02/17/11 16:18
(http://www.gorichka.bg/)

Топ 5: правила за вкарване на дома във форма

Понеже следващата събота е Форум Дом, ви предлагаме този уикенд да се позавъртите в домовете си, да ги вкарате във форма, да изхвърлите ненужните вещи, но и да запазите тези, с които се чувствате добре, служат ви вярно и ви правят щастливи.

Затрупването с вещи води до нездравословен начин на живот. Погубването на пространство с предмети със съмнителна функция и мухлясала емоционална стойност е за щастие лечима болест. Никога не е късно да й обърнете внимание - колкото по-навреме, толкова по-добре. Докато някой си наемат “професионални организатори”, които да оправят кашата от вещи в дома им, то други сами се справят посредством лични трикове и натрупан опит. За всички останали - няколко простички съвета, безопасни за приложение в домашни условия. Ще видите, че подредената и непретрупана къща, носи успокоение и олекотява душата.

prochistvane1

1. правилото на куфара

Или какво бихте стегнали в багажа, ако утре трябваше спешно да напуснете настоящия си дом и да се пренесете на другия край на света. Обикновено прибирате любимите си вещи и тези от първа необходимост. Разбира се, изкуството да живееш с “куфар” не е за всеки, но е добре да го имате предвид в моменти на разстърсващи дилеми като тази дали да изхвърлите сувенирната кутийка с инкрустирана мини карта на Халкидики, която от години стои празна и само наслоява прах на етажерката в коридора.

2. правилото на практичността

Разбиваме го на малки стъпки, защото тук се изисква висше ниво джедайство:

  • всеки предмет трябва да ви служи - функционално (будилник, кафе машина и подобни), естетически (да подобрява безотказно настроението ви само с вида си - рамкиран близак план на Скарлет Йохансон) или емоционално (старата пишеща машина на дядо, касетките с музика от тийнейджърството);
  • всеки предмет трябва да си има място - за да се улесни ежедневието ви; така няма да прекарвате по 20 минути в изнервящо търсене на зарядното на телефона, ако то винаги стои в чекмеджето на бюрото;
  • подреждане и сортиране на предмети - не бързайте и отделяйте по няколко часа на стая, защото това си е тежка и затормозяваща работа, която понякога води до дългосрочно и дефинитивно отчаяние; започнете, например, от кухнята: проверете кои уреди използвате редовно, кои не работят, има ли залежали буркани с чушки, реколта 1999; разпределете посудата по видове - тигани на едно място, големи чинии на друго и т.н.; крайният търсен резултат е в рамките на няколко такива дни, пръснати из месеца, да се запознаете отново къде какво има из дома, нуждаете ли се наистина от нещо ново и кое просто заема място в шкафа без реално да се употребява;
  • не купувайте безразсъдно предмети - само защото тостерът е на промоция с кило портокали, не означава, че непременно трябва да го вземете; поредната вещ на кухненския плот само ще задръсти и без това ценното ви пространство за готвене; ако пък искате нов тостер на всяка цена, то се уверете, че ще разкарете стария; няма никаква причина да остава в дома ви (това е заповед!); също така, при възможност, влагайте по-рядко, но повече пари за по-качествена техника, дрехи или предмети; ще ви се изплатят.

prochistvane3

3. правилото на сегашното време

Научете се да изхвърляте всичко, което пазите за “един неопределен ден от бъдещето…”, защото този ден ще дойде и на вас изобщо няма да ви е до синята рокля с пайети или до шапката с козирка на Lakers. Нищо, което не сте поглеждали от година, не сте обличали или не сте носили не си заслужава да остава наоколо (изключение прави Chanel).

prochistvane4

4. правилото на любовта

Според него запазвате само тези вещи, които изпитано, дълготрайно и дори нелогично ви правят щастливи; може да е всичко - от стария чифт конвърски, с които направо политате, до невзрачната дървена фигурка на кит, наслоена с куп прекрасни и благотворни върху настроението ви спомени.

prochistvane2

5. правилото на преспиването

Преди да сложите кашона с дрехи на боклука, или да вложите поредната значителна сума в нова чанта, се наспете и го направете на другия ден; кой знае каква идея ще ви донесе утрото.

За всички, които се нуждаят от по-обстойни съвети и редовни дози терапевтични познания за изкуството на домашното прочистване, си има специален сайт: unclutterer.com.

Текст: Адриана Андреева (блог)
Снимки: от проекта Still Life на Rachel de Joode (сайт)

Форум Дом

Публикувана на 02/17/11 16:18 http://blog.gorichka.bg/?p=3199
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване