02/25/11 18:39
(http://www.stancianegra.com/)

Зет като мед


На Цветан Цветанов всичко му било наред. Баща за трети път, шеф на предизборен шаб за първи и гражданин с доказано изрядно финансово състояние. На всичко отгоре, тъстовете му с 11 банкови сметки и широка душа, дарили го с 200 бона. Изгелжда пенсионерът Васил Георгиев е открил философския камък на благоденствието в третата възраст. Открай време роднини на най-честните държавни чиновници забогатяват стремглаво. Баба Цеца Топлото, горката, наскоро се спомина барабар с обвинението за пране на пари. А какво да кежем ние с гайдите (топломерите), които всеки месец от немай-къде се минаваме в полза на някоя баба, тъща или лелинка.
А мафията пуснала корен в по-южните части на Европа, понеже фамилиите запазили традиционната форма на съжителство и близките отношения между роднините. Така постигнатата функционална кохезия способства за ефективното включване на всички членове на клана в организираната престъпна дейност. В един следващ момент икономическото и политическо отвоюване на даден регион от централната власт се оказва въпрос на достатъчно братовчеди и нищо повече. Бившият премиер Иван (Въздържал-се) Костов отбеляза едно време, че по нашите земи всички сме си малко нещо братовчеди. За oстаналото гарантира омертата. Това последното не е на Костов, а по Марио Пузо.
Как да ни разберат финландците, които се събират с роднините си от свадба на погребение. Не могат и да ни помогнат, дори при най-добро желание. Немският военен министър с импозантното име Карл-Теодор цу Гутенберг потресе бюргерите с разкритията за преписаната си докторска дисертация. На аристокрацията нищо човешко не и било чуждо.


Други реагират по-трезво. В България променихме закон заради един сладкар със средно образование. Фонда за земеделие пък го управляваше тайно бременната Калина с фалшивата диплома. С фалшива, ама от Германия, от Германия, ама фалшива...с фалшива, ама и с баща пожарникар. Да си от пожарната тия дни е като да риташ футбол с когото трябва. Значи повече от братовчед, зет почти. Иван Славков още обича да се хвали, че до 1989 г. работел първи зет. Към първото тримесечие на 2011 г. зет на републиката по съвместителство е вътрешният министър, с официален документ от НАП по въпроса.
Истината за българската политика ще излезе едва тогава, когато бъдат осветени "зетьовете" от настоящето, от миналото и от всички по-предишни правителства, параламенти, президентства, агентства, общини и комисии. Доста "семействено" било в прокуратурата, в съда. Наложително е да разберем и там, кой кум, кой на булката брат. Дори и за несметните богатства за неженената за пожарникар Цветелина Бориславова, която никога не е била женена за Бойко Борисов. Неформалният лидер обаче, може да бъде и неформален зет или братовчед в някоя от мафиотските фамилии на България. Тука е така и всичко е възможно, а размахването на компроментиращи данни за конкуренцията свършва там, където е застрашен общия интерес на олигархията.
Публикувана на 02/25/11 18:39 http://www.stancianegra.com/2011/02/blog-post.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване