най-вероятно са някакви благородни хора от МВР или специалните служби, на които им е писнало да бъдат притискани от шефовете си. В лицето на Цветан Цветанов, разбира се. И фактът, че Петров и подгласниците му повтарят всичко това като мантра всеки път, щом се появят в публичното пространство, поне за мен е много съмнителен. 

- Всъщност, Пламен, взривът идва в момент, когато обръчът около вътрешния министър Цветанов изглежда съвсем се затяга. Онзи ден неговата оставка бе поискана едновременно и от БСП, и от Синята коалиция. Смяташ ли, че премиерът Бойко Борисов ще се поддаде на силния натиск и ще освободи министъра си? 

- Възможно е, Фили, трудно ми е да гадая как се трупат и развиват съображенията в главата на премиера. Това, което е сигурно обаче е, че евентуалната смяна на този именно министър няма да остане без последствия, както беше досега с другите предприети смени. Този път това ще доведе до вътрешна криза в ГЕРБ, в правителството, а оттам може да се срути и цялото управление. Всъщност, по всичко личи, че именно това е целта и на разиграващата се напоследък драма. 

- Кой има интерес от подобно развитие? 

- Нека първо да кажа кой няма интерес, Фили, освен самите управляващи. Няма интерес Синята коалиция. Изглежда нейните лидери Костов и Димитров все пак разбират това, защото едновременно с настояването за оставка на Цветанов казаха, че всъщност не искат провал на кабинета, а реформи в страната. Синята коалиция няма интерес от провал на кабинета – най-малкото защото при едни предсрочни избори тя вероятно ще бъде окончателно пометена от въртопа на събитията. И също – защото всички са наясно, че след Борисов идва ново правителство от двойна или тройна коалиция, начело със социалистическата партия. Няма кой друг. Така че десницата в този случай, според мен тактически абсолютно погрешно, не просто заигра по ръба на бръснача, но и премина отвъд този ръб, там, където порязването може да бъде жестоко.

Иначе интерес от сваляне на правителството имат сякаш всички останали партии и важни политически играчи в момента. БСП – определено. Не случайно червеният лидер Сергей Станишев дори онзи ден каза, че ще питат Конституционния съд дали може да се иска вот на недоверие към кабинета, след като от вота на доверие не са минали законните шест месеца.

Интерес има обявилият се вече като бъдещ кандидат-президент ченгеджийско-мафиотски герой Алексей Петров. Още повече, той се чувства вече и доста по-свободен в своите действия, след като съдът неотдавна отмени мярката му за неотклонение домашен арест и му наложи най-леката мярка – подписка.

Сегашният президент Георги Първанов също е сред заинтересованите от падане на правителството. Това ще му даде възможност да състави служебно правителство и на практика да управлява страната през последните месеци на мандата си, което пък ще му помогне да подготви напълно по свой вкус политическото си бъдеще.

А всички тези и доста други интереси пък по някакъв начин съвпадат с интересите на Русия за изграждане на нейните големи енергийни проекти тук. Напоследък руснаците показват ясни признаци на нетърпение и дори изнервеност. Те бързат и тяхното бързане при всички случаи има отношение към по-общите европейски развития, свързани с все по-категоричните стъпки на Брюксел за въвеждане на единна европейска енергийна политика, която при всички случаи няма да бъде удобна за Москва. Така че, Фили, кандидати за властта – много. Въпросът е, че нито един от тях не е читав, не, ами предварително е ясно, че не само не може да управлява нормално, но и не иска България да бъде управлявана и да се развива като нормална европейска страна.  

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване