02/26/11 07:25
(http://mamamemi.com/)

Проект Мартеница на българите в чужбина

 

  Въпреки че отдавна следя темата в страницата им във ФБ и участниците там се вълнуват и отброяват всеки ден, останах шокирана, че до 1ви март има едва ... два дена и половина. Стига, бе! Покрай всички други задачи и занимания, съвсем не се сещам за това, дали и с вас е така?

  Затова особено ме умиляват отразяването на подготовката, обсъжданията, вълненията и очакването  сред българите в чужбина, решили тази година да отпразнуват празника там, където ги е отвял вятъра. Да обвият дръвче с бяла и червена прежда като тези, появили се в последните години в българските градове /снимката е от Варна/. Както и да покажат на съгражданите си що е то Баба Марта, българска мартеничка и всичко около тях.

  Идеята е дошла на (доколкото знам) новозеландско-австралийската линия в лицата на Деница Стоева и Изабела Шопова, от там са се запалили и други българи в много градове като двумилионния Бризбън в Австралия, Оукланд в Нова Зеландия и Макао в Китай. Сайтът им изглежда доста професионално. 

  За съжаление, въпреки че всичко е било готово, в Крайстчърч няма да успеят навреме заради ужасното земетресение, сполетяло ги съвсем скоро там:( Отлагат го за септември - началото на тамошната пролет. Успех, Деничка, всичко ще е наред, вярваме във вас и ви подкрепяме!

  В последните седмици всички свършват много работа:  да изберат подходящо дърво в града си, да получат разрешение от съответната община да го украсят в бяло и червено, да намерят човек със сертификат за използване на стълба /да, сертификат, wtf?/, да подготвят презентации на българската традиция пред съгражданите си, да организират народни танци, плетене на мартеници и закичване на минувачите с тях.  Ултра яко, нали?

  Аз им пожелавам грандиозен успех на благородното начинание, много положителни емоции и цялото здраве и щастие, което символизират мартеничките. Както и им благодаря за примера по ентусиазъм и патриотизъм. Амин:)

 

 

Публикувана на 02/26/11 07:25 http://mamamemi.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=7969
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване