02/16/11 07:55
(http://prit4ite.blogspot.com/)

В ТЪРСЕНЕ НА ЛЮБОВТА

Веднъж Богатството, Късметът и Славата захванали спор помежду си, кой от тях тримата е най-важен за човека.
-С мен човекът никога няма да изпадне в нужда. Има ли пари, може да си позволи всичко, което му е угодно - заявило Богатството.
-Да, но ако аз не го съпътствам в делата му, той може за един миг да загуби цялото си състояние - възразил Късметът.
-Не, - намесила се Славата - само аз правя човека известен и мога да му дам истинско щастие.
Дълго спорили и така и не стигнали до единомислие. Тогава решили да намерят човек, който се нуждае от тях повече от всеки друг, да му служат вярно до смъртта му и да го попитат след това, кой му е бил най-полезен.
Намерили такъв човек и той ги приел с радост. Известно време бил много щастлив. А всеки от тях се опитвал да му даде колкото се може повече, за да не изпитва човекът никаква нужда. Но веднъж нещо прекрасно, светло и младо се промъкнало между тях.
-Какво беше това? - попитал човекът.
-Това беше Любовта, - отвърнали спътниците му - но тя те подмина.
-Ей! - започнал да вика човекът след нея. - Ела при мен! Аз имам всичко - Богатство, Късмет и Слава. Няма ли да се присъединиш към нас?
Непознатата даже не се обърнала да го погледне.
Човекът я последвал, но скоро тя изчезнала зад вратите над тайнствен град. Оттогава той загубил покой. И най-важното, не намирал вече нищо на света, което да му доставя радост.
Най-накрая не издържал и се отправил към тайнствения град, където смятал, че живее Любовта. Но стражите пред градските врати отказали да го пуснат.
-Пуснете ме! - замолил човекът. - Трябва да намеря Любовта! Ще ви дам за това много пари.
Той им дал Богатството и те отворили портите.
Вътре се отправил право при търговеца.
-Искам да купя от теб Любовта, която живее в този град. В замяна ще получиш Късмета и винаги ще ти върви в търговията.
Търговецът приел сделката и човекът му дал Късмета си. Но скоро разбрал, че търговецът е мошеник и вместо истинска любов, му е дал плюшено сърце. Много се разстроил и дълго бродил из покрайнините на града. Един ден срещнал пътуващи актьори. "Може би те знаят нещо за Любовта" - помислил си човекът и се обърнал към тях:
-Не знаете ли как да открия Любовта? Ще ви дам за това Славата си.
-Накрая на града живее предсказател. Той знае всичко за всички. Надявам се, че ще ти помогне да я откриеш - казало му едно момче от трупата.
И човекът се отправил към предсказателя.
-Защо си печален, друже? - попитал го той. - Мога ли да ти помогна с нещо?
-Кажи ми, как най-накрая да открия Любовта в този загадъчен град? Зърнах я само веднъж, но тя не пожела да се доближи до мен. За да я имам, дадох всичко, което притежавах - Богатство, Слава и Късмет. Нищо не ми остана, освен живота ми. Но съм готов и него да дам, само да отговориш на въпроса ми.
-Достойна отплата - отвърнал предсказателят. - Жалко, че не мога да ти помогна! Даже за такава огромна цена не можеш да придобиеш това, което търсиш.

Ирина Мосичева

При копиране на материали от блога, посочвайте източник!


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване