02/23/11 16:53
(http://radankanev.blogspot.com/)

Накъде се е запътил "Европейският Лазар" ?


"The European Lazarus" се нарича главата в бележитата книга "Modern times" (у нас - "Съвременността") на британския консервативен историк и публицист Пол Джонсън, посветена на възраждането на Западна Европа от пепелищата (не, не е клише, буквално вярно е ...) на Втората световна.

(възкресяването на Лазар от Хуан де Фландр)

Джонсън винаги е застъпвал тезата, че няма историческа предопределеност, а историята, в своите възходи и падения, се движи от личности, идеи и ценности. Затова и главата "Европейският Лазар" не е посветена толкова на плана "Маршал", колкото на политиката, идеите и ценностите, и в голяма степен - на личните качества на няколко велики политически водачи. Посветена е най-вече на Конрад Аденауер, Робер Шуман и Алчиде де Гаспери - "бащите" на модерната християндемокрация, на съвременната европейска десница и на европейската интеграция.

(де Гаспери)

Лидерите на европейската християндемокрация вярват, че разрушеният континент може да се изправи не просто с финансова помощ, но преди всичко чрез ценностно възраждане, отхвърляне на етническите вражди, националните конфликти и класовите борби. Чрез отхвърляне на всяко насилие в политиката, на всички идеологии и теории на омразата, на тоталитарния държавен модел, за сметка на възстановяване на христипянската представа за ценността и достойнството на отделната човешка личност.

И са успели.

Поне ... временно.

Днес наследникът на де Гаспери, под благодушния поглед на няколко десетки бюрократи, наричащи себе си "християндемократи", не, пардон, "представители на Европейската християндемокрация", изразява практически безрезервната си подкрепа за един вманиачен диктатор, който организира клане на собствения си народ в името на всичко, което бащите на днешна Европа отхвърлиха:
- тоталитарна държавност;
- политическа диктатура и тирания;
- класови и националистически идеологии;
- пълно потъпкване на универсалните, политически и стопански права на отделните граждани;
.............................

Подкрепата за Кадафи е в името на тръби, нафта и защита на границите (разбирай забрана за напускане на страната).

Е, днешна Европа ще си получи тръбите с нафта. Ще си ги получи, прочее, и от следващ тиранин, когото да подкрепя, след като е утрепал този, например.
Може би ще си получи и защитата на границите. А може би не.

Но християндемократическа Европа няма да загине от липса на нафта. Няма и да загине, защото мюсюлманите са я превзели отвътре... Простете, но Берлускони не е мюсюлманин. Той е ... християндемократ. Наследник на де Гаспери, Аденауер и Шуман.

Когато свърши нафтата, или когато мюсюлманите превземат отвътре Европа, тя ще е отдавна мъртва, защото европейската десница собственоръчно ще е затрила ценностите, които я възродиха.

Изглежда, че Лазар се е запътил обратно... И вината не е в "другите" оттатък Mare Nostrum.
.

Публикувана на 02/23/11 16:53 http://radankanev.blogspot.com/2011/02/blog-post.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване